Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sväto-martinské rožteky zo šľahačkového cesta: jemné, voňavé a krehké ako snehové vločky

Sväto-martinské rožteky zo šľahačkového cesta: jemné, voňavé a krehké ako snehové vločky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sväto-martinské rožteky zo šľahačkového cesta: jemné, voňavé a krehké ako snehové vločky Foto: depositphotos.com
reklama:

Predstavte si pečivo, ktoré sa po prvom zahryznutí rozpadne na jazyku, vonia po masle a orechoch a je také jemné, že sa doslova rozplýva.

Presne také sú sväto-martinské rožteky z nadýchaného šľahačkového cesta – neodmysliteľná pochúťka, ktorá k novembru jednoducho patrí.

Sladká legenda o svätom Martinovi

Tieto malé zahnuté rožky sa pečú už celé stáročia na počesť svätého Martina. Ich tvar má pripomínať podkovy bieleho koňa, na ktorom svätec podľa tradície prichádza každú jeseň. Ľudia veria, že jeho príchod prinesie aj prvé snehové vločky – a ak nie, cukrový poprašok na rožtekoch to hravo nahradí.

Kedysi pracné, dnes hračka

Klasické martinské rožky sa robili z kysnutého cesta. Bolo síce nadýchané, no jeho príprava zabrala veľa času – cesto muselo najskôr vykysnúť a potom znovu aj samotné rožteky. Ak sa niečo nepodarilo, výsledok bol hutný a bez ľahkosti.

Dnes však môžete siahnuť po rýchlejších alternatívach. Skvelo chutia aj z lístkového, tvarohového či smotanového cesta. Úplnou jednotkou medzi nimi je však šľahačkové cesto – jednoduché na prípravu, spoľahlivé a výsledok je vždy jemný a krehký.

Prečo práve šľahačkové cesto

Tento typ cesta má jedinečnú štruktúru: je ľahké, vláčne a pri pečení krásne nadobudne. Pripravíte ho bez droždia, takže sa nemusíte báť, že by nenakyslo. Navyše sa s ním výborne pracuje a rožteky sa pečú rýchlo. Najlepšie chutia s orechovou plnkou, ale výborne ladia aj s tvarohom, makom alebo domácimi lekvármi.

Recept na šľahačkové rožteky s orechovou plnkou

Ingrediencie

Cesto:

  • 225 g hladkej múky
  • 125 g zmäknutého masla
  • 25 g práškového cukru
  • 75 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 2 žĺtky
  • štipka soli

Plnka:

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 65 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo 1 balíček vanilkového cukru

Na potretie:

  • 1 bielok
  • 1 celé vajce

Postup

  1. Vypracovanie cesta
    V mise zmiešajte múku s cukrom, pridajte žĺtky, zmäknuté maslo, smotanu a štipku soli. Spracujte rukami alebo pomocou robota, kým vznikne hladké, pružné cesto. Zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na pol hodiny do chladničky.
  2. Plnka
    V inej mise premiešajte orechy, práškový cukor, bielok a vanilku. Vzniknúť by mala hutná, dobre tvarovateľná hmota. Ak je príliš redšia, prisypte ešte trochu orechov. Dajte ju chladiť.
  3. Tvarovanie rožtekov
    Cesto rozdeľte na päť rovnakých kúskov, z každého vytvarujte guľu a rozvaľkajte ju na tenký kruh (asi 3 mm). Nožom alebo radielkom ho rozdeľte na trojuholníky.
  4. Plnenie a rolovanie
    Na širší koniec každého trojuholníka dajte trochu plnky, okraje potrite bielkom, prehnite a zrolujte smerom k špičke. Každý kúsok jemne ohnite do tvaru podkovy a konce pritlačte.
  5. Pečenie
    Uložte rožteky na plech vystlaný papierom, potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte pri teplote 180 °C približne 20 minút, kým získajú zlatistý odtieň.
  6. Dokončenie
    Po vybratí z rúry ich ešte teplé posypte práškovým cukrom a nechajte vychladnúť.

Malé tajomstvo pre dokonalý výsledok

Ak chcete, aby boli rožteky ešte jemnejšie, použite poctivé maslo a kvalitnú smotanu s vyšším obsahom tuku. Takéto rožteky sú ideálne k popoludňajšej káve alebo ako sladký doplnok po sväto-martinskej hostine s husou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.