- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Tvarohová štóla s citrónovou polevou
Tvarohová štóla s citrónovou polevou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:
Vianočná štóla patrí v nemeckej kuchyni k najtradičnejším koláčom.
Pečie sa v podlhovastom tvare, ktorý symbolicky pripomína zabalené dieťa – podobne ako na Slovensku či v Česku vianočka.
Typickým znakom štóly je jej štedrosť. Ovocie, orechy, maslo aj cukor tu nehrajú druhé husle – práve naopak. Je to poriadne sýty a sladký bochník, ale jeho chuť vie okamžite presvedčiť, že raz do roka si ho skrátka treba dopriať.
Čo budete potrebovať na prípravu tvarohovej štóly
Základné cesto:
- 125 g klasického tvarohu v kocke
- 75 g roztopeného masla
- 70 g kryštálového cukru
- 1 vajce (cca 50 g)
- 50 g cmaru
- 250 g hladkej múky
- 12 g prášku do pečiva
- 100 g hrozienok
- 100 g sušených brusníc
- 100 g sušených marhúľ
- 50 g blanšírovaných mandlí
- 1 menší citrón (kôra aj šťava)
- 2 g soli
- 1 g mletého anízu
Citrónová poleva:
- 120 g preosiateho práškového cukru
- 30 g citrónovej šťavy
Na záverečnú úpravu:
- 70 g rozpusteného masla
- 40 g práškového cukru
- 5 g vanilkového cukru
- 150 g kandizovaného ovocia
Postup krok za krokom
- Najprv si pripravte ovocie. Marhule posekajte na menšie kúsky a zmiešajte ich s hrozienkami a brusnicami.
- Predhrejte rúru na 160 °C a plech si vystlite papierom na pečenie.
- Vymiešajte základ. Do misy vložte tvaroh, podmáslie, roztopené maslo, cukor a vajce. Pridajte citrónovú kôru aj šťavu a štipku anízu. Metličkou vytvorte hladkú hmotu.
- Zapracujte suché suroviny. Prisypte preosiatu múku so soľou a práškom do pečiva. Cesto spracujte, aby bolo kompaktné a nelepivé.
- Pridajte ovocie a mandle, aby sa rovnomerne rozptýlili v celom ceste.
- Na pomúčenej doske vytvarujte bochník. Cesto rozvaľkajte do obdĺžnika a preložte ho, aby získalo typický tvar štóly.
- Pečte približne 25–30 minút, kým bochník jemne nezhnedne.
- Ihneď po upečení ho pokropte rozpusteným maslom a zľahka zasypte zmesou práškového a vanilkového cukru. Nechajte úplne vychladnúť.
- Pripravte polevu. Práškový cukor zmiešajte s citrónovou šťavou a vo vodnom kúpeli krátko zahrejte.
- Polevu naneste na studenú štólu, nechajte ju pomaly stekať po bokoch.
- Skôr než poleva stuhne, posypte povrch kúskami kandizovaného ovocia.
reklama:
