Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Sviečková na smotane: Kľúčová ingrediencia, ktorú väčšina Slovákov nepozná. Pohlreich prezradil svoje tajomstvo

Sviečková na smotane
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sviečková na smotane Foto: František Stacho
reklama:

Sviečková na smotane je jedným z najmilovanejších slovenských jedál, no jej príprava dokáže byť poriadne náročná. Známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich upozornil na jednu zásadnú ingredienciu, ktorú mnohí často prehliadajú, a práve tá môže pozdvihnúť chuť tohto tradičného pokrmu na úplne novú úroveň. Touto nečakanou ingredienciou je horčica.

Čím je horčica výnimočná?

Horčica prináša do sviečkovej na smotane jedinečnú hĺbku a bohatosť chutí, ktorými sa táto omáčka odlišuje od ostatných. Práve táto prísada dokáže zvýrazniť chute ostatných zložiek a dodať omáčke zaujímavý, jemne pikantný tón​.

Ako pripraviť sviečkovú podľa Pohlreicha

Najdôležitejšie je začať s výberom kvalitného hovädzieho mäsa. Mäso najskôr dôkladne osolte a okoreňte, potom ho prešpikujte kúskami slaniny. Na rozohriatom masle mäso orestujte z oboch strán do zlatista a pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen a zeler – spolu s cibuľou. Okrem toho pridajte nové korenie, bobkový list, celé čierne korenie, trošku cukru a nezabudnite na horčicu. Všetky suroviny dôkladne premiešajte a podlejte horúcou vodou.

Mäso a zeleninu preložte do pekáča a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C, kde ich nechajte piecť asi 15 minút. Potom teplotu znížte na 150 °C a pokračujte v pečení približne 60 až 90 minút, kým mäso nezmäkne. Po upečení mäso vyberte, zeleninu rozmixujte na hladkú omáčku a pridajte do nej smotanu s mliekom. Omáčku dochuťte soľou, citrónovou šťavou a podľa potreby aj troškou cukru​.

Tipy pre dokonalú sviečkovú

Okrem horčice je dôležitým krokom aj správne marinovanie mäsa. Marinujte ho spolu s koreňovou zeleninou, bylinkami a octom – to pomôže mäso zjemniť a obohatiť jeho chuť. Kvalitné suroviny sú alfou a omegou tohto pokrmu, preto si vyberte naozaj dobrý kúsok hovädzieho a použite čerstvú zeleninu​.

Technika prípravy je rovnako zásadná. Prešpikované mäso a podusená zelenina dodajú sviečkovej ďalší chuťový rozmer. Nie je to len o samotných surovinách, ale aj o spôsobe prípravy a pozornosti, ktorú jedlu venujete​.

Zdeněk Pohlreich svojím tipom – pridaním horčice – odhaľuje spôsob, ako sviečkovej na smotane dodať nezameniteľnú chuť a plnosť. Vyskúšajte ho aj vy pri najbližšej príprave a zistite, ako môže takýto jednoduchý trik vylepšiť vaše obľúbené jedlo. Kvalitné suroviny a správna technika prípravy sú kľúčom k dokonalému výsledku, ktorý poteší každého pri stole.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.