Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Táto zemiaková knedľa sa podarí úplne každému: Tajomstvo je v škrobe

Zemiakové knedle
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zemiakové knedle Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak nepatríte medzi skúsených kuchárov, no chcete rodinu alebo hostí potešiť domácimi zemiakovými knedľami, máme pre vás recept, ktorý sa skrátka nedá pokaziť. Tajomstvo úspechu spočíva v jednej nenápadnej prísade – škrobe. Vďaka nemu budú knedle nadýchané, jemné a nerozvaria sa.

Klasika, ktorá neomrzí

Zemiakové knedle patria medzi najobľúbenejšie prílohy slovenskej i českej kuchyne. Mnohí si bez nich nevedia predstaviť nedeľný obed. Dokonale sa hodia k mäsu, kapuste, omáčkam či hubovým jedlám. Hoci sa zdajú jednoduché, pripraviť ich tak, aby sa nerozpadli a mali tú správnu konzistenciu, si vyžaduje trochu skúseností. S týmto postupom ich však zvládne aj úplný začiatočník.

Krátky pohľad do histórie

História zemiakových knedlí siaha do stredovekej Európy, keď sa zemiaky prvýkrát dostali z Južnej Ameriky – konkrétne z Peru a Bolívie – na európsky kontinent. Spočiatku sa pestovali len ako okrasné rastliny, pretože ich ľudia považovali za exotické a nejedlé. Až neskôr sa ukázalo, že ide o výživnú a lacnú plodinu, ktorá rýchlo zasýti.

V 18. storočí sa začali objavovať prvé recepty na zemiakové knedle, ktoré sa rýchlo rozšírili po celej strednej Európe. Stali sa symbolom jednoduchého, poctivého a sýteho jedla, ktoré sa dodnes teší veľkej obľube.

Ako pripraviť dokonalé zemiakové knedle krok za krokom

Ak sa budete držať tohto návodu, vaše knedle budú vždy krásne nadýchané, nerozvaria sa a budú mať výbornú chuť. Z rovnakého cesta si pritom môžete pripraviť aj zemiakové šišky, taštičky alebo noky.

1. Zemiaky si uvarte deň vopred

Na približne štyri porcie budete potrebovať asi 550 gramov zemiakov v šupke. Najlepšie je uvariť ich deň vopred, aby úplne vychladli. Na druhý deň ich ošúpte – polovicu nastrúhajte nahrubo, druhú najemno. Práve táto kombinácia zaručí ideálnu konzistenciu cesta – nebude ani tvrdé, ani lepkavé.

2. Základ cesta: škrob a krupica

Do nastrúhaných zemiakov pridajte 1 kávovú lyžičku soli, pol lyžice zemiakového alebo kukuričného škrobu a 1 surové vajíčko, ktoré si vopred rozšľahajte. Škrob je dôležitý – viaže prebytočnú vlhkosť a bráni tomu, aby sa knedle počas varenia rozpadli.

Potom postupne prisypávajte 220 gramov detskej krupice a rukami vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí. Ak sa vám ešte trochu lepí, pridajte o lyžicu-dve krupice navyše. Nepreháňajte to však – príliš veľa krupice by mohlo knedle zbytočne stuhnúť.

3. Tvarovanie knedlí

Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a z každej vytvarujte valček s priemerom približne 5 cm. Ak máte chuť na menšie porcie, môžete cesto rozvaľkať na placku a nakrájať ho na štvorce.

Zemiakové knedle sa dajú aj plniť – napríklad mletým mäsom, údeným, opekanou zeleninou či škvarkami. Pamätajte však, že plnka musí byť vopred pripravená a vychladená, aby sa počas varenia nezrazila a dostatočne prešla teplom.

4. Voda musí vrieť ešte predtým, než začnete variť

Kým tvarujete knedle, nechajte si v hrnci vrieť osolenú vodu. Ak by cesto muselo čakať, zbytočne zmäkne a pri varení by sa rozpadlo.

Knedle opatrne vložte do vriacej vody. Najprv klesnú na dno, no po minúte-dvoch ich jemne nadvihnite varechou, aby sa neprichytili. Po chvíli vyplávajú na hladinu, ale ešte nie sú hotové.

  • Dlhé knedle (šišky) varte asi 20 – 22 minút.

  • Menšie guľaté knedle postačí variť 10 – 12 minút.

Predtým, než ich vyberiete, jednu knedľu rozrežte a skontrolujte, či vnútri nevidno surové zrnká krupice. Ak nie, môžete ich vybrať všetky.

5. Servírovanie ako od babičky

Uvarené knedle vyberte z vody, nechajte krátko odkvapkať a nakrájajte ich nožom alebo niťou – presne ako to robievali naše staré mamy.

Podávajte ich teplé, ideálne s kyslou kapustou a pečeným mäsom, s hustou omáčkou, alebo aj ako samostatné jedlo preliate maslom a posypané opečenou cibuľkou. Ak preferujete ľahšiu verziu, výborne chutia aj s dusenou zeleninou či syrovou omáčkou.

Tip: Nevyhadzujte zvyšky cesta

Ak vám po varení zostane trochu cesta, pokojne z neho vytvarujte malé noky alebo taštičky, ktoré môžete uvariť a zamraziť. Neskôr ich len prehrejte na masle a máte rýchly a lacný obed bez zbytočného odpadu.

Tajomstvo úspechu: škrob

Škrob je tou zázračnou zložkou, ktorá robí tento recept takým spoľahlivým. Pomáha spojiť cesto, zachytáva vlhkosť a zaručí, že knedle sa nerozvaria. Vďaka nemu zostanú mäkké, nadýchané a zároveň pevné. Ak ho raz vyskúšate, iný postup už zrejme hľadať nebudete.

Zemiakové knedle sú jednoducho srdce domácej kuchyne. Sú lacné, sýte, chutné a dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov. Tento recept vám ukáže, že aj tradičné jedlo môže byť jednoduché – stačí poznať ten správny trik.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.