Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tvarohové buchty podľa Evy Holubovej: Herečkin recept, ktorý sa vždy podarí

Tradičné pečené buchty
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tradičné pečené buchty Foto: depositphotos.com
reklama:

Kysnuté buchty patria medzi najtradičnejšie sladké dobroty v našich končinách a pečú sa už celé stáročia. Hoci ich vôňa a chuť dokážu navodiť atmosféru babičkinej kuchyne, mnoho ľudí sa ich prípravy obáva – najmä kvôli kysnutiu cesta. Pravdou však je, že ak poznáte správny postup, zvládnete ich pripraviť bez stresu a s výsledkom, na ktorý budete pyšní. Herečka Eva Holubová má svoj osvedčený recept aj niekoľko fígľov, ktoré zaručia, že buchty budú nadýchané, jemné a plné chuti.

Prečo práve tvarohové?

Zo všetkých druhov kysnutých buchiet sú práve tvarohové u mnohých favoritom. Nie každý má rád mak alebo lekvár, ale po tvarohovej náplni siaha takmer každý bez váhania. Napriek ich obľúbenosti sa dnes do pečenia pustí čoraz menej ľudí – často zo strachu, že cesto „nepodrastie“ alebo bude hutné. Eva Holubová však dokazuje, že sa niet čoho báť. Jej recept je jednoduchý, overený a výsledok stojí za to.

Trochu histórie kysnutých buchiet

Možno vás prekvapí, že kysnuté buchty sa pripravovali už v 17. storočí, hoci vtedy vyzerali úplne inak. Neboli sladké – robili sa naslano. Cesto tvorila len múka, vajcia, kvapalné kvasnice a soľ. Buchty sa navyše nevarili v rúre, ale priamo vo vode, a až následne sa polievali roztopeným maslom. Až o niekoľko desaťročí neskôr sa objavila sladká verzia, ktorá sa rýchlo rozšírila po domácnostiach. S tvarohom či slivkovým lekvárom sa časom dostali aj do ľudových rozprávok a stali sa symbolom domácej pohody.

Ako pripraviť dokonalé cesto

Základom úspechu je kvások. Do malej misky rozdrobte celú kocku droždia, pridajte lyžičku cukru a zalejte 200 ml vlažného mlieka. Zakryte čistou utierkou a nechajte približne 15 minút na teplom mieste, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky – znak, že kvások „pracuje“.

Medzitým vo vodnom kúpeli roztopte 140 g masla a prilejte k nemu 50 ml vlažného mlieka. Do veľkej misy preosejte 500 g polohrubej múky, pridajte štipku soli, 60 g kryštálového cukru, 3 žĺtky a semienka z vanilkového lusku. Pre jemnú vôňu nastrúhajte aj asi 1/4 lyžičky citrónovej kôry. Všetky suché suroviny premiešajte, pridajte roztopené maslo s mliekom a pripravený kvások. Vypracujte hladké, pružné cesto. Misu jemne poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým sa objem cesta nezdvojnásobí – približne 50 minút.

Tvarohová plnka, ktorá nikdy nesklame

Kým cesto kysne, pripravte si plnku. V miske vymiešajte 250 g plnotučného tvarohu so 80 g práškového cukru a 2 žĺtkami. Ak máte radi, pridajte lyžicu hrozienok, ktoré ste predtým nechali napučať v rume – dodajú buchtám jemný aromatický podtón.

Tvarovanie a pečenie

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrubší plát a nakrájajte na rovnaké štvorce. Do stredu každého položte lyžicu tvarohovej plnky, rohy cesta spojte k sebe a vytvarujte guľku. Takto pripravené buchty uložte tesne vedľa seba do pekáča vymasteného maslom.

Pred pečením ich bohato potrite rozpusteným maslom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, kým nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte chvíľu vychladnúť a nakoniec zasypte práškovým cukrom.

Tipy od Evy Holubovej

  • Maslo nešetrite – potieranie pred aj po upečení dodá buchtám nezameniteľnú chuť a jemnosť.

  • Teplota je kľúčová – cesto potrebuje stabilné teplo, bez prievanu.

  • Náplň obmieňajte – ak nemáte chuť na tvaroh, skúste marhuľový lekvár, mak alebo orechy.

Ak sa budete držať týchto krokov, buchty sa vám podaria aj bez dlhoročných pekárskych skúseností. A keď sa z rúry začne šíriť ich sladká vôňa, budete presne vedieť, že stálo za to sa do nich pustiť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.