Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Študentský špíz z troch surovín: Lacnejšiu a rýchlejšiu večeru len tak nevymyslíte

Študentské špízy z troch surovín
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Študentské špízy z troch surovín Foto: depositphotos.com
reklama:

Posledné dni pred výplatou bývajú pre mnohých poriadnou skúškou kreativity v kuchyni. Peňaženka je takmer prázdna, chuť do jedla veľká – a človek premýšľa, ako nasýtiť seba či rodinu bez toho, aby musel výrazne načrieť do úspor. V takých chvíľach sa oplatí poznať jednoduché a lacné recepty. Jedným z nich je práve študentský špíz – rýchly, chutný a finančne nenáročný pokrm, ktorý zvládnete pripraviť aj s minimálnymi skúsenosťami.

Jedlo, ktoré si získalo nielen internáty

Ako už názov napovedá, tento špíz si našiel obrovskú popularitu medzi študentmi na internátoch. Hlavným dôvodom je jeho smiešne nízka cena a blesková príprava. Nejde však len o „študentskú záležitosť“. Recept si postupne našiel cestu aj do bežných domácností – a to najmä v časoch, keď je potrebné šetriť alebo jednoducho nechcete stráviť hodiny pri sporáku.

Hoci je príprava lacná, na chuti to vôbec neuberá. Práve naopak – výsledok je taký dobrý, že si ho mnohí robia aj vtedy, keď by si pokojne mohli dovoliť drahšie jedlo.

Špíz z troch obyčajných surovín

Základná verzia si vystačí s tým, čo bežne kúpite v ktoromkoľvek obchode:

  • rožky,

  • kocka tvrdého syra (napríklad eidam),

  • mäkký salám v celom kuse.

Postup je veľmi jednoduchý. Rožky a salám nakrájajte na kolieska hrubé asi pol centimetra, syr na menšie kocky. Potom si vezmite drevenú špajdľu a striedavo napichujte pečivo, salám a syr. Začať aj skončiť by ste mali kúskom rožka, aby špíz držal tvar.

Pripravený špíz obaľte dvakrát v rozšľahanom vajíčku a strúhanke, aby vznikla pekná chrumkavá kôrka. Smažte v horúcom oleji dozlatista. Servírovať môžete samostatne – napríklad s kečupom alebo tatárskou omáčkou – alebo k nemu pridať varený zemiak či čerstvý šalát.

Mäsová verzia pre milovníkov výraznej chuti

Ak nemáte radi klasický trojobal, existuje aj druhá, „mäsová“ varianta. Na tú budete potrebovať:

  • špekáčiky,

  • cibuľu,

  • krajec chleba,

  • pár plátkov slaniny,

  • kremžskú horčicu.

Postup je nasledovný: cibuľu ošúpte a rozrežte na šestiny, špekáčiky nakrájajte na kolieska, chlieb zbavte kôrky aj mäkkej striedky a slaninu pokrájajte na malé kocky. Na špajdľu potom striedavo napichujte všetky suroviny, hotové špízy potrite kremžskou horčicou a opečte na troche oleja, kým nezískajú zlatistý odtieň a krásnu vôňu.

Prečo si tento recept zapamätať

  • Cenová dostupnosť – všetky ingrediencie kúpite lacno a často ich máte doma.

  • Rýchlosť – od prvého rezu po hotové jedlo to nezaberie viac než 20 minút.

  • Variabilita – môžete pridávať rôzne druhy zeleniny, omáčok alebo iných údenín.

  • Nenáročnosť – zvládne ho aj úplný začiatočník.

Ak teda hľadáte chutnú, lacnú a originálnu večeru, ktorá vás zachráni v „núdzových“ dňoch, študentský špíz je presne to, čo potrebujete. Navyše, je to jedlo, pri ktorom sa môžete kreatívne vyblázniť – a práve to je dôvod, prečo si ho obľúbili nielen študenti, ale aj celé rodiny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.