Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Trdelník na plech: Rýchly, nadýchaný a hotový bez zdĺhavého čakania

Vyskúšajte si doma upiecť plechovú verziu klasického trdelníka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyskúšajte si doma upiecť plechovú verziu klasického trdelníka Foto: depositphotos.com
reklama:

Milujete trdelník, no nechce sa vám čakať, kým ho niekde kúpíte na trhoch či jarmokoch? Alebo by ste si radi túto sladkú špecialitu vychutnali v pokoji doma? Vyskúšajte jednoduchú variantu pečenú na plechu, ktorá je nesmierne rýchla, cenovo výhodná a chuťovo veľmi blízka tradičnému trdelníku.

Čo to vlastne trdelník je?

Trdelník je sladké pečivo z kysnutého cesta, ktoré sa bežne pripravuje tak, že sa rozvaľkané cesto navinie na drevený alebo kovový valec, postupne sa otáča a pečie pri vysokých teplotách. Počas pečenia sa potiera mliekom alebo rozpusteným maslom a ešte horúci sa obaľuje v zmesi cukru, škorice či orechov. Výsledkom je chrumkavý vonkajšok a nadýchaný stred s výraznou vôňou.

Malý pohľad do histórie

Hoci sa trdelník rozšíril v mnohých krajinách, jeho pôvod pochádza z regiónu, ktorý dnes patrí do Rumunska – konkrétne zo Sedmohradska. Prvé zmienky o ňom sa objavujú v historických kuchárskych knihách už pred niekoľkými storočiami. U nás sa stal mimoriadne obľúbeným aj preto, že sa na jeho prípravu mohli využiť dohasínajúce uhlíky po pečení mäsa na rošte. V minulosti sa na pečenie používali drevené „trdlá“, teda valce, podľa ktorých dezert získal svoj názov.

Jednoduchý trdelník na plech

Ak si chcete dopriať túto dobrotu, ale nemáte možnosť pripraviť ju tradičným spôsobom, práve táto verzia na plechu je ideálnou voľbou. Ušetrí vám čas a zároveň si môžete dopriať sladký zákusok s chuťou pripomínajúcou originál.

Suroviny

  • 450 g polohrubej múky

  • 35 g droždia (čerstvého)

  • 7 lyžíc kryštálového cukru

  • 250 ml mlieka

  • 3 žĺtky

  • štipka soli

  • 3 lyžice rumu

  • 3 lyžice masla

  • 1 bielok na potretie

  • 220 g posekaných orechov (napr. vlašských) na posypanie

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku
    Nasypte múku do väčšej misy a v strede urobte jamku. Do nej rozdrobte droždie, posypte lyžičkou cukru a zalejte polovicou vlažného mlieka. Misku odložte na teplé miesto, kým nevzíde kvások (začne jemne bublať a zdvihne sa).

  2. Cesto
    Keď je kvások hotový, primiešajte zvyšok mlieka, žĺtky, soľ, rum, roztopené maslo a aj zvyšný cukor (odpočítajte si lyžičku, ktorou ste posypali droždie). Všetko dôkladne zmiešajte, až kým nevznikne hladké kysnuté cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. Rozotretie na plech
    Nakysnuté cesto ešte raz krátko premiesime, aby sme dostali von prebytočný vzduch a rovnomerne ho rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Znova ho nechajte chvíľu podkysnúť.

  4. Potretie bielkom a posypanie
    Povrch cesta potrite rozšľahaným bielkom, ktorý mu dodá krásnu farbu a lesk. Následne posypte posekanými orechmi. Môžete pokojne pridať aj trochu kryštálového cukru zmiešaného so škoricou či vanilkou, aby bola výsledná chuť ešte intenzívnejšia.

  5. Pečenie
    Rúru rozohrejte na 180 °C. Plech vložte do rozohriatej rúry a pečte približne 25 minút, kým cesto nezíska zlatohnedú farbu. Po vytiahnutí ho ešte horúce môžete posypať zvyškom cukru alebo škoricového cukru.

  6. Krájanie a servírovanie
    Upečený trdelník na plechu nechajte vychladnúť iba krátko, aby sa lepšie krájal. Potom ho rozrežte na obdĺžnikové alebo štvorcové rezy podľa preferencie. Ak chcete ešte vylepšiť výslednú chuť, môžete jednotlivé kúsky podávať napríklad s domácim džemom, šľahačkou alebo ovocím.

Užitočné tipy a triky

  • Voňavé vylepšenie cesta: Ak milujete škoricu, môžete ju zamiešať priamo do cesta. Vynikajúca je aj mletá vanilka, či kôra z bio citróna.

  • Posýpka podľa chuti: Namiesto orechov skúste kokos, strúhanú čokoládu či mandľové lupienky. Každá verzia dodá trdelníku trochu inú, ale vždy výnimočnú chuť.

  • Skladovanie: Ak vám zostanú nejaké kúsky na neskôr, vložte ich do vzduchotesnej nádoby alebo sáčika, aby nevyschli. Pri podávaní ich môžete krátko ohriať v mikrovlnnej rúre či v rúre, aby znovu zmäkli a rozvoňali sa.

Táto verzia trdelníka na plech je dôkazom, že aj s malým úsilím si môžete dopriať zážitok veľmi blízky tradičnému pečeniu na drevenom valci. Navyše ušetríte čas, suroviny a urobíte radosť sebe či celej rodine. Pokiaľ máte radi overené klasiky, no vyhľadávate aj pohodlné riešenia, neváhajte skúsiť tento recept.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.