Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Takto vám cesnak nikdy nesplesnivie a zostane lahodný aj po roku

Nakladaný cesnak s bylinkami
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nakladaný cesnak s bylinkami Foto: depositphotos.com
reklama:

Cesnak patrí medzi základné piliere slovenskej kuchyne. Nájdeme ho takmer v každej domácnosti – nielen preto, že dokáže jedlám dodať nezameniteľnú chuť a vôňu, ale aj pre jeho liečivé účinky. Už po stáročia sa považuje za prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje imunitu, pomáha pri nachladnutí a znižuje riziko infekcií. Ak si chcete túto cennú surovinu uchovať na celú zimu, oplatí sa poznať niekoľko osvedčených spôsobov, vďaka ktorým vydrží cesnak čerstvý, voňavý a chutný aj niekoľko mesiacov – dokonca aj celý rok.

Nižšie vám prinášame niekoľko praktických tipov, ako cesnak správne spracovať a uskladniť. Výhodou je, že pri týchto metódach nestráca svoje cenné látky ani liečivú silu.

Nakladaný cesnak s bylinkami

Jedným z najobľúbenejších spôsobov konzervácie je nakladanie. Na prípravu budete potrebovať približne 2 kilogramy očisteného cesnaku. Okrem toho si pripravte zväzok čerstvej petržlenovej vňate, zväzok mäty a jednu pálivú papričku (alebo niekoľko feferónok). Všetky tieto ingrediencie spolu rozmixujte.

Do čistých, sterilizovaných pohárov vložte bobkový list, niekoľko guľôčok čierneho korenia a celé olúpané strúčiky cesnaku. K nim pridajte lyžicu nasekanej bylinkovej zmesi s feferónkou, lyžičku mletej sladkej papriky a lyžicu soli. Následne všetko zalejte vriacou vodou, pridajte lyžicu 70 % octu a poháre dobre uzavrite. Sterilizujte približne 15 minút v hrnci vystlanom utierkou.

Výsledok? Cesnak bude nielen chránený pred skazením, ale získa aj úžasnú arómu byliniek a jemne pikantnú chuť.

Skladovanie cesnaku bez lúpania

Nie každý má čas lúpať kilogramy cesnaku. Aj nelúpané strúčiky sa dajú uchovať tak, aby nestratili svoju silu. Stačí, ak celé hlavičky rozoberiete na jednotlivé strúčiky, ktoré vložíte natlačené do pohárov. Potom ich dôkladne zasypte soľou – tá funguje ako prírodný konzervant a zároveň reguluje vlhkosť.

Ak by ste chceli soľ nahradiť, môžete cesnak prekladať papierovými utierkami, ktoré nasajú prípadnú prebytočnú vlhkosť. Na záver poháre pevne uzavrite a uložte ich na suché a tmavé miesto.

Takto uskladnený cesnak zostane pevný a využiteľný aj v zimných mesiacoch.

Cesnak naložený v oleji

Ďalším veľmi obľúbeným spôsobom je uloženie cesnaku do oleja. Olúpané strúčiky naukladajte do uzatvárateľných sklenených nádob a zalejte ich kvalitným olivovým alebo slnečnicovým olejom. V tomto prípade máte viacero možností – môžete cesnak ponechať len tak, alebo do oleja pridať bylinky (napríklad rozmarín, tymian či oregano), prípadne aj koreniny podľa chuti.

Niektorí ľudia cesnak pred vložením do oleja ešte roztlačia alebo nakrájajú na menšie kúsky, čo umožní, aby sa chuť uvoľnila ešte intenzívnejšie. Dbajte však na to, aby ste poháre nenaplnili úplne po okraj – cesnak má tendenciu mierne zväčšiť objem a olej by mohol vytiecť.

Takto pripravený cesnak je dobré skladovať v chlade a tme, ideálne v chladničke. Olej sa pritom stane skvelým ochuteným základom do šalátov či na pečenie mäsa.

Cesnak vo víne

Pre milovníkov netradičných chutí existuje aj originálna metóda – cesnak vo víne. Strúčiky najskôr olúpte a pripravte si nálev z 4 decilitrov bieleho vína, 2 decilitrov vody, 2 decilitrov octu, 100 gramov cukru a 2 lyžičiek soli. Tento nálev krátko povarte.

Na dno každého pohára nakvapkajte pár kvapiek olivového oleja, vložte cesnak a pridajte korenie – celé guľôčky čierneho korenia, bobkový list, klinčeky a podľa chuti aj nakrájanú feferónku. Všetko zalejte horúcim nálevom, poháre pevne uzavrite a sterilizujte približne 15 minút pri teplote okolo 85 °C.

Výsledný cesnak má jemne sladkastú, kyslastú a pikantnú chuť – ideálnu na dochucovanie mäsových i zeleninových pokrmov.

Prečo sa oplatí cesnak konzervovať

Cesnak je považovaný za jednu zo superpotravín – obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré posilňujú imunitu, znižujú hladinu cholesterolu a podporujú zdravie srdca. Pravidelná konzumácia môže pomôcť pri vysokom krvnom tlaku a slúži ako účinná prevencia proti sezónnym ochoreniam.

Ak ho máte zo záhrady vo väčšom množstve, je škoda nechať ho vyschnúť alebo pokaziť sa. Správne uskladnený cesnak vám vydrží dlho a navyše bude stále plný účinných látok.

Záver

Cesnak je darom prírody, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Jeho správne spracovanie a uskladnenie vám umožní využívať ho po celý rok – nielen ako koreninu, ale aj ako liek. Či už si vyberiete nakladanie s bylinkami, konzervovanie v soli, oleji alebo vo víne, vždy získate výnimočnú prísadu, ktorá obohatí vaše jedlá a podporí vaše zdravie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.