Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tekvicové semienka: jesenný poklad pre zdravie aj štíhlu líniu

Tekvicové semienka: jesenný poklad pre zdravie aj štíhlu líniu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicové semienka: jesenný poklad pre zdravie aj štíhlu líniu Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď prichádza jeseň a v domácnostiach sa začínajú vyrezávať halloweenske tekvice, väčšina ľudí siaha po lyžici a bez váhania vyhadzuje vláknité vnútro.

Práve v tejto slizkej hmote sa však ukrýva niečo, čo by bola škoda nevyužiť – malé, výživou nabité tekvicové semienka. Tieto drobné zrnká dokážu podporiť chudnutie, posilniť imunitu a ochrániť telo pred zápalmi i civilizačnými chorobami.

Prečo sa oplatí ich jesť

Tekvicové semienka patria medzi výnimočné zdroje rastlinných bielkovín – už malá hrsť (asi 28 gramov) obsahuje približne 8,5 gramu bielkovín. Okrem toho sú plné antioxidantov, ktoré pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko vzniku chronických ochorení. Vďaka tejto kombinácii živín sú ideálnym spoločníkom pri zdravom chudnutí – zasýtia, no nezaťažia.

Ďalším bonusom je vysoký obsah vlákniny. Ak jete semienka aj so šupkou, dostanete približne 5 gramov vlákniny na 30 gramov porcie, bez šupky to budú asi 2 gramy. Pre porovnanie – odporúčaný denný príjem vlákniny sa pohybuje okolo 25 až 30 gramov, takže pár lyžíc semienok vám pokryje slušnú časť potreby.

Minerály, ktoré telo ocení

Okrem bielkovín a vlákniny sú tekvicové semienka aj hodnotným zdrojom minerálov a vitamínov. Významnú úlohu zohráva najmä horčík – minerál, ktorý prispieva k zdraviu srdca, kostí a nervového systému. Ako upozorňuje profesorka Judith Wylie-Rosettová z Lekárskej fakulty Alberta Einsteina v New Yorku, horčík zároveň pomáha regulovať krvný tlak a môže zmierniť častosť migrén.

Semienka obsahujú aj tryptofán – aminokyselinu, ktorá podporuje tvorbu serotonínu a tým zlepšuje kvalitu spánku. Rovnako zaujímavý je ich obsah zinku: v jednej polievkovej lyžici sa ukrýva približne 6,6 mg, teda takmer polovica odporúčanej dennej dávky. Zinok posilňuje imunitu, urýchľuje hojenie rán, zlepšuje stav pokožky a je dôležitý aj pre rast a vývoj buniek.

Z nutričného hľadiska stoja za zmienku aj rastlinné omega-3 mastné kyseliny, ktoré prospievajú srdcu, mozgu, zraku a celkovej cirkulácii krvi.

Pravidelnosť sa oplatí

Niektoré vedecké štúdie naznačujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú tekvicové semienka, môžu mať nižšie riziko niektorých druhov rakoviny – najmä prsníka a prostaty. Vďaka kombinácii antioxidantov, minerálov a zdravých tukov sa semienka zaraďujú medzi potraviny, ktoré pomáhajú udržiavať telo v rovnováhe.

Tipy, ako ich využiť v kuchyni

Hoci sa dajú jesť aj surové, väčšina ľudí si ich viac vychutná, keď sú jemne opražené. Krátke praženie totiž zvýrazní ich chuť a zároveň zlepší stráviteľnosť. Počas prípravy ich môžete dochutiť trochou soli, chilli, údenou paprikou či sladkou škoricou – podľa toho, či preferujete slané alebo sladké varianty.

Skvelo sa hodia ako posýpka do šalátov, do krémových polievok (najmä tekvicovej), ale aj ako chrumkavý snack namiesto chipsov. Ak ich zmiešate s kvapkou masla, štipkou cukru a škoricou, získate zdravšiu alternatívu sladkej maškrty.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.