Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Torta vám popraskala? Môže za to krém – a týchto 6 chýb

Torta vám popraskala? Môže za to krém – a týchto 6 chýb
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Torta vám popraskala? Môže za to krém – a týchto 6 chýb Foto: depositphotos.com
reklama:

Torta bez krému by bola len obyčajný koláč. Práve krém jej dodáva jemnosť, šťavnatosť a charakteristickú chuť. Používame ho nielen na plnenie medzi korpusmi, ale aj na potieranie a finálnu dekoráciu.

Často sa však stáva, že aj keď krém vyšľaháme do hladka a krásne ho nanesieme, po chvíli začne na torte praskať. Tento vizuálny nedostatok môže pokaziť dojem z celej torty. Ak sa vám to stalo, pozrite sa, čo môže byť príčinou – a ako sa tomu nabudúce vyhnúť.

Najčastejšie dôvody, prečo sa krém na torte trhá a praská

1. Krémová vrstva je príliš tenká
Ak krém nanesieme v slabej vrstve, veľmi rýchlo vyschne, najmä na povrchu. Suchosť vedie k trhlinám. Riešením je aplikovať ešte jednu – mierne hrubšiu – vrstvu.

2. Korpus nebol dostatočne „ustálený“
Aj keď tortový základ na dotyk vychladol, vo vnútri môže ešte prebiehať proces uvoľňovania vlhkosti a objemu. Ak sa krém nanesie príliš skoro, torta ešte „pracuje“ a naruší krémový povrch.

3. Slabo vyšľahaný krém
Ak krém nevyšľaháte dostatočne, môže byť ťažký, nerovnomerný a nestabilný. Výsledkom je, že sa začne zrážať, trhať a niekedy aj kĺzať z bokov.

4. Nevhodná podložka pod tortou
Ak je podložka mäkká alebo pružná, torta sa pri presune deformuje. Tento pohyb spôsobí napätie v kréme, ktoré vedie k praskaniu.

5. Príliš dlhé uhladzovanie
Zvlášť pri práci s nožom alebo špachtľou sa stáva, že dlhé „leštenie“ krému spôsobí jeho vysychanie. Pri kontakte s nástrojom sa potom trhá alebo odlupuje.

6. Korpus je priveľmi suchý
Suché cesto sa správa ako špongia – nasáva z krému vlhkosť. Ten potom stráca pružnosť a narúša sa. Pomôcť môže opätovné potretie tenkou vrstvou krému po jeho čiastočnom zatuhnutí.

Ako tomu predísť?

  • Krém vyšľahajte do hladkej a pevnej konzistencie.

  • Korpus nechajte dostatočne „odstáť“ po upečení.

  • Nepreháňajte to s uhladzovaním.

  • A hlavne – nenechajte tortu dýchať na tenkej krémovej vrstve. Dajte jej krém, aký si zaslúži.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.