Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Tekvicové šišky bez kysnutia: Voňajú škoricou, ľahko sa pripravujú a milujú ich deti i dospelí

Tekvicové šišky bez kysnutia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicové šišky bez kysnutia: Voňajú škoricou, ľahko sa pripravujú a milujú ich deti i dospelí Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Jeseň patrí tekviciam, je preto potrebné užiť si oranžových velikánov čo najviac, a to nielen tak, že si ich vyrežete. Tekvicové pyré je vynikajúcou surovinou na prípravu mnohých sladkých pokrmov a šišky sú jedným z nich. Môžu mať podobu donutov aj malých guličiek a vynikajúce sú aj bez marmelády vo vnútri.

Tekvica je výborná aj sladká

Ak patríte k milovníkom šišiek, tie tekvicové vás určite nadchnú. Na rozdiel od tých našich sa nespájajú s fašiangom, ale skôr s Halloweenom, ku ktorému oranžové tekvice neoodeliteľne patria. Napriek tomu, že ide o zeleninu, priam skvele sa hodí aj na úpravu nasladko. Z dužiny stačí pripraviť pyré, ktoré potom využijete nielen do šišiek, ale aj napríklad do koláčov, sušienok alebo chlebíčkov.

Talianske aj španielske šišky

Tekvicové šišky sú špecialitou hlavne v Taliansku a v Španielsku, pričom každé z nich sú trochu iné. V Taliansku tekvicovým pyré vylepšujú miestne šišky zeppole, ktoré majú väčšinou podobu malých guličiek, môžu však mať aj dieru uprostred ako donútené.

Ide o dezert populárny v celom Taliansku, nie je divu, že má veľa krajových variantov. Cesto na zeppole tak môže byť kysnuté, nakyprené kypriacim práškom alebo s ricottou, ktorá im dodáva na vláčnosti. Rovnako tak v nich potom funguje aj tekvicové pyré.

Podobné sú španielske šišky buñuelos de calabaza, ktoré sú tekvicové už v základnej verzii. Tieto tekvicové šišky sú špecialitou španielskej Valencia. Na stole nesmie chýbať o miestnom fašiangovi, vypráža sa aj na Veľkú noc a hlavne na konci októbra v čase okolo Halloweenu, kedy tekvicová sezóna vrcholí. Aj ony sa podávajú pocukrované, často si ich tu ale vychutnávajú aj s rozohriatou čokoládou ako inú podobnú vyprážanú španielsku špecialitu – churros.

Ako na vynikajúce tekvicové šišky?

Ak máte doma práve tekvicu a premýšľate, čo s ňou, alebo vám zostalo tekvicové pyré, môžete si tekvicové šišky pripraviť podľa nasledujúceho receptu. Okrem tekvice im skvelú chuť zaistí aj korenie, ako je škorica či muškátový oriešok. A keď ich ešte obalíte v škoricovom cukre, je to úplná rozprávka. A ako teda šišky pripravíte?

Budete potrebovať: 250 g tekvice, olúpané a zbavené semienok, 150 g pšeničnej múky, 2 vajcia veľkosti M, 10 g cukru, nastrúhanú kôru z 1/2 pomaranča, nastrúhanú kôru z 1/2 citróna, 1/2 čajovej lyžičky štipku soli, 5 g kypriaceho prášku do pečiva, práškový alebo škoricový cukor a dostatok oleja na vyprážanie.

  • Tekvicu nakrájajte na kúsky a vložte do hrnca s trochou vody tak, aby bola ponorená. Varte tekvicu asi 25 minút alebo úplne domäkka. Tekutinu, v ktorej sa tekvica varila, zlejte, odložte bokom, a tekvicu rozmixujte ručným mixérom do krémovej a hladkej konzistencie.
    Vajcia rozklepnite a oddeľte bielky od žĺtkov. Do misy preosejte múku, pridajte prášok do pečiva, cukor, škoricu, nastrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru, žĺtky a tekvicové pyré. Všetko dobre premiešajte, pokiaľ zmes nebude homogénna. Pokiaľ by bola príliš hustá, môžete pridať trochu vody, ktorá vám zostala z varenia tekvíc.
    Z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh a po častiach ho opatrne zapracujte do cesta. Cieľom je zachovať nadýchanú štruktúru.
    Do hlbokej panvice alebo kastróla nalejte veľké množstvo oleja a zahrejte ho na vysokú teplotu. Pokiaľ máte kuchynský teplomer, môžete si teplotu oleja zmerať – mala by mať asi 170 °C.
    S pomocou naberačky na zmrzliny alebo dvoch lyžíc tvorte malé guličky a postupne ich vhadzujte do rozpáleného oleja. Koblihy by sa seba nemali dotýkať. Koblihy totiž pomerne rýchlo zdvojnásobia svoj objem. Obráťte ich dierovanou lyžicou a smažte ich aj z druhej strany dozlatista. Hotové šišky potom nechajte odkvapkať na obrúsku a obaľte ich v škoricovom cukre alebo ich poprášte práškovým.

Zdroj: www.toprecepty.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.