Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tradičná ťahaná štrúdľa: jemné cesto a plnka plná jabĺk

Tradičná ťahaná štrúdľa: jemné cesto a plnka plná jabĺk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tradičná ťahaná štrúdľa: jemné cesto a plnka plná jabĺk Foto: depositphotos.com
reklama:

Voňavá jablková štrúdľa patrí medzi najklasickejšie koláče, ktoré poznali už naše staré mamy. Ich tajomstvo bolo v ceste – hoci z pár surovín, po odležaní sa dalo krásne vyťahovať do tenučkej plachty. Vďaka tomu vznikol dezert, ktorý bol lacný, sýty a pritom mimoriadne chutný.

Jeseň je obdobím, keď je kuchyňa plná jabĺk, a preto nie je lepší čas pripraviť si tento nadčasový múčnik. Kto raz ochutnal pravú ťahanú štrúdľu, vie, že má iné čaro ako tá z kupovaného lístkového cesta. Cesto sa dá natiahnuť takmer na priehľad, no napriek tomu zostáva pružné a drží bohatú plnku.

Potrebné suroviny (na tri záviny)

Cesto:

  • 250 g hladkej múky

  • 1 lyžica práškového cukru

  • 40 g roztopeného masla

  • 1 lyžica octu

  • 100 ml vlažnej vody

Plnka:

  • jablká nastrúhané nahrubo

  • škoricový cukor alebo mletá škorica

  • hrozienka, ktoré je dobré vopred namočiť do rumu

Na pečenie si pripravte plech s papierom alebo ho vymažte tukom.

Ako pripraviť ťahanú štrúdľu krok za krokom

  1. Príprava cesta – Do preosiatej múky vmiešajte cukor a pridajte maslo. Postupne prilievajte vodu zmiešanú s octom. Najskôr cesto spracujte pomocou noža, potom rukami. Výsledkom má byť jemné, hladké a nelepivé cesto.

  2. Odpočinok – Cesto vložte do misky, zakryte a nechajte asi pol hodiny v teple. Teplota je dôležitá – ak by cesto vychladlo, maslo by stuhlo a s cestom by sa horšie pracovalo.

 Trik starých mám: misku s cestom položte na hrniec s horúcou vodou – vydrží pekne teplé.

  1. Tvarovanie – Odpočinuté cesto rozdeľte na tri kúsky. Každý rozvaľkajte a opatrne vyťahujte tak, aby vznikol tenký plát, približne 35 × 30 cm. Veľkosť prispôsobte plechu, na ktorom budete piecť.

  2. Plnenie – Na plát cesta rozprestrite jablká, posypte škoricou a pridajte hrozienka. Potom cesto zrolujte do závinu a uložte na plech.

 Tip: ak jablká posypete strúhankou alebo mletým makom, štrúdľa získa ešte lepšiu chuť a nebude púšťať toľko šťavy.

  1. Pečenie – Povrch potrite rozpusteným maslom alebo rozšľahaným vajíčkom. Vložte do rúry vyhriatej na 220 °C a pečte, kým štrúdľa nezíska lákavú zlatistú farbu.

Malá rada na záver

Čerstvo upečená štrúdľa je skvelá, no ešte chutnejšia býva na druhý deň, keď sa chute jabĺk, hrozienok a škorice krásne prepoja.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.