- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tieto mäsové guličky si zamilujete. Sú diétne a hotové za pár minút
Tieto mäsové guličky si zamilujete. Sú diétne a hotové za pár minút
Guličky z mletého morčacieho mäsa výborne chutia, nie sú také tučné ako hovädzie alebo bravčové, a navyše majú univerzálne využitie. Podávať ich môžete s omáčkou, zabalené do tortilly alebo napríklad v polievke. Oceníte ich aj ako obed do krabičky alebo desiatu na výlet.
Morčacie mäso by sa malo v jedálničku objavovať pravidelne. Je výživné, ľahko stráviteľné, obsahuje kvalitný tuk a je perfektným zdrojom bielkovín. Okrem toho sa môže pochváliť vysokým obsahom zdraviu prospešných látok, ktoré pôsobia ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, podporujú imunitu a priaznivo ovplyvňujú duševnú pohodu.
Morčacie guličky zvládnete, aj keď máte málo času alebo s varením ešte len začínate. Toto video vás presvedčí:
Jednotlivé časti morky je možné spracovať na mnoho spôsobov – mäso je skvelé pečené, dusené aj varené, môžete z neho pripraviť šťavnaté medailóniky, rezne, rolády, závitky alebo skvelý vývar. V mletej podobe sa používa na prípravu ragú, burgerov, sekanej a tiež mäsových guličiek.
Ak si mäso chcete namlieť doma, použite prsia alebo horné stehná, prípadne kombináciu oboch. Mleté morčacie mäso ale bežne zoženiete v supermarketoch alebo na farmárskych trhoch.
Univerzálne guličky
Príprava morčacích guličiek je veľmi jednoduchá a zaberie vám len pár minút. Do mäsa stačí pridať vajcia, pár lyžíc strúhanky na zahustenie, soľ a obľúbené korenie alebo čerstvé bylinky. Dochutiť ich možno aj syrom, môžete ich tiež nakombinovať s varenou červenou šošovkou, alebo do zmesi nastrúhať surový zemiak. Potom už stačí len vytvarovať guličky a osmažiť ich na panvici. Ak chcete diétnejší variant, rozložte ich na plech s papierom na pečenie a upečte ich v rúre.
Guľôčky môžete podávať so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom, výborne chutia s rajskou alebo syrovou omáčkou a cestovinami. Skvelé budú aj ako náplň do tortili či sendvičov.
Ďalšou možnosťou je naskladať surové guličky do pekáča spoločne s nakrájanou zeleninou, alebo ich pred pečením podliať paradajkovým pyré s bylinkami. Použiť ich môžete aj ako „knedličky“ do polievky. Chuť vám budú vo všetkých podobách.
Pečené mäsové guličky z morčacieho mäsa
Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
500 g mletého mäsa
strúhanka
1 vajce
1 cibuľa
hrsť hladkolistého petržlenu
soľ, korenie
1) Cibuľu a petržlen nasekajte nadrobno.
2) V miske zmiešajte mäso, vajcia, cibuľu a petržlen. Podľa potreby pridajte strúhanku – stačí toľko, aby zmes nebola príliš riedka a bolo ju možné tvarovať.
3) Lyžicou odoberajte po častiach mäsovú zmes, rukami tvarujte rovnako veľké guličky a pokladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
4) Pečte ich v rúre predhriatej na 200 ºC asi 20 minút. Pred koncom pečenia jednu guľôčku vyberte, rozkrojte a skontrolujte, či nie je v strede surová.
5) Podávajte so zemiakovou kašou alebo jogurtovým dipom a zeleninovým šalátom.