Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Tvaroh – nenápadná potravina s obrovským prínosom pre zdravie aj postavu

Tvaroh – nenápadná potravina s obrovským prínosom pre zdravie aj postavu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tvaroh – nenápadná potravina s obrovským prínosom pre zdravie aj postavu Foto: depositphotos.com
reklama:

Hoci ho často berieme ako obyčajnú súčasť chladničky, tvaroh patrí medzi najcennejšie potraviny, ktoré si vieme pravidelne dopriať. Dokáže zasýtiť, podporuje regeneráciu organizmu, je skvelým zdrojom bielkovín a vďaka svojej univerzálnosti ho využijeme pri príprave slaných aj sladkých jedál.

Z čoho sa tvaroh vyrába

Tvaroh je mliečny produkt, ktorý vzniká prirodzeným zrazením kazeínu – základnej bielkoviny obsiahnutej v mlieku. Typická je jeho biela farba a hutnejšia konzistencia. V obchodoch ho nájdeme vo viacerých verziách podľa obsahu tuku – odtučnený, polotučný či plnotučný. Kto má prístup k čerstvému mlieku, môže si ho pripraviť aj doma.

Bohatá zásobáreň živín

Na prvom mieste je vysoký obsah bielkovín, ktoré sú nevyhnutné na rast a obnovu svalov. Ďalej tvaroh vyniká veľkým množstvom vápnika, minerálu dôležitého pre zdravé kosti, zuby a aj celkovú vitalitu.

Okrem toho obsahuje aj:

  • draslík, horčík, zinok, meď, selén či mangán

  • dôležité aminokyseliny (lyzín a metionín)

  • široké spektrum vitamínov (A, C, D, E, vitamíny skupiny B vrátane B12, riboflavín, tiamín a kyselina listová)

  • dokonca aj betakarotén, ktorý by sme v mliečnom výrobku neočakávali

Prečo zaradiť tvaroh do jedálnička

  • Podporuje zdravie kostí a zubov – zásluhou vápnika.

  • Má pozitívny vplyv na vzhľad pokožky – prispieva k sviežemu a mladistvému dojmu.

  • Pomáha pri rekonvalescencii – vhodný je pre ľudí po chorobe alebo pri zvýšenej fyzickej záťaži.

  • Je výbornou potravinou pri chudnutí – zasýti na dlhý čas, a pritom nezaťaží trávenie.

  • Je vhodný pre diabetikov aj ľudí s citlivým žalúdkom, pečeňou či žlčníkom.

Ktorý druh je ideálny

Najhodnotnejší je čerstvý, nespracovaný tvaroh bez konzervačných látok. Ak však nie je dostupný, postačí aj ten kupovaný. Pri diéte je vhodnejší odtučnený variant, inak je možné siahnuť po akomkoľvek type podľa chuti.

Naopak, menej prospešná je kombinácia tvarohu s veľkým množstvom cukru – sladiť má význam len vo výnimočných prípadoch, keď telo potrebuje rýchlu energiu.

Nápady na využitie

Možnosti prípravy sú prakticky neobmedzené:

  • ľahké nátierky s bylinkami alebo rybičkami,

  • sladšie verzie s ovocím či medom,

  • súčasť dezertov, koláčov a palaciniek,

  • klasická kombinácia s varenými zemiakmi a maslom,

  • alebo len jednoducho natretý na čerstvý chlieb.

Tvaroh je teda potravina, ktorú sa oplatí mať vždy po ruke – či už chcete schudnúť, posilniť svaly, alebo si jednoducho udržiavať zdravý a vyvážený jedálniček.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.