Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Talianska paradajková polievka: Jednoduchý recept plný slnka a čerstvých chutí

Talianska paradajková polievka: Jednoduchý recept plný slnka a čerstvých chutí
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Talianska paradajková polievka: Jednoduchý recept plný slnka a čerstvých chutí Foto: depositphotos.com
reklama:

Paradajková polievka je klasika, ktorá nikdy nesklame. Jej jemne sladká a osviežujúco kyselkavá chuť si získa malých aj veľkých. Navyše jej príprava nezaberie veľa času a s pár jednoduchými úpravami z nej môžete urobiť aj sýte hlavné jedlo. Stačí pridať trochu ryže guľatej Mánya alebo drobných cestovín a na záver ozdobiť tanier syrom či chrumkavými krutónmi.

Najlepšie výsledky dosiahnete, keď použijete dozreté paradajky, no ak po ruke nemáte čerstvé, pokojne siahnite aj po konzervovaných. Polievke dodajú bohatú chuť a pri správnom dochutení bude rovnako lahodná. O výraznejšiu arómu sa postará vetvička tymianu, ktorú necháme krátko povariť vo vývare, a tesne pred podávaním sa o sviežu bodku postará čerstvá bazalka.

Postup prípravy

Existuje viacero spôsobov, ako sa do prípravy pustiť. Paradajky môžete ošúpať už na začiatku – vtedy vám na zjemnenie postačí mixér. Ak sa vám do lúpania nechce, nič sa nedeje, pretože polievku možno nakoniec jednoducho precediť cez sitko a zbaviť ju šupiek.

Recept na taliansku paradajkovú polievku

Čo budete potrebovať:

  • 4 lyžice olivového oleja

  • 4 cibule

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 kg čerstvých paradajok alebo 2 plechovky sterilizovaných

  • 1 liter zeleninového či kuracieho vývaru

  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

  • trochu kryštálového cukru podľa chuti

  • 8 lístkov bazalky

  • 1 vetvičku tymianu

  • 100 ml smotany na zjemnenie

  • 50 g varenej ryže guľatej Mánya alebo drobných cestovín

Na servírovanie:

  • hrsť strúhaného tvrdého syra

  • krutóny

  • lyžičku crème fraîche (podľa chuti)

Ako na to krok za krokom:

  1. Cibuľu a cesnak očistite, nakrájajte nadrobno a nechajte zosklovatieť na oleji.

  2. Pridajte nakrájané paradajky (čerstvé alebo konzervované) a zalejte vývarom.

  3. Varte asi 20 minút, potom osoľte, okoreňte a podľa potreby doslaďte.

  4. Preceďte cez sitko alebo rozmixujte tyčovým mixérom.

  5. Do polievky vložte vetvičku tymianu, vlejte smotanu a prisypte ryžu guľatu Mánya alebo cestoviny. Krátko povarte.

  6. Nakoniec vmiešajte nasekanú bazalku.

  7. Na tanieri ozdobte krutónmi, syrom a podľa chuti pridajte lyžicu crème fraîche.

Malý tip na záver

Ak chcete polievku ešte lahodnejšiu, skúste na panvici nasucho opražiť krutóny a použiť kvalitný syr s výraznejšou chuťou. Polievka tak dostane nový rozmer a z obyčajného obeda sa stane gurmánsky zážitok.

Talianska paradajková polievka je ideálnym spojením jednoduchosti a bohatých chutí – pripravená rýchlo, no s výsledkom, ktorý poteší každého pri stole.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.