
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Tvarohové guľky z troch prísad: rýchla dobrota pre každý deň
Tvarohové guľky z troch prísad: rýchla dobrota pre každý deň

Niektoré recepty dokazujú, že aj z minima sa dá vyčarovať maximum. Tvarohové guľky pripravené len z troch obyčajných surovín sú dôkazom, že sladký pokrm nemusí byť ani drahý, ani zložitý, aby chutil skvele.
Na rozdiel od mnohých tradičných jedál, ktoré vyžadujú dlhé varenie a celý zoznam prísad, tento recept vsádza na jednoduchosť a prirodzenú chuť. Výsledkom je jedlo, ktoré je ľahké, výživné a zvládne ho každý – aj ten, kto sa v kuchyni necíti ako profesionál.
Čo budete potrebovať?
Na prípravu základného cesta vám postačia:
-
tvaroh – dá guľkám vláčnosť a jemnú chuť,
-
vajce – postará sa o spojenie a pevnosť,
-
detská krupica – pridá objem a vytvorí správnu štruktúru.
A to je všetko. Žiadne umelé prísady, konzervanty ani rafinované triky. Len čisté suroviny, ktoré máte väčšinou aj tak v chladničke. Navyše, tvaroh je bohatý na bielkoviny a vápnik, takže sa hodí nielen na rýchlu večeru, ale aj ako výživné jedlo pre deti.
Klasika, ktorá sa dá prispôsobiť
Mnohí si spomenú, ako im tieto guľky pripravovali mamy či staré mamy – s ovocím, sypané cukrom a poliate maslom alebo kyslou smotanou. Dnes sa fantázii medze nekladú: niekto ich plní čerstvým ovocím, iní ich podávajú minimalisticky len s džemom či sirupom.
Jednoduchý základ otvára dvere k nekonečným variáciám. Skúste ich posypať makom, orieškami alebo škoricou, prípadne ich pripraviť v bezlepkovej verzii. Vždy budú chutiť trochu inak, ale základ zostáva rovnaký – tvaroh, vajce a krupica.
Jedlo, ktoré nezaťaží ani prírodu
Recepty s málo prísadami prinášajú aj ekologický bonus. Menej obalov, menej odpadu, kratšia príprava a nižšia spotreba energie pri varení. A keď nakupujete lokálne – napríklad tvaroh či vajcia od farmára – podporujete miestnych producentov a znižujete ekologickú stopu.
Na rozdiel od kupovaných sladkostí tieto guľky neobsahujú skryté tuky, umelé arómy ani zbytočné cukry. Ak si ich pripravíte doma, viete presne, čo jete.
Postup, ktorý zvládne každý
-
Zmiešajte 250 g tvarohu, 1 vajce a 70–100 g detskej krupice.
-
Cesto nechajte pár minút odstáť.
-
Z hmoty vytvarujte guľôčky.
-
Varte vo vriacej vode asi 8 minút, kým nevyplávajú.
Guľky sú nadýchané, jemné a chuťovo neutrálne – vďaka tomu sa dajú skombinovať s čímkoľvek sladkým.
Nápady na servírovanie:
-
s čerstvým ovocím (jahody, čučoriedky, marhule),
-
posypané makom a cukrom,
-
poliate maslom alebo kokosovým olejom,
-
s domácim lekvárom či džemom,
-
vo vegánskej verzii s rastlinným tvarohom
Návrat k jednoduchosti
Najväčšou výhodou tohto receptu je jeho nenáročnosť. V čase, keď sú kuchárske knihy plné komplikovaných pokrmov a exotických surovín, pôsobí návrat k takýmto jednoduchým jedlám ako úľava.
Tvarohové guľky z troch prísad pripomínajú, že varenie nemusí byť stres, ale radosť. Že dobré jedlo nemusí stáť veľa času ani peňazí. A že v jednoduchosti sa skrýva krása aj chuť.