Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tekvica ako ananás: Retro dobrota našich starých mám, ktorá vás prekvapí

Tekvicový kompót
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicový kompót Foto: depositphotos.com
reklama:

Možno ste už od starých rodičov počuli, že kedysi sa pripravovali kompóty „á la ananás“. Išlo o šikovný spôsob, ako z dostupnej tekvice vytvoriť lahodný dezert, ktorý chuťou pripomínal exotické ovocie, ktoré v minulosti nebolo vôbec bežne dostupné. Dnes sa k tomuto receptu vracia čoraz viac ľudí – a niet sa čomu čudovať. Tekvicový kompót pripravený týmto spôsobom je nielen chutný, ale aj zdravý a pôsobí ako krásna spomienka na časy, keď gazdinky dokázali vyčarovať dobroty z jednoduchých surovín.

Tekvica – jesenná vitamínová bomba

Tekvica nepatrí len do kuchyne ako surovina na polievku či pečenie. Je to hotový poklad pre naše zdravie. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré telo potrebuje najmä na jeseň, keď je imunita vystavená väčšej záťaži.

  • Podporuje imunitu – vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov posilňuje obranyschopnosť.

  • Chráni srdce a cievy – pomáha udržiavať zdravú hladinu tukov a cholesterolu v krvi.

  • Pôsobí detoxikačne – zbavuje organizmus škodlivín a podporuje činnosť obličiek.

  • Má močopudné účinky – vhodná pri problémoch s obličkami či močovými cestami.

  • Upokojuje nervy – vďaka obsahu horčíka a ďalších látok priaznivo pôsobí na psychiku.

  • Pomáha pri dne a reumatizme – ľudová medicína ju odpradávna využívala aj pri týchto ťažkostiach.

Tekvica je teda surovina, ktorá si právom zaslúži čestné miesto v každej kuchyni – a kompót á la ananás je jedným z najlepších spôsobov, ako si ju uchovať aj na zimné mesiace.

Ako pripraviť tekvicový kompót na spôsob ananásu

Existujú dve tradičné metódy, ktoré sa od seba mierne líšia. Obe sú jednoduché, takže záleží len na tom, ktorú si vyberiete.

1. Varianta s ananásovou arómou

Táto verzia je ideálna pre tých, ktorí chcú výraznú chuť ananásu aj bez použitia džúsu.

Postup:

  • Nakrájajte 1 kg očistenej tekvice na malé kocky.

  • V hrnci zmiešajte 0,5 litra vody s 250 g cukru.

  • Pridajte 1 lyžičku kyseliny citrónovej a 2 lyžičky ananásovej arómy.

  • Tekvicu vložte do zmesi a za stáleho miešania varte približne 30 minút, kým nezačne sklovatieť.

  • Počas varenia zoberte penu z povrchu.

  • Kompót nalejte do čistých sklenených pohárov, nechajte od viečka asi 1 cm voľného priestoru.

  • Poháre uzavrite, obráťte hore dnom a nechajte stáť asi 20 minút.

Výsledkom bude krásne sladký kompót, ktorý vzhľadom aj chuťou pripomína kúsky ananásu.

2. Varianta s ananásovým džúsom

Druhá možnosť je ešte bližšie k originálnej exotickej chuti, pretože sa využíva pravý džús.

Postup:

  • Uvarte 1 liter vody so 400 g cukru.

  • Do roztoku vložte 1 kg nakrájanej tekvice a varte približne 3 minúty.

  • Tekvicu vyberte a rozdeľte do pripravených pohárov.

  • Do sirupu pridajte 250 ml ananásového džúsu a touto zmesou zalejte tekvicu.

  • Poháre dobre uzavrite, vložte do hrnca a zalejte vodou do polovice výšky pohárov.

  • Zasterilizujte pri teplote 85 °C približne 20 minút.

Takto pripravený kompót má sviežu a autentickú chuť ananásu, ktorá vás určite očarí.

Malý tip navyše

Ak vám tekvica príliš nechutí, nemusíte zúfať. Rovnakým spôsobom si môžete pripraviť aj broskyňový kompót alebo použiť iné druhy ovocia, ktoré máte radi. Takýto domáci recept má vždy svoje čaro – pripomenie detstvo, chvíle u babičky a vôňu starých čias, keď bolo všetko jednoduchšie a zároveň chutnejšie.

Tekvica „á la ananás“ je dôkazom toho, že aj z obyčajnej domácej zeleniny sa dá vytvoriť niečo výnimočné. Navyše ide o spôsob, ako využiť sezónne plody do posledného kúska a uchovať si ich zásobu aj na zimné mesiace.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.