
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Svieži letný koláč z cukety a marhúľ: vláčny, jemný a bez výčitiek
Svieži letný koláč z cukety a marhúľ: vláčny, jemný a bez výčitiek

Ak hľadáte sladký dezert, ktorý je ľahký, šťavnatý a zároveň trochu iný než klasické bublaniny, vyskúšajte cuketový koláč s marhuľami. Cuketa v ňom nehrá hlavnú chuťovú rolu, no postará sa o dokonalú štruktúru cesta – a to je presne to, čo z tohto koláča robí letnú hviezdu.
Cuketa ako tajná ingrediencia
Mnohí si cuketu spájajú najmä s hlavnými jedlami, no málokto vie, že je výborným pomocníkom aj pri pečení. Keď ju nastrúhate a primiešate do cesta, dodá mu nielen vláčnosť, ale aj jemnosť, ktorú by ste od zeleniny nečakali. Vzhľadom na to, že obsahuje až 95 % vody, prirodzene zvlhčí každý múčnik a zároveň sa v ňom chuťovo takmer úplne stratí.
Nemusíte sa obávať, že koláč bude pripomínať zeleninový prívarok – cuketa je tak neutrálnou surovinou, že dá dokonale vyniknúť ovociu či koreniu v recepte. Okrem toho môže čiastočne nahradiť tuk – a to ocenia všetci, ktorí chcú piecť ľahšie, no nechcú zľaviť z kvality alebo chuti.
Univerzálny základ, z ktorého vyčarujete čokoľvek
Cuketové koláče sú medzi domácimi pekármi čoraz obľúbenejšie. Ich základné cesto sa dá upraviť na množstvo spôsobov – môžete doň pridať kakao, oriešky, kokos, kúsky čokolády či obľúbené letné ovocie. Najväčšou klasikou je čokoládová cuketová verzia, ktorá prekvapí svojou vláčnosťou a intenzívnou chuťou kakaa.
Cesto je jednoduché na prípravu – stačí vajíčka, cukor, olej, múka, kypriaci prášok a samozrejme cuketa. Sladiť môžete podľa vlastného uváženia, keďže samotná cuketa dezertu dodá jemnosť. Ide o typ koláča, ktorý zvládnete bez robotického mixéra – všetko stačí dobre premiešať varechou.
Zdravšie a bezlepkové variácie? Žiadny problém
Ak sa snažíte vyhýbať klasickej bielej múke, môžete ju v recepte nahradiť špaldovou, celozrnnou alebo dokonca pohánkovou či mandľovou – a koláč bude stále chutný. Tí, ktorí si dávajú pozor na cukor, môžu namiesto klasického sladidla použiť med alebo jablkové pyré.
Tuk v podobe oleja možno zameniť za roztopené maslo, ak túžite po plnšej a maslovejšej chuti. Niektorí skúšajú aj kombinácie s banánom alebo strúhanou mrkvou – výsledkom je ešte vláčnejší koláč s prirodzene sladkým podtónom. Orechy, kúsky horkej čokolády alebo sušené ovocie sú ďalšími skvelými doplnkami, ktoré koláču dodajú charakter.
A ak chcete niečo slávnostnejšie, upečte ho vo forme, rozkrojte a naplňte mascarpone, džemom alebo ovocím – máte hotovú letnú tortu.
Ako správne narábať s cuketou
Pri výbere cukety siahnite po mladších kusoch s jemnou šupkou – tie stačí len umyť a nastrúhať. Ak máte väčšie plody s tvrdšou kôrou a výraznými semienkami, odporúča sa ich olúpať a semienka vybrať.
Cuketu netreba pred použitím odšťavovať, ak to nie je výslovne uvedené v recepte. Jej šťavnatosť je naopak výhodou. Pokiaľ sa vám však cesto zdá riedke, môžete časť vody jemne vytlačiť alebo pridať trocha múky navyše.
Tento koláč sa dá piecť v klasickom plechu, v biskupskej forme alebo ako malé muffiny – v tom prípade počítajte s kratším časom pečenia, približne 20 až 25 minút. Po upečení nechajte koláč trochu odpočinúť vo forme – bude sa lepšie krájať a nerozpadne sa.
Recept na cuketový koláč s marhuľami
Ingrediencie:
-
500 g čerstvých marhúľ
-
350–450 g najemno nastrúhanej cukety
-
250 g práškového cukru
-
2 vajcia
-
5 lyžíc rastlinného oleja
-
1 balenie vanilkového cukru
-
350 g polohrubej múky
-
1 balíček prášku do pečiva
-
štipka soli
Postup:
-
Marhule umyte, rozkrojte na polovice a vyberte kôstky.
-
Cuketu nastrúhajte na jemno – ak má tvrdšie semienka, odstráňte ich.
-
V mise zmiešajte všetky suroviny, kým nevznikne hladké, polotekuté cesto.
-
Pripravte si formu – vymastite ju a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie.
-
Nalejte cesto do formy a navrch poukladajte marhule reznou stranou nahor.
-
Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 35–40 minút, kým koláč nie je na dotyk pružný.
-
Nechajte ho vychladnúť, prípadne posypte práškovým cukrom a podávajte.