Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Takúto dobrú cesnačku ste ešte nejedli. Stačí pritom drobná ingrediencia

Takúto dobrú cesnačku ste ešte nejedli.
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Takúto dobrú cesnačku ste ešte nejedli. Stačí pritom drobná ingrediencia Foto: www.freepik.com
reklama:

Jesenné počasie si dalo tento rok na čas, ale teraz už je definitívne tu. S ním prichádza aj obdobie výdatných polievok, ktoré dokážu spríjemniť aj ten najsychravejší deň. Táto krémová cesnaková rozhodne patrí medzi ne.

Cesnačka alebo oukrop je stálicou tradičnej českej kuchyne. Klasický variant sa pripravuje z vývaru, zemiakov, cesnaku a rasce, niekedy sa do nej pridáva aj vajcia, údené mäso alebo slanina.

Pripraviť ju možno ale aj na mnoho ďalších spôsobov, obľúbený je napríklad krémový variant z pečeného cesnaku, pripravuje sa aj so strúhaným syrom či smotanou, do základu sa niekde pridáva biele víno alebo jablkový ocot, ochutiť ju možno čili papričkou alebo orientálnym korením – možností je nespočetne.

Toto video vás dokonale naladí na jesennú polievkovú sezónu. Presvedčte sa sami:

Tanier plný zdravia

Nasledujúci recept na cesnačku sa ideálne hodí do sychravých dní. Výborne zahreje, poriadne zasýti a navyše vám pomôže aj ako prevencia proti prechladnutiu. Okrem cesnaku, ktorému sú pripisované až zázračné účinky na zdravie, obsahuje aj pór a cibuľu, ktoré posilňujú imunitu a prospievajú správnemu fungovaniu tráviaceho a kardiovaskulárneho systému.

Ako korenie sa v polievke používa aromatický tymián, ktorý sa po stáročia používa v ľudovom liečiteľstve pri ochorení dýchacích ciest.

Krémová cesnaková polievka s chrumkavými krutónmi

Čas prípravy: 60 minút

Ingrediencie:

2 stredné zemiaky
1 žltá cibuľa
1 väčší pór
2 palice cesnaku
1 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 lyžička sušeného tymiánu
½ hrnčeka smotany na šľahanie
5 lyžíc olivového oleja
hrsť nasekanej pažítky alebo petržlenu
staršie pečivo na krutóny
olej alebo maslo
soľ, korenie

Príprava:

1) Cibuľu olúpte a nasekajte na drobno. Pór dôkladne umyte, aby medzi listami nezostali zvyšky zeminy. Potom ho nakrájajte na tenké prúžky.

2) Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej a na miernom plameni na ňom orestujte cibuľu a pór do zmäknutia.

3) Cesnak olúpte, nasekajte nahrubo a vsypte do hrnca. Pridajte lyžičku sušeného tymiánu a za stáleho miešania restujte 15 minút. Pozor – zelenina nesmie zhnednúť.

4) Olúpané zemiaky nakrájajte na menšie kocky a pridajte k zelenine.

5) Všetko zalejte vývarom, premiešajte a pozvoľna varte 25 minút.

6) Do polievky vlejte smotanu, premiešajte a podľa chuti osoľte a okoreňte.

7) Polievku rozmixujte na hladký krém.

8) Pečivo nakrájajte na kocky a opečte zo všetkých strán na oleji alebo masle.

9) Pri podávaní polievku posypte nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a chrumkavými krutónmi.

Zdroj: recipe30.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.