
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Tekvicový perník – jesenný koláč
Tekvicový perník – jesenný koláč

Ak existuje koláč, ktorý dokáže spojiť jesennú náladu s vôňou zimy, je to jednoznačne perník. Kým vonku syčí vietor a dažďové kvapky bubnujú na okno, v kuchyni sa nesie vôňa škorice, klinčekov a kakaa.
Práve vtedy má človek pocit, že sviatočná atmosféra je už na dosah.
Prečo pridať do perníka tekvicu?
Tekvica patrí k jeseni rovnako ako gaštany či jablká. Jej dužina je jemná, mierne sladká a počas pečenia pustí dostatok šťavy, vďaka čomu je koláč vláčny a nadýchaný. Netreba teda pridávať litre mlieka ani vody. Najpraktickejšie je použiť maslovú tekvicu, hokkaido (ktoré nie je nutné šúpať), cuketu alebo mohutnú odrodu Goliáš.
Stačí ju nastrúhať nahrubo a primiešať surovú priamo do cesta – žiadne zložité predváranie či pečenie.
Jednoduchý hrnčekový recept
Tekvicový perník zvládne pripraviť aj ten, kto sa v pečení necíti doma. Stačí si pripraviť bežné suroviny:
- 2 hrnčeky strúhanej tekvice
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- balíček perníkového korenia
- balíček kypriaceho prášku do perníka
- 2 vajcia
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 lyžica kakaa
Suroviny premiešame, kým nezískame hladké cesto bez hrudiek. Hmotu nalejeme na pripravený plech a pečieme pri 180 °C. Po vychladnutí môžeme dezert ozdobiť džemom a zaliať čokoládovou polevou.
Obmeny a triky navyše
- Ak tekvicu nemáte po ruke, nastrúhajte do cesta jablká – dodajú sviežosť a jemne kyslastú chuť.
- Namiesto jabĺk môžete skúsiť hrušky, mrkvu alebo cuketu, vždy však pridajú šťavnatosť a vláčnosť.
- Pre luxusnejšiu verziu pridajte nasekané orechy alebo kúsky čokolády.
Tajomstvo perníka je ukryté v korení – škorica, badián, klinčeky, kardamóm či muškátový oriešok urobia z obyčajného hrnčekového koláča dezert, ktorý pripomenie advent aj v polovici jesene.