
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tajomstvo Šišiek od babičky
Tajomstvo Šišiek od babičky

Mnoho ľudí, aj tých, ktorí vedia dobre variť, sa zdráha pripraviť komplikované kysnuté cesto.
Obzvlášť vyprážané šišky..
Majú strach, že cesto nenakysne, šišky zostanú mastné alebo sa neprepečú a vo vnútri bude surové cesto.
Mnohé gazdinky tvrdia , že pripraviť šišky je ťažké..
Pre istotu vám napíšem postup, aby ste vedeli presne krok za krokom ako pripraviť šišky tak, aby sa vám podarili..

PRÍPRAVA
Pred začatím práce nechajte všetky prísady zohriať na izbovú teplotu. Napríklad vajcia a maslo je možné vybrať z chladničky večer predtým, mlieko 1-2 hodiny pred pečením.
Kvasnice vám nakysnú už pri vlažnom mlieku 30-36 °C
MIESENIE CESTA
Múku preosejte do veľkej misy tak, aby sa do cesta dostalo dostatok vzduchu. Potom pridávame ďalšie ingrediencie, v poradí podľa receptu.
Nezabudnime ani na trochu rumu, brandy alebo iného destilátu:
dodáva šiškám lahodnú arómu a obsah alkoholu zabraňuje tomu, aby cesto pri vyprážaní absorbovalo príliš veľa tuku.
Neľutujte čas, cesto je nutné poriadne vymiesiť !
Je dobré keď sa oddeľuje nielen od stien misy , ale aj od aj našich rúk!
Určite je jednoduchšie pracovať s kuchynským robotom.
Ak je cesto príliš riedke, pridajte trochu múky.

KYSNUTIE
Cesto prikryte čistou kuchynskou utierkou na rovnomerne teplom mieste bez prievanu .
Môžete ho dať aj do mierne vyhriatej rúry , max. 40°C. Necháme ho odpočívať 45 – 60 minút..
Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

VYKRAJOVANIE
Po nakysnutí preložte cesto na múkou vysypaný povrch a jemne vyvaľkajte na hrúbku prsta.
Ak valček príliš zatlačíme, vytlačíme z cesta vzduch! toho sa vyvarujte..
Vykrajujeme pohárom alebo okrúhlym vykrajovátkom s priemerom 6 cm a kolieska ukladáme na na pomúčenú dosku kde ich ešte necháme mierne podkysnúť.

VYPRÁŽANIE
Na vyprážanie zohrejte na hrubostennej panvici dostatok oleja.
Dajte naraz iba niekoľko šišiek, aby mohli voľne plávať a navzájom sa nedotýkali.
Upečte skúšobný kus: ak je zvonka prepečený, ale zvnútra surový, olej je príliš horúci a plameň mierne znížte. Ideálne by bolo 175°C
Príliš veľa studeného cesta, ktoré sa dá naraz, môže olej ochladiť a začať peniť. V takom prípade šišky vyberte a olej opäť zohrejte.
Šišky vložte do horúceho tuku tak, že vrchnú časť prstov stlačte v strede a okamžite vhoďte jemne do oleja.! Vysmážame ich cca 2 minúty z jednej a 2 minúty z druhej strany..
Otáčame ich najjednoduchšie s dvomi vidličkami.
Šišky, vyprážame do peknej zlatožltej farby. Vyberieme ich z horúceho oleja a necháme ich odkvapkať na papierovom obrúsku..

VEĽMI DOBRÝ RECEPT NA BABIČKINE ŠIŠKY:
Zloženie:
- 3,5 dkg čerstvého droždia
- 5 lyžíc cukru
- 4-4,5 dl mlieka
- 70 dkg hladkej múky (+ na podsypanie)
- 1 vajce
- 3 žĺtky
- 7 dkg masla
- 1/2 dl rumu
- 1 tyčinka vanilky
- 1 pomarančová kôra (strúhaná)
- Na pečenie:
- olej
- džem
- práškový cukru
Príprava:
- Kvasnice pridáme do vlažného mlieka zmiešaného s trochou cukru. Do misky dáme tiež ďalšie ingrediencie a vymiesime mäkké cesto. Počas miesenia pozorujeme cesto, ak je potrebné, môžeme pridať ešte trochu mlieka. Prikryté necháme kysnúť minimálne 40 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku jeden a pol prsta. Pomocou vykrajovátka na šišky s priemerom 6,5 cm z cesta vykrajujeme kolieska. Zvyšok cesta premiesime, vyvaľkáme a vykrojíme, vznikne nám asi 30 šišiek. Zakryte ich a nechajte ich pol hodiny ešte podkysnúť.
- Na väčšej vysokej panvici rozpálime olej. Šišky pečieme na malom plameni, inak nám z vonku veľmi rýchlo zhoria a vo vnútri zostanú surové. Pred vyprážaním prstami stlačte stred šišiek a vložte ju do oleja otvorom nadol. Vyprážame dozlatista z oboch strán..
- Vypražené šišky sa odkladáme na papierovú utierku, aby z nich prebytočný olej odtiekol. Po stredu šišky dáme džem a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.