Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tekvicový džem s citrusovým nádychom: Sladká dobrota, ktorú zvládne pripraviť každý

Tekvicový džem s citrusovým nádychom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicový džem s citrusovým nádychom: Sladká dobrota, ktorú zvládne pripraviť každý Foto: depositphotos.com
reklama:

Tekvica sa väčšine ľudí spája so slanými receptami – polievkou, pyré či zapekanou prílohou. No táto jesenná surovina vie prekvapiť aj v sladkej podobe. Ak ju skombinujete s citrusmi a štipkou zázvoru, vznikne neobyčajný džem, ktorý sa hodí na raňajky aj ako sladký doplnok do dezertov.

Čo budete potrebovať

Na jednu várku tekvicového džemu si pripravte:

  • 2 kilogramy očistenej tekvice (hokkaido nemusíte šúpať)

  • 3 citróny

  • 2 pomaranče

  • pol lyžičky mletého zázvoru

  • 1 liter vody

  • 1 kilogram želírovacieho cukru

  • sterilizované zaváraninové poháre s viečkami

Postup prípravy

  1. Nakrájajte tekvicu – po umytí a odstránení jadier ju rozdeľte na menšie kocky.

  2. Pripravte citrusy – citróny a pomaranče dôkladne umyte a nakrájajte na tenké polmesiačiky spolu so šupkou.

  3. Varte základ – tekvicu, citróny aj pomaranče vložte do väčšieho hrnca, zalejte vodou, pridajte zázvor a nechajte variť asi pol hodiny, kým tekvica nezmäkne.

  4. Rozmixujte zmes – pred mixovaním odstráňte hrubé šupky z citrusov. Zvyšok rozmixujte ponorným mixérom na jemnejšiu alebo hrubšiu štruktúru podľa toho, čo preferujete.

  5. Zahustite cukrom – pridajte želírovací cukor a ešte 10 minút povarte. Na povrchu sa vytvorí pena, ktorú môžete priebežne zbierať – výborne sa hodí napríklad do jogurtu.

  6. Plnenie pohárov – ešte horúci džem nalejte do pripravených pohárov, uzavrite a obráťte hore dnom. Po vychladnutí ich označte a uskladnite na tmavom, suchom a chladnejšom mieste.

Tipy na využitie

Tekvicový džem je univerzálny:

  • chutí na chrumkavom toaste či čerstvom pečive,

  • osvieži palacinky a lievance,

  • dá sa použiť aj do koláčov či ako sladký kontrast k syrom.

Kombinácia tekvice, citrusov a zázvoru prináša nielen krásnu oranžovú farbu, ale aj sviežu a jemne pikantnú chuť, ktorá vás príjemne prekvapí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.