Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Trstinový verzus biely cukor: aký je medzi nimi skutočný rozdiel?

Trstinový verzus biely cukor: aký je medzi nimi skutočný rozdiel?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Trstinový verzus biely cukor: aký je medzi nimi skutočný rozdiel? Foto: depositphotos.com
reklama:

Možno ste už zachytili rady, podľa ktorých stačí vymeniť biely cukor za hnedý a chudnutie pôjde omnoho ľahšie.

Pravda je však oveľa jednoduchšia – samotná zmena typu cukru nič zásadné neurobí. Ak chcete pochopiť, čím sa od seba tieto dva cukry odlišujú, pozrime sa na to trochu zblízka.

Sladiť sa dá rôznymi spôsobmi – klasickým bielym cukrom, hnedým trstinovým, ale aj množstvom prírodných a umelých alternatív. Predstava, že trstinový cukor je „bez výčitiek“, je však mylná. Energeticky sú na tom oba takmer rovnako. Ich rozdiely spočívajú v niečom inom než v kalóriách.

Ako sa líši biely cukor od trstinového?

1. Vzhľad a pôvod

Najvýraznejším rozdielom je farba. Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, pričom sa pri spracovaní ponechá časť melasy – práve tá mu dodáva hnedý odtieň.
Biely cukor vzniká najčastejšie z cukrovej repy a počas rafinácie sa melasa úplne odstráni, takže výsledkom sú čisté biele kryštáliky.

2. Chuť

Trstinový cukor má prirodzený karamelový tón, ktorý sa v dezertoch aj nápojoch okamžite prejaví. Biely cukor chutí neutrálne – jednoducho sladko, bez akýchkoľvek prídavných tónov.

3. Zloženie

Oba cukry sú v podstate sacharóza. Rozdiel je len v tom, že trstinový cukor obsahuje aj malé množstvo melasy, zatiaľ čo biely je takmer stopercentná sacharóza bez akýchkoľvek zvyškov.

4. Vitamíny a minerály

Melasa v trstinovom cukre so sebou prináša aj určité množstvo minerálov a vitamínov. Obsah je však tak nízky, že na výžive či zdraví sa to nijako citeľne neprejaví. Z hľadiska priberania sú oba cukry rovnako „účinné“.

Kedy siahať po trstinovom cukre?

Najčastejším dôvodom je chuť. Karamelové podtóny trstinového cukru skvele dopĺňajú rôzne dezerty a pečivo – napríklad ovsené tyčinky zo špaldovej múky či kysnuté koláče s ríbezľami. Vďaka hnedému sfarbeniu získava aj posýpka zaujímavejší vzhľad.

Záver

Vyhodiť biely cukor a nahradiť ho neobmedzeným množstvom trstinového určite nie je riešenie. Oba typy cukru majú v kuchyni svoje miesto, no z výživového hľadiska sú si veľmi podobné. Rozdiel, ktorý väčšinu ľudí presvedčí pre trstinový cukor, je v skutočnosti najmä jeho príjemná karamelová chuť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.