- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Švédske mäsové guľky so smotanovou omáčkou: jednoduché jedlo, ktoré si zamilujete
Švédske mäsové guľky so smotanovou omáčkou: jednoduché jedlo, ktoré si zamilujete
Len máloktoré jedlo sa stalo takou ikonou ako švédske mäsové guľky.
Väčšina z nás ich pozná z reštaurácií známeho nábytkárskeho reťazca, no pravé domáce guľky pripravené vo vlastnej kuchyni chutia ešte lepšie. Sú šťavnaté, jemne korenené a v kombinácii so smotanovou omáčkou a lyžičkou brusníc doslova neodolateľné.
Čím sú švédske guľky výnimočné?
Tajomstvo tohto tradičného švédskeho jedla spočíva v kombinácii dvoch druhov mäsa – hovädzieho a bravčového. Koreniny dodajú guľkám príjemnú arómu, zatiaľ čo maslo ich pri opekaní krásne zjemní. Kým sa pečú, rozvonia sa celý byt a hneď dostanete chuť ochutnať prvú porciu.
Potrebujete (cca 4 porcie)
Na guľky:
- 600 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového v rovnakom pomere)
- 200 ml mlieka
- 2 vajcia
- 2–3 lyžice Solamylu
- 1 menšiu cibuľu
- ½ lyžičky mletého nového korenia
- štipku muškátového orieška
- štipku mletého zázvoru
- soľ, čierne korenie
- kúsok masla na opekanie
Na omáčku:
- 50 g masla
- 4 lyžice hladkej múky
- 500 ml hovädzieho alebo hydinového vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
Ako postupovať krok za krokom
- Pripravte mäsovú zmes. Do misky vložte mäso, pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, mlieko, vajcia a Solamyl. Dochutíte všetkými koreninami a premiešajte, kým nevznikne kompaktná hmota.
- Vytvarujte guľky. Rukami tvarujte približne rovnaké kúsky, aby sa rovnomerne prepiekli.
- Opečte ich. Na panvici rozpustite maslo a guľky restujte zo všetkých strán dozlatista.
- Pripravte omáčku. V kastróle rozpustite maslo, prisypte múku a vytvorte zápražku. Potom ju postupne zalejte vývarom a smotanou, miešajte metličkou, kým nevznikne hladká hustejšia omáčka.
- Dochutenie a servírovanie. Omáčku povarte asi 15 minút, osolte, okoreňte a prelejte ňou upečené guľky. Podávajte s varenými zemiakmi v šupke alebo so zemiakovou kašou a lyžičkou brusnicového džemu.
Tip šéfkuchára
Ak chcete jedlo trochu ozvláštniť, môžete do omáčky pridať pár kvapiek sójovej omáčky alebo štipku dijonskej horčice – zvýrazní to jej chuť. Guľky sa skvele hodia aj do obedového menu, pretože ich môžete pripraviť deň vopred a pred podávaním len prehriať.
Obmena receptu
Namiesto klasickej smotanovej omáčky môžete skúsiť aj cibuľovú, kari alebo horčicovú verziu. Každá prinesie trochu iný chuťový zážitok, no základ zostáva rovnaký – lahodné, mäkké a šťavnaté guľky, ktoré si obľúbi celá rodina.
