Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Takýto zemiakový plackový zázrak ste ešte neochutnali: Trik so škrabkou a šťavnaté kuracie mäso

Zemiaková placka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zemiaková placka Foto: depositphotos.com
reklama:

Klasickú chrumkavú zemiakovú placku s údeným mäsom a kyslou kapustou pozná asi každý. Ale už ste niekedy ochutnali plnené zemiakové placky s kuracím mäsom? Tento jednoduchý a rýchly obed dokáže prekvapiť aj tých, ktorí si myslia, že ich v kuchyni už nič nenadchne.

Ak patríte medzi milovníkov zemiakov a kuracieho mäsa, pripravte sa na kombináciu, ktorá má poriadny šmrnc. Niekedy totiž práve jednoduchosť a pár surovín vedú k tým najlepším domácim jedlám – a tento recept je toho dôkazom.

Prekvapenie v kuchyni: trik so škrabkou

Možno si hovoríte, čo môže mať spoločné škrabka na zeleninu so zemiakovými plackami plnenými mäsom. A nie, nejde o spôsob, ako správne ošúpať zemiaky. Tento malý kuchynský nástroj môžete totiž použiť namiesto strúhadla.

Pomocou škrabky vytvoríte tenké zemiakové hobliny, ktoré sa po usmažení krásne prepečú a dodajú cestu nadýchanú, no pritom chrumkavú textúru. Je to nenápadný trik, ktorý z obyčajného placka spraví gastronomický zážitok.

Recept na plnenú zemiakovú placku

Budete potrebovať:

  • 600 g kuracích pŕs

  • 2 väčšie zemiaky

  • 100 g syra (napr. eidam alebo gouda)

  • 200 g hladkej múky

  • 4 vajíčka

  • 1 strúčik cesnaku

  • soľ, čierne korenie, majoránku

  • olej na vyprážanie

Najprv si ošúpte zemiaky a pomocou škrabky alebo strúhadla ich nastrúhajte nahrubo. Posoľte ich, okoreňte, pridajte štipku majoránky a prelisovaný cesnak. Všetko dobre premiešajte, aby vzniklo husté, voňavé cesto.

V samostatnej miske si rozšľahajte vajíčka a do ďalšej nasypte múku. Kuracie prsia umyte, osušte, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a osoľte.

Potom mäso pozdĺžne narežte, aby sa vytvorili kapsy. Do každej vložte plátok syra – ten sa pri smažení roztopí a spojí chute dohromady. Takto pripravené prsia obaľte v múke, potom vo vajíčkach.

Na panvici si rozohrejte olej. Nalejte tenkú vrstvu zemiakového cesta, na ňu položte obalené prsia a prikryte ďalšou vrstvou cesta. Smažte z oboch strán dozlatista. Vôňa, ktorá sa pri tom šíri kuchyňou, vás nenechá chladnými.

Vylepšenie: jednoduchá omáčka

K takto pripraveným plackám sa skvele hodí jemná omáčka z vývaru. Stačí, ak si vývar zohrejete a zahustíte ho malým množstvom škrobu – naozaj len troškou, aby omáčka nezhustla príliš. Tento detail dodá jedlu šťavnatosť a krásne prepojí chute mäsa a zemiakov.

Alternatíva: kuracia zmes namiesto plátkov

Ak nemáte radi väčšie kusy mäsa, môžete si pripraviť aj kuraciu zmes. Kuracie prsia nakrájajte na malé kocky, pridajte na jemno nasekanú cibuľu a všetko spolu orestujte na panvici. Dochucujte podľa chuti – výborne sa hodí rasca, kari alebo mletá paprika.

Na konci môžete pridať aj nasekanú červenú papriku alebo kúsky paradajok, ktoré zmesi dodajú farbu a sviežosť. Takto pripravenú zmes potom použite rovnako ako celé prsia – vložte ju medzi dve vrstvy zemiakového cesta a vysmažte.

Prečo práve kuracie mäso?

Na plnenú zemiakovú placku by sa dalo použiť aj bravčové či hovädzie mäso, no kuracie má niekoľko výhod:

  • je rýchlo hotové,

  • ľahko sa kombinuje s rôznymi koreninami,

  • a navyše má jemnú chuť, ktorá výborne ladí so zemiakovým cestom aj syrom.

Vďaka tomu je celé jedlo hotové v priebehu niekoľkých minút a zároveň pôsobí ako poctivý, domáci obed.

Tip na záver

Ak máte chuť experimentovať, skúste do cesta pridať aj lyžicu kyslej smotany alebo trochu nastrúhanej cukety – placky budú ešte vláčnejšie. A ak chcete zjednodušiť servírovanie, pripravte ich menšie a podávajte s čerstvým šalátom.

Tento recept je dôkazom, že aj z obyčajných surovín ako zemiaky, vajíčka a kúsok mäsa sa dá vykúzliť jedlo, ktoré chutí ako z reštaurácie. A ten trik so škrabkou si možno obľúbite natoľko, že ho začnete používať pri každom varení.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.