
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Tri spoľahlivé triky, ako dosiahnuť hustý a lahodný domáci kečup
Tri spoľahlivé triky, ako dosiahnuť hustý a lahodný domáci kečup

Ak milujete výraznú chuť paradajok a radi experimentujete v kuchyni, domáci kečup je ideálny spôsob, ako spracovať úrodu zo záhrady či z kvetináča. Nemusíte sa nechať odradiť predstavou, že príprava je zložitá – s dobrým receptom a trochou trpezlivosti to zvládnete bez problémov.
Výhod má domáci kečup hneď niekoľko. Sami si určíte, koľko cukru či soli použijete, vychutnáte si poctivú paradajkovú arómu a navyše spracujete aj prezreté plody, ktoré by inak zostali nepovšimnuté. Správne uskladnený vydrží celé mesiace a okrem tradičného podávania k hranolkám či mäsu sa hodí aj ako základ omáčok, marinád a dipov.
Keď je kečup príliš riedky
Najčastejšou nepríjemnosťou pri domácej príprave je vodnatá konzistencia. Dôvodom býva nadbytočná šťava, ktorá sa nestihla odpariť počas varenia alebo pečenia. Ideálne sú preto mäsité a dobre dozreté paradajky s nízkym obsahom vody. Ak také nemáte, hustotu môžete zlepšiť niektorým z týchto postupov:
-
Pomalé a trpezlivé odparovanie
Kečup nechajte na slabom plameni variť o niečo dlhšie, najlepšie bez pokrievky. Voda sa tak postupne vyparí a zmes prirodzene zhustne. Občas premiešajte, aby sa neprichytila na dno, a doprajte jej toľko času, koľko potrebuje. -
Jablká ako tajná ingrediencia
Nastrúhané nedozreté jablká, ktoré necháte rozvariť priamo v kečupe, pridajú pektín a prirodzene ho zahustia. Po ich pridaní môže byť potrebné chuť jemne doladiť cukrom. Ak nechcete používať ovocie, môžete siahnuť po čistom pektíne, ktorý funguje na rovnakom princípe. -
Pretlak pre rýchlu pomoc
Ak chcete výsledok vidieť okamžite, vmiešajte do kečupu lyžicu či dve kvalitného rajčinového pretlaku. Ten nielen zlepší hustotu, ale dodá aj sýtejšiu farbu a intenzívnejšiu paradajkovú chuť.