Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tekvicové šišky bez kysnutia: Voňajú škoricou, ľahko sa pripravujú a milujú ich deti i dospelí

Tekvicové šišky bez kysnutia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicové šišky bez kysnutia: Voňajú škoricou, ľahko sa pripravujú a milujú ich deti i dospelí Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Jeseň patrí tekviciam, je preto potrebné užiť si oranžových velikánov čo najviac, a to nielen tak, že si ich vyrežete. Tekvicové pyré je vynikajúcou surovinou na prípravu mnohých sladkých pokrmov a šišky sú jedným z nich. Môžu mať podobu donutov aj malých guličiek a vynikajúce sú aj bez marmelády vo vnútri.

Tekvica je výborná aj sladká

Ak patríte k milovníkom šišiek, tie tekvicové vás určite nadchnú. Na rozdiel od tých našich sa nespájajú s fašiangom, ale skôr s Halloweenom, ku ktorému oranžové tekvice neoodeliteľne patria. Napriek tomu, že ide o zeleninu, priam skvele sa hodí aj na úpravu nasladko. Z dužiny stačí pripraviť pyré, ktoré potom využijete nielen do šišiek, ale aj napríklad do koláčov, sušienok alebo chlebíčkov.

Talianske aj španielske šišky

Tekvicové šišky sú špecialitou hlavne v Taliansku a v Španielsku, pričom každé z nich sú trochu iné. V Taliansku tekvicovým pyré vylepšujú miestne šišky zeppole, ktoré majú väčšinou podobu malých guličiek, môžu však mať aj dieru uprostred ako donútené.

Ide o dezert populárny v celom Taliansku, nie je divu, že má veľa krajových variantov. Cesto na zeppole tak môže byť kysnuté, nakyprené kypriacim práškom alebo s ricottou, ktorá im dodáva na vláčnosti. Rovnako tak v nich potom funguje aj tekvicové pyré.

Podobné sú španielske šišky buñuelos de calabaza, ktoré sú tekvicové už v základnej verzii. Tieto tekvicové šišky sú špecialitou španielskej Valencia. Na stole nesmie chýbať o miestnom fašiangovi, vypráža sa aj na Veľkú noc a hlavne na konci októbra v čase okolo Halloweenu, kedy tekvicová sezóna vrcholí. Aj ony sa podávajú pocukrované, často si ich tu ale vychutnávajú aj s rozohriatou čokoládou ako inú podobnú vyprážanú španielsku špecialitu – churros.

Ako na vynikajúce tekvicové šišky?

Ak máte doma práve tekvicu a premýšľate, čo s ňou, alebo vám zostalo tekvicové pyré, môžete si tekvicové šišky pripraviť podľa nasledujúceho receptu. Okrem tekvice im skvelú chuť zaistí aj korenie, ako je škorica či muškátový oriešok. A keď ich ešte obalíte v škoricovom cukre, je to úplná rozprávka. A ako teda šišky pripravíte?

Budete potrebovať: 250 g tekvice, olúpané a zbavené semienok, 150 g pšeničnej múky, 2 vajcia veľkosti M, 10 g cukru, nastrúhanú kôru z 1/2 pomaranča, nastrúhanú kôru z 1/2 citróna, 1/2 čajovej lyžičky štipku soli, 5 g kypriaceho prášku do pečiva, práškový alebo škoricový cukor a dostatok oleja na vyprážanie.

  • Tekvicu nakrájajte na kúsky a vložte do hrnca s trochou vody tak, aby bola ponorená. Varte tekvicu asi 25 minút alebo úplne domäkka. Tekutinu, v ktorej sa tekvica varila, zlejte, odložte bokom, a tekvicu rozmixujte ručným mixérom do krémovej a hladkej konzistencie.
    Vajcia rozklepnite a oddeľte bielky od žĺtkov. Do misy preosejte múku, pridajte prášok do pečiva, cukor, škoricu, nastrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru, žĺtky a tekvicové pyré. Všetko dobre premiešajte, pokiaľ zmes nebude homogénna. Pokiaľ by bola príliš hustá, môžete pridať trochu vody, ktorá vám zostala z varenia tekvíc.
    Z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh a po častiach ho opatrne zapracujte do cesta. Cieľom je zachovať nadýchanú štruktúru.
    Do hlbokej panvice alebo kastróla nalejte veľké množstvo oleja a zahrejte ho na vysokú teplotu. Pokiaľ máte kuchynský teplomer, môžete si teplotu oleja zmerať – mala by mať asi 170 °C.
    S pomocou naberačky na zmrzliny alebo dvoch lyžíc tvorte malé guličky a postupne ich vhadzujte do rozpáleného oleja. Koblihy by sa seba nemali dotýkať. Koblihy totiž pomerne rýchlo zdvojnásobia svoj objem. Obráťte ich dierovanou lyžicou a smažte ich aj z druhej strany dozlatista. Hotové šišky potom nechajte odkvapkať na obrúsku a obaľte ich v škoricovom cukre alebo ich poprášte práškovým.

Zdroj: www.toprecepty.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.