- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tieto jablčné lievance so škoricou musíte skúsiť! Sú sladké a zdravé!
Tieto jablčné lievance so škoricou musíte skúsiť! Sú sladké a zdravé!
Ak máte lievančeky zaradené v kategórii hriešnych jedál, nasledujúci recept vás vyvedie z omylu. Obsahujú minimum cukru, zato majú dostatok bielkovín aj dôležité vlákniny – a chutia úplne skvele.
Zdravé raňajky alebo desiata môže pokojne chutiť sladko – tieto jablčné lievance sú toho dôkazom. Ich príprava je navyše jednoduchá, rýchla a nebudete ani potrebovať žiadne špeciálne ingrediencie, proteínové prášky ani umelé sladidlá. O sladkú chuť sa postarajú jablká, dostatok vlákniny zaistí celozrnná múka a ovsené vločky, bielkoviny dodajú vajíčka a jogurt. S pokojným svedomím si ich môžete dopriať pri redukčnej diéte – výborne vás zasýtia a telu dodajú dostatok živín aj energie na niekoľko hodín.
Veľkú obľubu si v posledných rokoch získali aj banánové lievance. Pozrite sa, ako ich pripravuje slávny Jamie Oliver:
Prečo je vláknina dôležitá?
Odporúčané množstvo vlákniny pre dospelého človeka je 25-30 g za deň, v Českej republike sa ale skonzumuje iba polovica. Vláknina je nevyhnutná nielen na správne fungovanie tráviacej sústavy, ale má vplyv na hladinu cholesterolu, krvného cukru, podporuje chudnutie a pomáha k udržaniu zdravej telesnej hmotnosti. Potraviny bohaté na vlákninu totiž obsahujú obvykle menej kalórií, lepšie zasýtia a pocit sýtosti navyše uchovajú po dlhšiu dobu. K najlepším zdrojom patria strukoviny, ovsené vločky, ovocie a zelenina (so šupkou), orechy, celozrnná múka, obilniny a semienka.
Jablčné lievance so škoricou a ovsenými vločkami
Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
300 g bieleho jogurtu
2 vajcia
100 g hladkej múky
100 g celozrnnej múky
100 g jemných ovsených vločiek
1 lyžička kypriaceho prášku
2 jablká
lyžička škorice
Príprava:
1) Jablká olúpte a nastrúhajte najemno.
2) V miske dôkladne rozšľahajte vajcia, potom pridajte jogurt a škoricu.
3) Múku premiešajte s kypriacim práškom a pridajte k tekutej zmesi.
4) Prisypte ovsené vločky, pridajte jablká, všetko dôkladne premiešajte a nechajte chvíľu odstáť, aby vločky zmäkli. Cesto by malo mať hustejšiu liatu konzistenciu – v prípade potreby pridajte múku alebo jogurt navyše.
5) Rozohriatu panvicu zľahka potrite olejom pomocou mašlovačky, pokiaľ máte variant s nepriľnavým povrchom, môžete tuk vynechať.
6) Pomocou lyžice alebo naberačky nalejte cesto na panvicu a zľahka ho roztiahnite do okrúhleho tvaru.
7) Akonáhle budú lievance pevné, otočte ich a opečte dozlatista z druhej strany.
8) Hotové lievance podávajte s bielym jogurtom či kefírom.
Zdroj: www.stob.cz, www.natalieshealth.com, www.dumazahrada.cz