Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Trik na dokonalý guláš: Prísada, ktorú profesionálni kuchári pridávajú do mäsitých jedál

guláš
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
guláš Foto: depositphotos.com
reklama:

Guláš patrí medzi klasické jedlá, ktoré má vo svojom repertoári takmer každý kuchár. Každá rodina má svoj unikátny recept, ktorý sa od iných môže líšiť natoľko, že by sme mohli hovoriť o úplne odlišných jedlách. Napriek tomu je vždy pre tých, ktorí ho varia a jedia, ten ich „najlepší na svete“. No ak by ste si chceli guláš posunúť o úroveň vyššie, možno vás prekvapí, čo profesionálni šéfkuchári pridávajú do svojich mäsitých pokrmov.

História guláša: Cesta od pastierskych táborov až po kráľovstvo gastronómie

Základ guláša je jednoduchý: mäso, cibuľa, paprika a koreniny. Tento pokrm má korene v Maďarsku, pričom jeho názov pochádza zo slova „gulya“, čo znamená stádo kráv. Prvé zmienky o guláši sa viažu na obdobie, keď osmanské vojská dobývali územia dnešného Maďarska. Vojaci potrebovali jedlo, ktoré bolo možné ľahko pripraviť v jednom kotlíku a ktoré ich dostatočne zasýtilo. Iné zdroje však hovoria, že guláš bol jedlom pastierov dobytka, ktorí ho pripravovali na otvorenom ohni počas dlhých dní na pastvinách. Bez ohľadu na jeho pôvod, tento pokrm si získal srdcia ľudí po celom svete.

Správny výber mäsa: Prečo je kližka tou najlepšou voľbou?

Jedným z tajomstiev chutného guláša je správne mäso. Hoci sa môže zdať, že drahé hovädzie zo stehna je tou najlepšou voľbou, skutoční znalci guláša vedia, že kližka je neprekonateľná. Toto mäso obsahuje vysoký podiel želatíny, ktorá sa počas dlhého varenia rozpustí a dodá pokrmu úžasnú štruktúru, hustotu a intenzívnu chuť. Trpezlivosť je pri príprave kľúčová – pomalé varenie zabezpečí, že mäso bude jemné, šťavnaté a doslova sa rozpadávať na jazyku.

Tajná zložka, ktorá prekvapí: Ovocné chutney

Zatiaľ čo základy prípravy guláša sú všeobecne známe, skúsení kuchári pridávajú jednu netradičnú surovinu, ktorá posúva jeho chuť na úplne inú úroveň – ovocné chutney. Táto hustá omáčka, pôvodom z Indie, je pripravená z ovocia, zeleniny, cukru, octu a rôznych korenín. Najčastejšie sa stretávame s chutney zo sliviek, marhúľ, cibule či paradajok. Ovocné chutney dodáva gulášu jemný sladkastý nádych a zaujímavý chuťový kontrast, ktorý by ste v tradičnom mäsitom jedle možno neočakávali.

Ako a kedy chutney pridať do guláša?

Ak chcete do svojho guláša vniesť trochu experimentu, pridajte do neho jednu až dve lyžice chutney. Odporúča sa pridávať túto prísadu asi 15 minút pred dokončením varenia, aby sa chute dokonale prepojili a výsledok bol harmonický. Ideálne je začať s menším množstvom a postupne pridávať podľa chuti. Táto jednoduchá zmena môže premeniť váš guláš na skutočný gurmánsky zážitok.

Chutney: Viac než len prísada do guláša

Chutney má mnoho podôb a jeho príprava je takmer umeleckou disciplínou. V Indii existuje nespočetné množstvo receptov, pričom každá rodina má svoj vlastný. Základom je kombinácia ovocia alebo zeleniny, cukru, octu a korenín, ktorá sa varí a dusí, až kým nevznikne hustá a chuťovo bohatá omáčka. Chutney môžete použiť nielen do guláša, ale aj ako prílohu k mäsu, syrom alebo grilovanej zelenine.

Experimentujte a objavujte nové chute

Ak ste si mysleli, že guláš už nemôže ničím prekvapiť, pridanie ovocného chutney je dôkazom, že aj tradičné jedlá môžu dostať nový nádych. Tento trik skúsených kuchárov je jednoduchý na realizáciu, no výsledok vás určite očarí. Nebojte sa experimentovať – váš guláš si zaslúži byť výnimočný.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.