
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Talianska paradajková polievka: Jednoduchý recept plný slnka a čerstvých chutí
Talianska paradajková polievka: Jednoduchý recept plný slnka a čerstvých chutí

Paradajková polievka je klasika, ktorá nikdy nesklame. Jej jemne sladká a osviežujúco kyselkavá chuť si získa malých aj veľkých. Navyše jej príprava nezaberie veľa času a s pár jednoduchými úpravami z nej môžete urobiť aj sýte hlavné jedlo. Stačí pridať trochu ryže guľatej Mánya alebo drobných cestovín a na záver ozdobiť tanier syrom či chrumkavými krutónmi.
Najlepšie výsledky dosiahnete, keď použijete dozreté paradajky, no ak po ruke nemáte čerstvé, pokojne siahnite aj po konzervovaných. Polievke dodajú bohatú chuť a pri správnom dochutení bude rovnako lahodná. O výraznejšiu arómu sa postará vetvička tymianu, ktorú necháme krátko povariť vo vývare, a tesne pred podávaním sa o sviežu bodku postará čerstvá bazalka.
Postup prípravy
Existuje viacero spôsobov, ako sa do prípravy pustiť. Paradajky môžete ošúpať už na začiatku – vtedy vám na zjemnenie postačí mixér. Ak sa vám do lúpania nechce, nič sa nedeje, pretože polievku možno nakoniec jednoducho precediť cez sitko a zbaviť ju šupiek.
Recept na taliansku paradajkovú polievku
Čo budete potrebovať:
-
4 lyžice olivového oleja
-
4 cibule
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 kg čerstvých paradajok alebo 2 plechovky sterilizovaných
-
1 liter zeleninového či kuracieho vývaru
-
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
-
trochu kryštálového cukru podľa chuti
-
8 lístkov bazalky
-
1 vetvičku tymianu
-
100 ml smotany na zjemnenie
-
50 g varenej ryže guľatej Mánya alebo drobných cestovín
Na servírovanie:
-
hrsť strúhaného tvrdého syra
-
krutóny
-
lyžičku crème fraîche (podľa chuti)
Ako na to krok za krokom:
-
Cibuľu a cesnak očistite, nakrájajte nadrobno a nechajte zosklovatieť na oleji.
-
Pridajte nakrájané paradajky (čerstvé alebo konzervované) a zalejte vývarom.
-
Varte asi 20 minút, potom osoľte, okoreňte a podľa potreby doslaďte.
-
Preceďte cez sitko alebo rozmixujte tyčovým mixérom.
-
Do polievky vložte vetvičku tymianu, vlejte smotanu a prisypte ryžu guľatu Mánya alebo cestoviny. Krátko povarte.
-
Nakoniec vmiešajte nasekanú bazalku.
-
Na tanieri ozdobte krutónmi, syrom a podľa chuti pridajte lyžicu crème fraîche.
Malý tip na záver
Ak chcete polievku ešte lahodnejšiu, skúste na panvici nasucho opražiť krutóny a použiť kvalitný syr s výraznejšou chuťou. Polievka tak dostane nový rozmer a z obyčajného obeda sa stane gurmánsky zážitok.
Talianska paradajková polievka je ideálnym spojením jednoduchosti a bohatých chutí – pripravená rýchlo, no s výsledkom, ktorý poteší každého pri stole.