
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Študentský špíz z troch surovín: Lacnejšiu a rýchlejšiu večeru len tak nevymyslíte
Študentský špíz z troch surovín: Lacnejšiu a rýchlejšiu večeru len tak nevymyslíte

Posledné dni pred výplatou bývajú pre mnohých poriadnou skúškou kreativity v kuchyni. Peňaženka je takmer prázdna, chuť do jedla veľká – a človek premýšľa, ako nasýtiť seba či rodinu bez toho, aby musel výrazne načrieť do úspor. V takých chvíľach sa oplatí poznať jednoduché a lacné recepty. Jedným z nich je práve študentský špíz – rýchly, chutný a finančne nenáročný pokrm, ktorý zvládnete pripraviť aj s minimálnymi skúsenosťami.
Jedlo, ktoré si získalo nielen internáty
Ako už názov napovedá, tento špíz si našiel obrovskú popularitu medzi študentmi na internátoch. Hlavným dôvodom je jeho smiešne nízka cena a blesková príprava. Nejde však len o „študentskú záležitosť“. Recept si postupne našiel cestu aj do bežných domácností – a to najmä v časoch, keď je potrebné šetriť alebo jednoducho nechcete stráviť hodiny pri sporáku.
Hoci je príprava lacná, na chuti to vôbec neuberá. Práve naopak – výsledok je taký dobrý, že si ho mnohí robia aj vtedy, keď by si pokojne mohli dovoliť drahšie jedlo.
Špíz z troch obyčajných surovín
Základná verzia si vystačí s tým, čo bežne kúpite v ktoromkoľvek obchode:
-
rožky,
-
kocka tvrdého syra (napríklad eidam),
-
mäkký salám v celom kuse.
Postup je veľmi jednoduchý. Rožky a salám nakrájajte na kolieska hrubé asi pol centimetra, syr na menšie kocky. Potom si vezmite drevenú špajdľu a striedavo napichujte pečivo, salám a syr. Začať aj skončiť by ste mali kúskom rožka, aby špíz držal tvar.
Pripravený špíz obaľte dvakrát v rozšľahanom vajíčku a strúhanke, aby vznikla pekná chrumkavá kôrka. Smažte v horúcom oleji dozlatista. Servírovať môžete samostatne – napríklad s kečupom alebo tatárskou omáčkou – alebo k nemu pridať varený zemiak či čerstvý šalát.
Mäsová verzia pre milovníkov výraznej chuti
Ak nemáte radi klasický trojobal, existuje aj druhá, „mäsová“ varianta. Na tú budete potrebovať:
-
špekáčiky,
-
cibuľu,
-
krajec chleba,
-
pár plátkov slaniny,
-
kremžskú horčicu.
Postup je nasledovný: cibuľu ošúpte a rozrežte na šestiny, špekáčiky nakrájajte na kolieska, chlieb zbavte kôrky aj mäkkej striedky a slaninu pokrájajte na malé kocky. Na špajdľu potom striedavo napichujte všetky suroviny, hotové špízy potrite kremžskou horčicou a opečte na troche oleja, kým nezískajú zlatistý odtieň a krásnu vôňu.
Prečo si tento recept zapamätať
-
Cenová dostupnosť – všetky ingrediencie kúpite lacno a často ich máte doma.
-
Rýchlosť – od prvého rezu po hotové jedlo to nezaberie viac než 20 minút.
-
Variabilita – môžete pridávať rôzne druhy zeleniny, omáčok alebo iných údenín.
-
Nenáročnosť – zvládne ho aj úplný začiatočník.
Ak teda hľadáte chutnú, lacnú a originálnu večeru, ktorá vás zachráni v „núdzových“ dňoch, študentský špíz je presne to, čo potrebujete. Navyše, je to jedlo, pri ktorom sa môžete kreatívne vyblázniť – a práve to je dôvod, prečo si ho obľúbili nielen študenti, ale aj celé rodiny.