Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Torta vám popraskala? Môže za to krém – a týchto 6 chýb

Torta vám popraskala? Môže za to krém – a týchto 6 chýb
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Torta vám popraskala? Môže za to krém – a týchto 6 chýb Foto: depositphotos.com
reklama:

Torta bez krému by bola len obyčajný koláč. Práve krém jej dodáva jemnosť, šťavnatosť a charakteristickú chuť. Používame ho nielen na plnenie medzi korpusmi, ale aj na potieranie a finálnu dekoráciu.

Často sa však stáva, že aj keď krém vyšľaháme do hladka a krásne ho nanesieme, po chvíli začne na torte praskať. Tento vizuálny nedostatok môže pokaziť dojem z celej torty. Ak sa vám to stalo, pozrite sa, čo môže byť príčinou – a ako sa tomu nabudúce vyhnúť.

Najčastejšie dôvody, prečo sa krém na torte trhá a praská

1. Krémová vrstva je príliš tenká
Ak krém nanesieme v slabej vrstve, veľmi rýchlo vyschne, najmä na povrchu. Suchosť vedie k trhlinám. Riešením je aplikovať ešte jednu – mierne hrubšiu – vrstvu.

2. Korpus nebol dostatočne „ustálený“
Aj keď tortový základ na dotyk vychladol, vo vnútri môže ešte prebiehať proces uvoľňovania vlhkosti a objemu. Ak sa krém nanesie príliš skoro, torta ešte „pracuje“ a naruší krémový povrch.

3. Slabo vyšľahaný krém
Ak krém nevyšľaháte dostatočne, môže byť ťažký, nerovnomerný a nestabilný. Výsledkom je, že sa začne zrážať, trhať a niekedy aj kĺzať z bokov.

4. Nevhodná podložka pod tortou
Ak je podložka mäkká alebo pružná, torta sa pri presune deformuje. Tento pohyb spôsobí napätie v kréme, ktoré vedie k praskaniu.

5. Príliš dlhé uhladzovanie
Zvlášť pri práci s nožom alebo špachtľou sa stáva, že dlhé „leštenie“ krému spôsobí jeho vysychanie. Pri kontakte s nástrojom sa potom trhá alebo odlupuje.

6. Korpus je priveľmi suchý
Suché cesto sa správa ako špongia – nasáva z krému vlhkosť. Ten potom stráca pružnosť a narúša sa. Pomôcť môže opätovné potretie tenkou vrstvou krému po jeho čiastočnom zatuhnutí.

Ako tomu predísť?

  • Krém vyšľahajte do hladkej a pevnej konzistencie.

  • Korpus nechajte dostatočne „odstáť“ po upečení.

  • Nepreháňajte to s uhladzovaním.

  • A hlavne – nenechajte tortu dýchať na tenkej krémovej vrstve. Dajte jej krém, aký si zaslúži.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.