Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tekvica ako ananás: Skvelý retro recept našich starých mám, ktorý opäť zažíva obrodu

Domáci kompót z tekvice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci kompót z tekvice Foto: depositphotos.com
reklama:

Možno ste od starej mamy počuli, že kedysi sa pripravovali kompóty „na spôsob ananásu“. Hoci vtedy išlo o spôsob, ako si dopriať exotickú pochúťku aj bez skutočného ananásu, tento trik dnes opäť získava na popularite. A najlepšie na tom je, že si ho môžete ľahko pripraviť aj doma – a to z obyčajnej jesennej tekvice.

Zabudnite na klasiku v podobe jahodových, marhuľových či slivkových kompótov. Ak túžite po niečom netradičnom, prevoňanom exotikou a zároveň zdravom, siahnite po čerstvej tekvici. Jej sezóna práve začína, čo z nej robí ideálneho kandidáta na prípravu domáceho kompótu s chuťou ananásu. Výsledok vás prekvapí – jemná, sladká chuť a svieža vôňa budú pripomínať skutočný tropický ovocný zážitok.

Prečo práve tekvica?

Tekvica patrí medzi najobľúbenejšie jesenné plodiny, no okrem svojej univerzálnosti v kuchyni ponúka aj množstvo zdravotných benefitov. Je bohatá na vitamíny, posilňuje imunitu, podporuje činnosť srdca, priaznivo vplýva na trávenie i pankreas a pomáha telu s detoxikáciou. Okrem toho má močopudné účinky, uľavuje pri ochoreniach obličiek a pomáha aj pri problémoch ako sú reuma či dna.

Vďaka svojej jemnej chuti a šťavnatej konzistencii je ideálna na kondenzovanie i zaváranie – a ak jej dodáte správne korenie či arómu, premení sa na dokonalú náhradu ananásu. Ako na to? Prinášame vám dva overené spôsoby prípravy.

Recept 1: Tekvicový kompót s ananásovou arómou

Tento variant je rýchly, jednoduchý a výsledok vás milo prekvapí svojou chuťou i vôňou.

Potrebujete:

  • 1 kg očistenej a na malé kocky nakrájanej tekvice

  • 0,5 l vody

  • 250 g kryštálového cukru

  • 1 lyžičku kyseliny citrónovej

  • 2 lyžičky ananásovej arómy (bežne dostupnej v potravinách)

Postup:
Do hrnca nalejte vodu, prisypte cukor a premiešajte. Pridajte nakrájanú tekvicu, kyselinu citrónovú a ananásovú arómu. Za stáleho miešania priveďte k varu a varte približne 30 minút – kým tekvica nezačne byť priesvitná. Po uvarení odstráňte vzniknutú penu a kompót opatrne preložte do čistých pohárov. Neplňte ich až po okraj – nechajte si asi centimeter priestoru. Uzavrite viečkom, poháre otočte hore dnom a nechajte ich stáť asi 20 minút.

Recept 2: Tekvica v ananásovom náleve

Tento variant je jemnejší a mnohí ho považujú za ešte autentickejší, pretože používa pravý ananásový džús.

Potrebujete:

  • 1 kg olúpanej a nakrájanej tekvice

  • 1 l vody

  • 400 g cukru

  • 250 ml ananásového džúsu

Postup:
Vodu spolu s cukrom dajte variť, aby vznikol sladký sirup. Následne doň vložte pripravenú tekvicu a nechajte ju povariť asi 3 minúty. Potom ju vyberte a naukladajte do pripravených zaváracích pohárov. Do sirupu pridajte ananásový džús, premiešajte a týmto nálevom zalejte tekvicu vo fľašiach. Poháre dobre uzavrite viečkami a sterilizujte ich v hrnci s vodou (do polovice výšky pohárov) pri teplote 85 °C približne 20 minút.

Tip navyše: Nemusí to byť len tekvica

Ak patríte k tým, ktorí tekvici veľmi nefandia, nezúfajte. Rovnaký postup môžete použiť aj s broskyňami – a výsledok vás možno vráti do detských čias u babičky, keď voňavý broskyňový kompót stál na stole pri nedeľnom obede. Fantázii sa medze nekladú – a ak raz vyskúšate tento retro recept s exotickým nádychom, určite sa k nemu budete radi vracať.

Záver:
Domáci kompót z tekvice „na spôsob ananásu“ je nielen chutnou pochúťkou, ale aj zdravou alternatívou k sladkostiam z obchodu. Navyše ide o krásny príklad toho, ako naše staré mamy dokázali z mála vyčarovať niečo výnimočné. Tak prečo si to dnes nevyskúšať znova?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.