Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Svieži avokádový dip z kyslej smotany: Zdravá dobrota k jedlám každého druhu

Svieži avokádový dip z kyslej smotany: Zdravá dobrota k jedlám každého druhu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Svieži avokádový dip z kyslej smotany: Zdravá dobrota k jedlám každého druhu Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak máte pocit, že vašim obľúbeným pokrmom niečo chýba, možno je riešením jednoduchý avokádový dip.

Dá sa ľahko pripraviť zo zakysanej smotany a pasuje takmer ku všetkému – od grilovaných rýb či šťavnatých steakov, cez šaláty, až po chrumkavé hranolky a opekané pečivo. Dokonca vám skvelo poslúži ako pomazánka do sendvičov.

Avokádo však nie je len chutná prísada. Patrí medzi potraviny nabité živinami, ktorým sa dnes hovorí superpotraviny. Vedecké štúdie čoraz častejšie ukazujú jeho prínos pre zdravie srdca a ciev, pripisujú mu protizápalové aj protirakovinové pôsobenie. Hoci obsahuje veľa prospešných tukov, je aj pomerne kalorické – jedno stredné avokádo dodá telu asi 350 kalórií. Preto bohato stačí polovica denne napríklad v šaláte, aby sme využili jeho benefity bez prebytku energie. A keď vezmeme celé avokádo, môžeme z neho vyčarovať lahodný dip pre celú rodinu.

Avokádo: kedysi posvätné, dnes celosvetový hit

Pôvod avokáda sa podľa odborníkov spája s mexickým regiónom Puebla. Ľudia túto rastlinu poznali už približne pred 10 000 rokmi. Neskôr sa z nej stala pestovaná plodina s vysokou hodnotou – bola cenným darom aj akýmsi platobným prostriedkom. Staré civilizácie, napríklad Mayovia či Aztékovia, verili v jeho magickú silu. Nie je bez zaujímavosti, že názov avokádo pochádza zo slova ahuacatl v jazyku Nahuatl, ktoré znamená „semenník“.

Odtiaľ sa jeho pestovanie šírilo naprieč Strednou Amerikou a nezastavilo sa dodnes. Mexiko je stále najväčším producentom, no výrazne ho dopĺňajú krajiny ako Dominikánska republika, Peru, Indonézia či Kolumbia. Avokádové sady nájdeme aj v USA (Kalifornia, Florida, Havaj), ďalej v Čile, Keni, Brazílii, Južnej Afrike, Austrálii či na Novom Zélande. Pestuje sa dokonca aj pri Stredozemnom mori – napríklad v Španielsku, Izraeli či v Grécku.

Ako pripraviť avokádový dip zo zakysanej smotany

Suroviny:

  • 1 dobre dozreté avokádo
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 ml kyslej smotany
  • šťava z limetky
  • soľ
  • drvené zelené korenie
  • chilli paprička (voliteľná pre milovníkov ostrej chuti)

Príprava:

  1. Avokádo rozrežeme, vyberieme kôstku a dužinu dáme do misky.
  2. Vidličkou ho roztlačíme dohladka alebo na jemné kúsky – podľa preferencie.
  3. Najemno nasekáme šalotku a cesnak, pridáme k avokádu a premiešame so zakysanou smotanou.
  4. Ochutíme limetkovou šťavou, soľou a zeleným korením.
  5. Ak chceme trošku ohňa, pridáme aj nasekané chilli.

Najlepšie chutí čerstvo pripravený a mierne vychladený.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.