- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- „Sušená smotana“ do kávy?Jedine tak na bielenie
„Sušená smotana“ do kávy?Jedine tak na bielenie
S mliekom či smotanou majú málo spoločného, jedine že vám vybielia kávu.
Instantné prípravky do kávy sa predávajú pod rôznymi názvami – coffee creamer, instantná sušená pochúťka alebo pena do kávy.
Pre zjednodušenie sa im hovorí sušená smotana. Čo však majú so smotanou spoločné?
Nie je to smotana do kávy
Hoci vzhľad a možno aj spôsob použitia zvádza k názvu „smotana do kávy“ so smotanou nemajú tieto výrobky nič spoločné. S mliekom mávajú rastlinné náhradky spoločnú iba farbu a prítomnosť mliečnej bielkoviny. Základ tvorí glukózový sirup a rastlinný tuk.
Problém môžu mať skôr sami spotrebitelia, ak sa nezaujímajú o zloženie a podľa obrázku usúdia, že sa jedná o sušenú „smotanu do kávy“. Veru mýlia sa..O smotanu sa nejedná…
Dôvodov pre použitie bielidla do kávy môže byť niekoľko. Hlavnou výhodou je, že ich môžete dlho skladovať, navyše bez zvláštnych nárokov na teplotu. Najskôr preto sa s bielidlom môžete stretnúť aj v kávových automatoch, kde je ich používanie maskované napríklad pod názvom „biela káva“. Ďalšou výhodou je nízka cena (od 0,50€ za 100 gramov zmesi).
Výrobcovia používajú rad éčok a čiastočne stužované tuky
Instantné prípravky do kávy obsahujú rôzne emulgátory – tzv. Éčka. Niektoré sú nevyhnutné z technologických dôvodov, pretože sa starajú o to, aby výrobok nehrudkovatel, dobre sa rozpúšťal, držal si stále svoju textúru a vytváral plný chuťový dojem.
Výrobcovia používajú namiesto mliečneho tuku najčastejšie kokosový, palmový alebo sójový.
Sú sladené, aj keď sladkú chuť necítite
Cukor by ste možno v instantných náhradách smotany nehľadali. Cukrovkári by sa však mali mať na pozore a čítať zloženie, pretože glukózový sirup sme našli vo všetkých sypkých instantných zmesiach.Problém predstavuje množstvo cukru, ktoré glukózový sirup do výrobku vnáša bez vytváral sladkú chuť na jazyku. Rozdiely medzi výrobkami sú priepastné. Inými slovami – s každou dávkou tohto výrobku, ktorú si nasypete do šálky, dostanete aj jednu lyžičku cukru, o ktorej neviete. Mimochodom, ak si niekto stráži váhu, nemal by zabúdať, že aj lyžička pravej smotany do kávy pohýbe s denným príjmom kalórií .