Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sviečková na smotane: Jednoducho pripravená, geniálne chutná a dokonale vyvážená

Sviečková na smotane
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sviečková na smotane Foto: depositphotos.com
reklama:

Sviečková na smotane sa považuje za skutočný kulinársky klenot, ktorý si získal srdcia mnohých gurmánov. Napriek tomu, že jej príprava na prvý pohľad môže pôsobiť zložito, pri zvolení správneho postupu ju ľahko zvládne aj menej skúsený kuchár. V nasledujúcich riadkoch zistíte, aké mäso vybrať, ako pracovať so zeleninou a ako vyčariť tú dokonalú, jemnú a lahodnú omáčku, na ktorú si vaši blízki budú spomínať ešte dlho.

Prečo sa do sviečkovej nepoužíva vždy pravá sviečková

Názov tohto pokrmu môže vyvolať mylnú predstavu, že sa pripravuje výhradne z pravej hovädzej sviečkovej. V skutočnosti sa pri výrobe tejto špeciality často používa iný kus hovädzieho – napríklad okrúhle pliecko, známa aj ako falošná sviečková, alebo hovädzie zadné či hovädzie stehno. Dôvod je jednoduchý: pravá sviečková je určená skôr na rýchle minútky a nie je vhodná na dlhšie dusenie. Drahé mäso by sa pri zdĺhavej tepelnej úprave znehodnotilo, pričom by stratilo vlastnosti, pre ktoré je vyhľadávané.

Okrúhle pliecko či zadné mäso sú naopak ideálne – okrem toho, že sú cenovo dostupnejšie, obsahujú menej tuku a zároveň dostatok kolagénu. Ten je pri pomalom dusení či varení nesmierne dôležitý, pretože dokáže vytvoriť výraznejšiu chuť a príjemnú konzistenciu omáčky.

Výber vhodného mäsa a dôležitosť špikovania

  1. Okrúhle pliecko (falošná sviečková): Má nižší obsah tuku, no zato veľa kolagénu. Vďaka tomu získate pri dusení krásne šťavnaté a mäkké mäso.

  2. Hovädzie zadné alebo stehno: Ak v obchode nenájdete falošnú sviečkovú, môžete siahnuť po týchto alternatívach. Sú dosť chudé a môžu mať tendenciu k vysušovaniu, preto sa zvykne odporúčať mäso prešpikovať slaninou.

Prešpikovanie je jednoduchý postup – v mäse spravíte nožom dlhšie zárezy, do ktorých vložíte pásiky údenej slaniny. Tým docielite, že aj pri dlhšom varení zostane mäso šťavnaté, získa jemnú chuť a nebude sa drobiť.

Potrebné suroviny na dokonalú sviečkovú

  • 1 200 g hovädzieho mäsa (okrúhle pliecko, hovädzie zadné alebo stehno)

  • 3 mrkvy

  • 3 petržleny

  • 2 väčšie cibule

  • 1/4 zeleru

  • 100 g údenej slaniny (na prešpikovanie)

  • 3 lyžice masla

  • 2 lyžice oleja

  • 2 lyžice kryštálového cukru

  • 3 lyžice kvasného octu

  • 1 lyžicu plnotučnej horčice

  • 180 ml smotany s vyšším obsahom tuku (min. 33 %)

  • 10 guličiek čierneho korenia

  • 6 guličiek nového korenia

  • 1 lyžičku tymianu

  • 2 bobkové listy

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Postup prípravy krok za krokom

  1. Príprava mäsa
    Mäso umyte, osušte a spravte doň hlbšie otvory, kam vložíte pásiky slaniny. Následne ho osoľte a okoreňte.

  2. Opekanie mäsa
    Rozohrejte si v hrnci (ideálne s hrubším dnom) lyžice oleja spolu s maslom. Do rozhorúčenej zmesi vložte mäso a sprudka ho opečte zo všetkých strán. Tento rýchly „šok“ zabezpečí, že sa na povrchu mäsa vytvorí kôrka, ktorá v ňom uzamkne šťavy a chuť.

  3. Opekanie cibule a zeleniny
    Mäso vyberte z hrnca a odložte nabok. Do zostávajúceho výpeku vložte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. Všetko opekajte na strednom ohni, kým nezačne zelenina mierne hnednúť.

  4. Karamelizácia cukru a pridanie octu
    Do hrnca pridajte kryštálový cukor. Miešajte, kým sa nerozpustí a nezačne karamelizovať. Potom prilejte kvasný ocot a pokračujte v miešaní, kým sa ocot neodparí a netvorí s karamelizovaným cukrom hustejšiu zmes.

  5. Pridanie korenín a horčice
    Zmes dochuťte lyžicou plnotučnej horčice. Pridajte bobkové listy, guličky čierneho a nového korenia, tymian. Dôkladne premiešajte.

  6. Dusenie v rúre
    Takto opečenú zeleninu aj s korením presuňte do hlbšieho pekáča. Na vrch položte mäso, podľa potreby podlejte horúcou vodou (prípadne vývarom) a pekáč prikryte. Vložte ho do rúry predhriatej na 180 °C a nechajte dusiť približne 2 hodiny. Presný čas závisí od druhu a kvality mäsa – cieľom je dosiahnuť jeho maximálnu mäkkosť.

  7. Dokončenie omáčky
    Po upečení mäso opatrne vyberte a zo zeleninového základu odstráňte viditeľné kúsky korenia (pokojne to môže byť pomocou sitka alebo gázy, do ktorej ste korenie predtým zabalili). Následne zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Prilejte smotanu, dôkladne premiešajte a nechajte krátko prevrieť. Podľa chuti dosoľte, pridajte trochu cukru či octu, aby bola omáčka dokonale vyvážená.

  8. Servírovanie
    Upečené mäso nakrájajte na plátky, prelejte jemnou omáčkou a podávajte s knedľou alebo inou prílohou podľa vášho výberu. Pre milovníkov výraznejších kombinácií odporúčame pridať plátok citróna, malé množstvo brusníc a trošku šľahačky. Týmto spôsobom získate lahodné jedlo s atraktívnym kontrastom chutí a farieb.

Užitočné tipy a triky

  • Zväzovanie korenia: Pred pridaním korenín (guličky korenia, bobkové listy atď.) ich môžete zabaliť do gázy alebo utiahnuť do malého zväzku, ktorý po dovarení jednoducho vyberiete. Vyhnete sa tak prácnemu loveniu korenín z omáčky.

  • Dochutenie octom a cukrom: Sviečková na smotane sa vyznačuje jemnou rovnováhou sladkej a kyslej chuti. Pokojne experimentujte, kým nenájdete svoju obľúbenú chuťovú kombináciu.

  • Vhodné prílohy: Najčastejšie sa podáva s knedľou, ale omáčka je chutná aj s cestovinami či zemiakovou kašou. Ak však chcete zostať pri tradičnom spôsobe, húskový knedlík je osvedčenou klasikou.

  • Ako získať výraznejšiu farbu: Sladkastá mrkva a karamelizácia cukru prispievajú k peknej farbe omáčky. Pre ešte výraznejší nádych môžete pridať kúsok pečenej papriky (aj keď to už nie je celkom pôvodný spôsob).

Malá ochutnávka ďalších receptov

  • Škótske vajcia: Ak hľadáte rýchly a chutný nápad, skúste legendárnu špecialitu – vajcia obalené v mletom mäse a vysmážané do chrumkava.

  • Jahňacie pre gurmánov: Príprava jahňacieho mäsa môže pôsobiť komplikovane, ale s vhodným korením a pomalým pečením dosiahnete výnimočnú chuť.

Zhrnutie

Sviečková na smotane je jedlo, ktoré ohúri nielen svojou výnimočnou chuťou, ale aj nádhernou vôňou a estetickým vzhľadom na tanieri. Aj keď to môže na prvý pohľad vyzerať zložito, pri správnej príprave sa stane jedným z vašich najlepších rodinných receptov. Dôležité je kvalitné hovädzie mäso, dostatok času na dusenie a dokonalé dochutenie. Výsledkom bude lahodná, jemná omáčka a šťavnaté mäso, na ktoré tak skoro nezabudnete.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.