Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Tekvica ako ananás: Skvelý retro recept našich starých mám, ktorý opäť zažíva obrodu

Domáci kompót z tekvice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci kompót z tekvice Foto: depositphotos.com
reklama:

Možno ste od starej mamy počuli, že kedysi sa pripravovali kompóty „na spôsob ananásu“. Hoci vtedy išlo o spôsob, ako si dopriať exotickú pochúťku aj bez skutočného ananásu, tento trik dnes opäť získava na popularite. A najlepšie na tom je, že si ho môžete ľahko pripraviť aj doma – a to z obyčajnej jesennej tekvice.

Zabudnite na klasiku v podobe jahodových, marhuľových či slivkových kompótov. Ak túžite po niečom netradičnom, prevoňanom exotikou a zároveň zdravom, siahnite po čerstvej tekvici. Jej sezóna práve začína, čo z nej robí ideálneho kandidáta na prípravu domáceho kompótu s chuťou ananásu. Výsledok vás prekvapí – jemná, sladká chuť a svieža vôňa budú pripomínať skutočný tropický ovocný zážitok.

Prečo práve tekvica?

Tekvica patrí medzi najobľúbenejšie jesenné plodiny, no okrem svojej univerzálnosti v kuchyni ponúka aj množstvo zdravotných benefitov. Je bohatá na vitamíny, posilňuje imunitu, podporuje činnosť srdca, priaznivo vplýva na trávenie i pankreas a pomáha telu s detoxikáciou. Okrem toho má močopudné účinky, uľavuje pri ochoreniach obličiek a pomáha aj pri problémoch ako sú reuma či dna.

Vďaka svojej jemnej chuti a šťavnatej konzistencii je ideálna na kondenzovanie i zaváranie – a ak jej dodáte správne korenie či arómu, premení sa na dokonalú náhradu ananásu. Ako na to? Prinášame vám dva overené spôsoby prípravy.

Recept 1: Tekvicový kompót s ananásovou arómou

Tento variant je rýchly, jednoduchý a výsledok vás milo prekvapí svojou chuťou i vôňou.

Potrebujete:

  • 1 kg očistenej a na malé kocky nakrájanej tekvice

  • 0,5 l vody

  • 250 g kryštálového cukru

  • 1 lyžičku kyseliny citrónovej

  • 2 lyžičky ananásovej arómy (bežne dostupnej v potravinách)

Postup:
Do hrnca nalejte vodu, prisypte cukor a premiešajte. Pridajte nakrájanú tekvicu, kyselinu citrónovú a ananásovú arómu. Za stáleho miešania priveďte k varu a varte približne 30 minút – kým tekvica nezačne byť priesvitná. Po uvarení odstráňte vzniknutú penu a kompót opatrne preložte do čistých pohárov. Neplňte ich až po okraj – nechajte si asi centimeter priestoru. Uzavrite viečkom, poháre otočte hore dnom a nechajte ich stáť asi 20 minút.

Recept 2: Tekvica v ananásovom náleve

Tento variant je jemnejší a mnohí ho považujú za ešte autentickejší, pretože používa pravý ananásový džús.

Potrebujete:

  • 1 kg olúpanej a nakrájanej tekvice

  • 1 l vody

  • 400 g cukru

  • 250 ml ananásového džúsu

Postup:
Vodu spolu s cukrom dajte variť, aby vznikol sladký sirup. Následne doň vložte pripravenú tekvicu a nechajte ju povariť asi 3 minúty. Potom ju vyberte a naukladajte do pripravených zaváracích pohárov. Do sirupu pridajte ananásový džús, premiešajte a týmto nálevom zalejte tekvicu vo fľašiach. Poháre dobre uzavrite viečkami a sterilizujte ich v hrnci s vodou (do polovice výšky pohárov) pri teplote 85 °C približne 20 minút.

Tip navyše: Nemusí to byť len tekvica

Ak patríte k tým, ktorí tekvici veľmi nefandia, nezúfajte. Rovnaký postup môžete použiť aj s broskyňami – a výsledok vás možno vráti do detských čias u babičky, keď voňavý broskyňový kompót stál na stole pri nedeľnom obede. Fantázii sa medze nekladú – a ak raz vyskúšate tento retro recept s exotickým nádychom, určite sa k nemu budete radi vracať.

Záver:
Domáci kompót z tekvice „na spôsob ananásu“ je nielen chutnou pochúťkou, ale aj zdravou alternatívou k sladkostiam z obchodu. Navyše ide o krásny príklad toho, ako naše staré mamy dokázali z mála vyčarovať niečo výnimočné. Tak prečo si to dnes nevyskúšať znova?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.