Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tvarohová štóla s citrónovou polevou

Tvarohová štóla s citrónovou polevou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tvarohová štóla s citrónovou polevou Foto: depositphotos.com
reklama:

Vianočná štóla patrí v nemeckej kuchyni k najtradičnejším koláčom.

Pečie sa v podlhovastom tvare, ktorý symbolicky pripomína zabalené dieťa – podobne ako na Slovensku či v Česku vianočka.

Typickým znakom štóly je jej štedrosť. Ovocie, orechy, maslo aj cukor tu nehrajú druhé husle – práve naopak. Je to poriadne sýty a sladký bochník, ale jeho chuť vie okamžite presvedčiť, že raz do roka si ho skrátka treba dopriať.

Čo budete potrebovať na prípravu tvarohovej štóly

Základné cesto:

  • 125 g klasického tvarohu v kocke
  • 75 g roztopeného masla
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 vajce (cca 50 g)
  • 50 g cmaru
  • 250 g hladkej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 100 g hrozienok
  • 100 g sušených brusníc
  • 100 g sušených marhúľ
  • 50 g blanšírovaných mandlí
  • 1 menší citrón (kôra aj šťava)
  • 2 g soli
  • 1 g mletého anízu

Citrónová poleva:

  • 120 g preosiateho práškového cukru
  • 30 g citrónovej šťavy

Na záverečnú úpravu:

  • 70 g rozpusteného masla
  • 40 g práškového cukru
  • 5 g vanilkového cukru
  • 150 g kandizovaného ovocia

Postup krok za krokom

  1. Najprv si pripravte ovocie. Marhule posekajte na menšie kúsky a zmiešajte ich s hrozienkami a brusnicami.
  2. Predhrejte rúru na 160 °C a plech si vystlite papierom na pečenie.
  3. Vymiešajte základ. Do misy vložte tvaroh, podmáslie, roztopené maslo, cukor a vajce. Pridajte citrónovú kôru aj šťavu a štipku anízu. Metličkou vytvorte hladkú hmotu.
  4. Zapracujte suché suroviny. Prisypte preosiatu múku so soľou a práškom do pečiva. Cesto spracujte, aby bolo kompaktné a nelepivé.
  5. Pridajte ovocie a mandle, aby sa rovnomerne rozptýlili v celom ceste.
  6. Na pomúčenej doske vytvarujte bochník. Cesto rozvaľkajte do obdĺžnika a preložte ho, aby získalo typický tvar štóly.
  7. Pečte približne 25–30 minút, kým bochník jemne nezhnedne.
  8. Ihneď po upečení ho pokropte rozpusteným maslom a zľahka zasypte zmesou práškového a vanilkového cukru. Nechajte úplne vychladnúť.
  9. Pripravte polevu. Práškový cukor zmiešajte s citrónovou šťavou a vo vodnom kúpeli krátko zahrejte.
  10. Polevu naneste na studenú štólu, nechajte ju pomaly stekať po bokoch.
  11. Skôr než poleva stuhne, posypte povrch kúskami kandizovaného ovocia.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.