
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Trik na prípravu dokonalej zemiakovej kaše – jednoducho nezabudnuteľnej
Trik na prípravu dokonalej zemiakovej kaše – jednoducho nezabudnuteľnej

Zabudnite na všetko, čo si myslíte, že viete o príprave zemiakovej kaše. Áno, aj na rady, ktoré ste dostali od svojej babičky. Existuje jeden jednoduchý spôsob, ako premeniť obyčajné zemiaky na hladké, nadýchané a bohaté pyré. A čo je najlepšie, nebudete potrebovať žiadne zložité techniky – stačí len pár trikov s mliekom.
Zemiaková kaša je klasickým jedlom, ktoré si vždy nájde miesto na tanieri – ideálna príloha k masu, ale aj samostatné jedlo. Avšak koľkí z vás sa už niekedy sklamali, keď ste očakávali jemnú a nadýchanú kašu, ale namiesto toho ste dostali lepkavú, suchú hmotu? Nebojte sa, riešenie je jednoduché a priamo pred vami. Šéfkuchárka Rosemary Gill vďaka svojmu triku odhalila, čo robí zemiakovú kašu naozaj dokonalú a prečo by ste mali zabudnúť na varenie v obyčajnej vode.
Tajomstvo perfektného pyré spočíva v mlieku (nie vo vode, ako ste to možno robili doteraz)
Rosemary vo svojom videu ukazuje, že mnoho ľudí robí hneď na začiatku zásadnú chybu – varia zemiaky vo vode. To je práve ten problém. Voda totiž zo zemiakov odplaví cenný škrob, ktorý je kľúčom k jemnej a vláčnej textúre pyré. Bez tohto škrobu sa kaša stáva suchou a lepkavou.
„Zemiaky sa varia v mlieku, nie vo vode,“ radí šéfkuchárka. Mlieko zachová všetok škrob a zároveň dodá kašu nádhernú krémovosť a bohatú chuť, ktorú by ste čakali od profesionálneho kuchára. Ale po prečítaní tohto článku to už budete vedieť aj vy.
Menej riadu, viac pohodlia
Ak sa vám už niekedy stalo, že ste po príprave obeda skončili s hromadou špinavého riadu, tento trik vás poteší: po uvarení zemiakov ich jednoducho roztlačte priamo v tom istom hrnci, v ktorom sa varili. Žiadne mixéry, žiadne ďalšie nádoby – ľan vy, hrniec a nadýchaná kaša.
Tento postup nie je len praktický (ideálny na pohodlné nedeľné obedy), ale aj veľmi efektívny – pyré zostane horúce, jeho textúra bude ideálna a nemusíte sa trápiť ďalším umývaním riadu. Čo znamená viac času na relax a menej v kuchyni.
Internet sa rozplýva: „Vždy sa ma pýtajú, ako robím takú skvelú zemiakovú kašu“
Komentáre pod videom sú plné nadšenia. Jeden divák píše: „Robím pyré takto už roky a každý sa ma pýta na recept.“ Iní sú prekvapení, že to nevedeli skôr – no, to preto, že Rosemary vám obedy naozaj neuvarila.
Takže keď sa nabudúce pustíte do prípravy tej najlepšej prílohy, nezabudnite: vodu nechajte na cestoviny a na pyré použite mlieko. Výsledok? Nadýchané, krémové a nezabudnuteľné.