Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sýte a chutné: Šaláty, ktoré podporia chudnutie aj celkové zdravie

Sýte a chutné: Šaláty, ktoré podporia chudnutie aj celkové zdravie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sýte a chutné: Šaláty, ktoré podporia chudnutie aj celkové zdravie Foto: depositphotos.com
reklama:

Zdravé šaláty ako plnohodnotné jedlo – nie len pre tých, čo rátajú kalórie

V súčasnosti sa čoraz viac ľudí zaujíma o to, čo jedia – nie preto, že by držali diéty, ale preto, že chcú žiť kvalitnejšie. Dôležité nie je len to, ako jedlo vyzerá na tanieri, ale ako sa po ňom cítime. Zdravé šaláty sa tak prirodzene dostávajú do popredia – nielen ako príloha, ale ako samostatné jedlá, ktoré zasýtia, chutia a prospievajú telu.

Dnešný šalát už dávno neznamená len pár listov a paradajku. Ak správne zvolíte ingrediencie, vytvoríte jedlo, ktoré dodá energiu, podporí trávenie, pomôže udržiavať váhu a zároveň chutí tak dobre, že sa ho nebudete vedieť nabažiť.

Šalát nemusí byť len „diétna nuda“

Mnoho ľudí si pod pojmom šalát predstaví niečo, čo po chvíli opäť vyvolá hlad. Pravdou však je, že správne zložený šalát vás dokáže nasýtiť rovnako dobre ako tradičné teplé jedlo. Základom je kombinácia vlákniny, kvalitných tukov a bielkovín – tie totiž predlžujú pocit sýtosti a zároveň majú priaznivý vplyv na tráviaci systém.

Zároveň platí, že jedlo, ktoré nezaťažuje žalúdok, zlepšuje aj spánok a znižuje výkyvy hladiny cukru v krvi – a tým aj návaly chuti na sladké. Práve preto sa šaláty osvedčili nielen ako pomocník pri redukcii hmotnosti, ale aj ako súčasť dlhodobo udržateľného stravovania.

Ak k nim pridáte sezónne suroviny, dobrý olej a fermentované potraviny, ako napríklad kyslá kapusta či kimchi, môžu pomôcť naštartovať aj metabolizmus bez potreby extrémnych diét či obmedzení.

Čo robí zo šalátu skutočne vyvážené jedlo?

Najčastejšou chybou pri príprave šalátov je ich nedostatočné nutričné zloženie. Miska plná listovej zeleniny s trochou paradajok síce vyzerá zdravo, ale bez poriadnej dávky bielkovín a tukov nevydržíte sýti dlho.

Predstavme si napríklad jednoduchý šalát, ktorý pripravíte do štvrťhodiny: mix čerstvých listov, upečený cícer, vajíčko, avokádo, paradajky, olivy a krémová zálievka z tahini, cesnaku a citrónovej šťavy. Výsledkom je chutné a výživné jedlo, ktoré je nielen zdravé, ale aj praktické – zasýti bez toho, aby ste sa po jedle cítili ťažko.

3 recepty na výživné šaláty, ktoré podporujú štíhlu líniu

Receptov na šaláty nájdete stovky, no nie každý spĺňa podmienky výživovo hodnotného jedla. Tu sú tri konkrétne kombinácie, ktoré v sebe spájajú jednoduchosť, chuť a výživu – a môžete ich ľahko upraviť podľa toho, čo máte práve doma.

1. Tekvicovo-quinoový šalát s fetou

Potrebujete:

  • 100 g quinoy (uvarenej)

  • 200 g pečenej tekvice (napr. Hokkaido)

  • rukolu

  • syr feta (cca 50 g)

  • tekvicové semienka

  • olivový olej, šťavu z citróna

  • soľ, korenie, štipku rímskej rasce

Tento recept vynikne najmä v chladnejších mesiacoch. Quinoa je výborným zdrojom bielkovín, tekvica doplní vlákninu a feta pridá slanosť aj krémovosť.

2. Kurací šalát s ázijskou arašidovou omáčkou

Potrebujete:

  • kuracie prsia (varené alebo grilované, nakrájané)

  • strúhanú mrkvu, kapustu, uhorku

  • čerstvé bylinky (mäta, koriander)

  • nesolené arašidy

  • omáčku z arašidového masla, limetkovej šťavy, cesnaku a sójovej omáčky

Táto kombinácia je dôkazom, že zdravé jedlo nemusí byť fádne. Vďaka bylinkám a arašidovej omáčke získate intenzívnu chuť a výbornú výživovú hodnotu.

3. Šalát z červenej repy, šošovice a kozieho syra

Potrebujete:

  • uvarenú zelenú šošovicu

  • upečenú cviklu

  • čerstvý špenát alebo poľníček

  • mäkký kozí syr

  • vlašské orechy

  • zálievku z medu, vínneho octu a olivového oleja

Šošovica je plná rastlinných bielkovín a minerálov, zatiaľ čo repa a kozí syr dodajú sviežu, zaujímavú chuť.

Jedzte pomaly – aj to ovplyvňuje výsledok

To, ako jeme, je niekedy dôležitejšie ako samotný výber potravín. Šaláty si vyžadujú viac žuvania, čo prirodzene spomaľuje jedenie. Telo má tak viac času zaregistrovať pocit nasýtenia a je menej pravdepodobné, že budete mať chuť na niečo navyše.

Pravidelné zaraďovanie šalátov do jedálnička môže mať vplyv nielen na telesnú váhu, ale aj na kvalitu spánku, náladu a celkovú vitalitu. Niekedy stačí začať dvoma-troma šalátovými večerami do týždňa – a pozitívne zmeny sa čoskoro dostavia.

Šaláty ako cesta k pestrejšiemu a zdravšiemu stravovaniu

Jednou z najčastejších prekážok pri zdravom stravovaní je opakovanie tých istých jedál dookola. Šaláty však ponúkajú obrovský priestor na experimentovanie – s chuťami, textúrami aj surovinami.

Šaláty tak môžu slúžiť ako prirodzená cesta k pestrejšiemu, vyváženému a dlhodobo udržateľnému jedálničku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.