- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tradičné vianočné perníčky
Tradičné vianočné perníčky
Aj keď nie sú ihneď mäkké ani nie sú hotové za pár minút a ich pečenie si vyžaduje veľa pozornosti, pravé perníčky s domácou zmesou korenia za to stoja. Ak ich urobíte dostatočne dopredu a necháte ich poctivo odležať až do Vianoc, budú to tie najúžasnejšie perníčky, aké ste kedy jedli. A teraz práve nastáva ten pravý čas začať s prípravou!
Ingrediencie pre:
3 plechy
Perníčky
1 lyžička kakaa
škorica
8 guličiek nového korenia
2 ks badiánu
14 ks klinčekov
1 ks citrónovej kôry
prášok do pečiva
40 g masla
6 lyžíc medu
1 ks vajcia
200 g cukru múčka
370 g hladkej múky
Na potretie
1 ks vajcia
Poleva
1 ks bielka
250 g cukru múčka
1 ks citróna
Vypáľte pomyselnú štartovnú strelu tohtoročných Vianoc a začnite piecť perníčky. Skúste ich podľa klasického receptu, kedy si aj sami namiešate perníkové korenie, ozdobíte ich bielkovou polevou a na všetko si necháte dostatok času. Tieto perníčky si ho totiž zaslúžia a na vianočnej tabuli sa vám potom odvďačia krásou aj dokonalou chuťou.
Postup
01.
Do misy nasypte práškový cukor, pridajte vajcia, med a rozpustené maslo. Je lepšie, keď med rozohrejete spolu s maslom, lepšie sa vám zapracuje do cesta, a navyše vám ako malý bonus prevonia celú kuchyňu.
02.
Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a nastrúhanú citrónovú kôru.
03.
Potom môžete do cesta pridať kúpené korenie do perníčkov, alebo si vymiešajte vlastnú zmes. Ak chcete tú tradičnú, potom čítajte ďalej.
04.
Do mažiara nasypte hlavičky klinčekov, ktoré ste oddelili od drevnatých častí. Pridajte semienka badiánu, ktoré ste vylúpali špičkou ostrého nožíka (dolovanie dá prácu, ale stojí to za to), škoricu, nové korenie a lyžičku kakaa. Všetko paličkou rozdrvte a premiešajte. Korenie pridajte k základu cesta a dobre ho prepracujte. Ak sa vám bude mrviť, pridajte ešte lyžicu rozpusteného medu.
05.
Teraz nechajte cesto dva dni v chladničke odpočívať. Nepečte z neho perníčky ihneď, naozaj to uležanie má zmysel, inak budú ako betón!
06.
Uležané cesto rozvaľkajte na asi 3 až 4 milimetre silný plát, z ktorého vykrajujte rôzne tvary. Tie prenášajte na plech na papier na pečenie.
07.
Naplnené plechy pečte 6 až 7 minút pri 220 °C (teplovzdušná rúra 205 °C). Keď uvidíte, že sú perníčky zlatisté a okraje začínajú hnednúť, okamžite ich vyberajte (ideálne ešte sekundu predtým, ale to chce skrátka cvik).
08.
Ihneď po vybratí z rúry perníčky potierajte vajcom rozšľahaným s dvoma lyžicami vody.
09.
Pripravte si polevu. K bielku pridajte citrónovú šťavu, zapnite šľahač na najvyššie možné otáčky a postupne pridávajte cukor, kým nebude poleva jednoliata a pritom tuhá. Šľahajte napríklad aj 10 až 15 minút, vydržte! To, že je poleva príliš riedka, alebo už tak akurát, spoznáte jednoduchým testom drevenou vareškou. Namočte ju do polevy, vytiahnite a sledujte, ako poleva padá dole. Pokiaľ jej to nejaký ten čas trvá, tečie, ale veľmi veľmi pomaly, skôr sa valí, je to tá správna konzistencia a môžete zdobiť.
Tip: Pred finálnym zdobením budú musieť perníčky ešte niekoľko dní odpočívať. Keby ste sa na ich vyšperkovanie vrhli hneď, poleva vám do Vianoc opadá. Perníčky skladujte v suchu a chlade, uvidíte, na Štedrý deň budú ukážkovo mäkké a hlavne chutné, pre istotu môžete do krabice vložiť jablko. To pomôže k ich lepšej finálnej vláčnosti.
Zdroj: www.prozeny.cz