Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tajomstvo vláčnej bábovky: Čo do cesta pridať, aby nebola suchá?

Tajomstvo vláčnej bábovky: Čo do cesta pridať, aby nebola suchá?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tajomstvo vláčnej bábovky: Čo do cesta pridať, aby nebola suchá? Foto: depositphotos.com
reklama:

Bábovka je jeden z najtradičnejších múčnikov našich končín. Jej tvar si nemožno pomýliť – charakteristická forma s vrúbkami a otvorom uprostred je ikonou každej domácej kuchyne. Napriek tomu, že mnohé gazdinky si spomínajú na trochu suchšie bábovky z detstva, dnešné recepty dávajú prednosť vláčnosti a jemnosti.

Ktoré prísady spravia cesto jemnejším a šťavnatejším?

Základom úspechu sú ingrediencie, ktoré pomáhajú udržať v ceste vlhkosť. Medzi najúčinnejšie patria výrobky z mlieka:

  • Jogurt, tvaroh, smotana, šľahačka či mlieko dodávajú trenému aj piškótovému cestu príjemnú hebkosť. Tieto zložky je ideálne pridávať až na konci prípravy a zapracovať ich ručne, aby sa zachovala vzdušnosť.

  • Čerstvé syry ako mascarpone, ricotta či žervé prinášajú nielen vláčnosť, ale aj jemne krémovú textúru a sviežu chuť. Koláče s týmito surovinami bývajú hutnejšie a obľúbené aj medzi deťmi, ktoré suché múčniky bežne odmietajú.

  • Rastlinný olej je výbornou alternatívou k maslu – bábovku zjemní a pritom nezaťaží. Navyše si dlhšie udrží svoju mäkkosť. V kombinácii s kandizovaným ovocím alebo sušenými hrozienkami je výsledok ešte chutnejší.

Netypické, ale osvedčené ingrediencie

Okrem klasických mliečnych výrobkov sa dajú na zlepšenie textúry využiť aj menej očakávané potraviny:

  • Jablká alebo iné čerstvé ovocie (rozmixované alebo postrúhané) vnášajú do cesta prirodzenú sladkosť aj vlhkosť.

  • Cuketa a tekvica sú obľúbené najmä pre svoju neutrálnu chuť – dokážu zvláčniť cesto bez toho, aby ho chuťovo ovplyvnili. Sú ideálne, ak chcete do pečenia nenápadne prepašovať zeleninu.

  • Mrkva či červená repa nielenže krásne zafarbia cesto, ale navyše ho robia vláčnym a výživnejším.

  • Polevy a plnky ako čokoláda, cukrová glazúra alebo rôzne krémy môžu bábovku výrazne obohatiť. Získate tak koláč, ktorý je lahodný aj na pohľad.

  • Orechy, čerstvé či sušené ovocie a alkoholom nasiaknuté hrozienka nielen zlepšujú chuť, ale pomáhajú aj udržať správnu štruktúru cesta.

Na čo ešte nezabudnúť?

Aby sa bábovka nevysušila a vyšla z formy bez problémov, treba ju pred pečením dôkladne vymastiť a vysypať – múkou, kokosom alebo strúhankou, podľa chuti. Po upečení môžeme múčnik ozdobiť práškovým cukrom, ak sa rozhodneme vynechať polevu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.