Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Tajomstvo vláčnej bábovky: Čo do cesta pridať, aby nebola suchá?

Tajomstvo vláčnej bábovky: Čo do cesta pridať, aby nebola suchá?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tajomstvo vláčnej bábovky: Čo do cesta pridať, aby nebola suchá? Foto: depositphotos.com
reklama:

Bábovka je jeden z najtradičnejších múčnikov našich končín. Jej tvar si nemožno pomýliť – charakteristická forma s vrúbkami a otvorom uprostred je ikonou každej domácej kuchyne. Napriek tomu, že mnohé gazdinky si spomínajú na trochu suchšie bábovky z detstva, dnešné recepty dávajú prednosť vláčnosti a jemnosti.

Ktoré prísady spravia cesto jemnejším a šťavnatejším?

Základom úspechu sú ingrediencie, ktoré pomáhajú udržať v ceste vlhkosť. Medzi najúčinnejšie patria výrobky z mlieka:

  • Jogurt, tvaroh, smotana, šľahačka či mlieko dodávajú trenému aj piškótovému cestu príjemnú hebkosť. Tieto zložky je ideálne pridávať až na konci prípravy a zapracovať ich ručne, aby sa zachovala vzdušnosť.

  • Čerstvé syry ako mascarpone, ricotta či žervé prinášajú nielen vláčnosť, ale aj jemne krémovú textúru a sviežu chuť. Koláče s týmito surovinami bývajú hutnejšie a obľúbené aj medzi deťmi, ktoré suché múčniky bežne odmietajú.

  • Rastlinný olej je výbornou alternatívou k maslu – bábovku zjemní a pritom nezaťaží. Navyše si dlhšie udrží svoju mäkkosť. V kombinácii s kandizovaným ovocím alebo sušenými hrozienkami je výsledok ešte chutnejší.

Netypické, ale osvedčené ingrediencie

Okrem klasických mliečnych výrobkov sa dajú na zlepšenie textúry využiť aj menej očakávané potraviny:

  • Jablká alebo iné čerstvé ovocie (rozmixované alebo postrúhané) vnášajú do cesta prirodzenú sladkosť aj vlhkosť.

  • Cuketa a tekvica sú obľúbené najmä pre svoju neutrálnu chuť – dokážu zvláčniť cesto bez toho, aby ho chuťovo ovplyvnili. Sú ideálne, ak chcete do pečenia nenápadne prepašovať zeleninu.

  • Mrkva či červená repa nielenže krásne zafarbia cesto, ale navyše ho robia vláčnym a výživnejším.

  • Polevy a plnky ako čokoláda, cukrová glazúra alebo rôzne krémy môžu bábovku výrazne obohatiť. Získate tak koláč, ktorý je lahodný aj na pohľad.

  • Orechy, čerstvé či sušené ovocie a alkoholom nasiaknuté hrozienka nielen zlepšujú chuť, ale pomáhajú aj udržať správnu štruktúru cesta.

Na čo ešte nezabudnúť?

Aby sa bábovka nevysušila a vyšla z formy bez problémov, treba ju pred pečením dôkladne vymastiť a vysypať – múkou, kokosom alebo strúhankou, podľa chuti. Po upečení môžeme múčnik ozdobiť práškovým cukrom, ak sa rozhodneme vynechať polevu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.