Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tri tváre škvarkovej nátierky: osvedčená klasika, jemná s jablkom a francúzska s kaparmi

Tri tváre škvarkovej nátierky: osvedčená klasika, jemná s jablkom a francúzska s kaparmi
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tri tváre škvarkovej nátierky: osvedčená klasika, jemná s jablkom a francúzska s kaparmi Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa ochladí, telo si prirodzene pýta výživnejšie jedlá než letné šaláty. A práve vtedy prichádzajú na rad škvarky – obľúbená pochúťka, ktorá sa dá využiť nielen do lokší či kapustníkov, ale aj do nátierky. Ak máte radi sýte domáce jedlá, vyskúšajte tieto tri podoby škvarkovej nátierky. Každá je iná, no všetky chutia výborne na čerstvom chlebe či chrumkavej bagete.

Nátierka zo škvarkov – stálica, ktorá nikdy nesklame

Pripraviť ju je jednoduché – stačí rozmixovať škvarky a doplniť ich ingredienciami podľa vlastnej chuti. Niekto preferuje klasiku s vajíčkom a kyslou uhorkou, iný si rád zaexperimentuje s bylinkami či ovocím. Ak škvarky nemáte, ľahko ich pripravíte doma, alebo si ich kúpite už hotové. Vtedy je príprava otázkou pár minút.

1. Tradičná škvarková nátierka s vajíčkom a uhorkou

Čo budete potrebovať:

  • 200 g škvarkov

  • polovicu menšej cibule

  • 2–3 kyslé uhorky

  • 2 natvrdo uvarené vajíčka

  • 1 lyžicu plnotučnej horčice

  • 1 strúčik cesnaku

  • soľ a čierne korenie

Ako na to:
Cibuľu, uhorky aj vajíčka nakrájajte nadrobno. Škvarky rozmixujte so soľou, korením a cesnakom – ak chcete jemnejšiu konzistenciu, pridajte trošku bravčovej masti. Všetky prísady spojte dohromady a nakoniec ich dochuťte horčicou.

2. Jemná škvarková nátierka s jablkom

Suroviny:

  • 200 g škvarkov

  • 1 malú červenú cibuľu

  • polovicu jablka

  • kúsok čerstvého rozmarínu (asi ½ PL)

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžičku masti

  • soľ, biele korenie

Postup:
Cibuľu nasekajte najemno a krátko orestujte na masti. Jablko nakrájajte na drobné kúsky. Škvarky rozmixujte s cesnakom a soľou, podľa potreby pridajte trochu masti. Potom do zmesi vmiešajte jablko, cibuľu a rozmarín. Dochutíte bielym korením a nátierka je hotová.

3. Francúzska variácia s kaparmi

Na prípravu budete potrebovať:

  • 200 g škvarkov

  • 1 lyžicu kapár

  • 1–2 jarné cibuľky

  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

  • 1–2 lyžičky dijonskej horčice

  • 1–2 strúčiky cesnaku

  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Postup:
Kapary, petržlen a cibuľku nasekajte nadrobno. Škvarky spracujte s cesnakom a soľou, môžete pridať aj kúsok masti. Do zmesi pridajte nasekané suroviny, dochuťte dijonskou horčicou a čerstvo namletým korením.

Tipy, ako si nátierku obohatiť

Fantázii sa medze nekladú. Škvarky môžete mixovať úplne dohladka alebo nechať hrubšiu štruktúru. Skvelo funguje aj pridanie lyžice tvarohu, majonézy či trochy ajvaru. Koreniny ako rasca, majorán alebo sladká paprika dodajú nátierke ďalší rozmer. Výborne chutí aj s nakladanými paprikami, feferónmi či malými cibuľkami. A ak máte po ruke pažítku, určite ju nešetrite – dodá nátierke sviežosť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.