Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sviečková na smotane: Kľúčová ingrediencia, ktorú väčšina Slovákov nepozná. Pohlreich prezradil svoje tajomstvo

Sviečková na smotane
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sviečková na smotane Foto: František Stacho
reklama:

Sviečková na smotane je jedným z najmilovanejších slovenských jedál, no jej príprava dokáže byť poriadne náročná. Známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich upozornil na jednu zásadnú ingredienciu, ktorú mnohí často prehliadajú, a práve tá môže pozdvihnúť chuť tohto tradičného pokrmu na úplne novú úroveň. Touto nečakanou ingredienciou je horčica.

Čím je horčica výnimočná?

Horčica prináša do sviečkovej na smotane jedinečnú hĺbku a bohatosť chutí, ktorými sa táto omáčka odlišuje od ostatných. Práve táto prísada dokáže zvýrazniť chute ostatných zložiek a dodať omáčke zaujímavý, jemne pikantný tón​.

Ako pripraviť sviečkovú podľa Pohlreicha

Najdôležitejšie je začať s výberom kvalitného hovädzieho mäsa. Mäso najskôr dôkladne osolte a okoreňte, potom ho prešpikujte kúskami slaniny. Na rozohriatom masle mäso orestujte z oboch strán do zlatista a pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen a zeler – spolu s cibuľou. Okrem toho pridajte nové korenie, bobkový list, celé čierne korenie, trošku cukru a nezabudnite na horčicu. Všetky suroviny dôkladne premiešajte a podlejte horúcou vodou.

Mäso a zeleninu preložte do pekáča a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C, kde ich nechajte piecť asi 15 minút. Potom teplotu znížte na 150 °C a pokračujte v pečení približne 60 až 90 minút, kým mäso nezmäkne. Po upečení mäso vyberte, zeleninu rozmixujte na hladkú omáčku a pridajte do nej smotanu s mliekom. Omáčku dochuťte soľou, citrónovou šťavou a podľa potreby aj troškou cukru​.

Tipy pre dokonalú sviečkovú

Okrem horčice je dôležitým krokom aj správne marinovanie mäsa. Marinujte ho spolu s koreňovou zeleninou, bylinkami a octom – to pomôže mäso zjemniť a obohatiť jeho chuť. Kvalitné suroviny sú alfou a omegou tohto pokrmu, preto si vyberte naozaj dobrý kúsok hovädzieho a použite čerstvú zeleninu​.

Technika prípravy je rovnako zásadná. Prešpikované mäso a podusená zelenina dodajú sviečkovej ďalší chuťový rozmer. Nie je to len o samotných surovinách, ale aj o spôsobe prípravy a pozornosti, ktorú jedlu venujete​.

Zdeněk Pohlreich svojím tipom – pridaním horčice – odhaľuje spôsob, ako sviečkovej na smotane dodať nezameniteľnú chuť a plnosť. Vyskúšajte ho aj vy pri najbližšej príprave a zistite, ako môže takýto jednoduchý trik vylepšiť vaše obľúbené jedlo. Kvalitné suroviny a správna technika prípravy sú kľúčom k dokonalému výsledku, ktorý poteší každého pri stole.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.