- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tvarohové knedlíky s jablkami a škoricou
Tvarohové knedlíky s jablkami a škoricou
Tvarohové knedle máme najčastejšie spojené s jahodami a začiatkom leta. Viete ale, že rovnako skvelé sú aj s jesennými jablkami? Tvaroh a vajcia sa navyše postarajú o dávku bielkovín.
Ingrediencie pre:
4 porcie
3 ks jabĺk
500 g mäkkého tvarohu
2 ks vajcia
280 g krupičky
1 štipka soli
1 lyžica citrónovej šťavy
Na podávanie
4 lyžice masla
4 lyžičky cukru múčka
2 lyžičky škorice
1 hrsť vlašských orechov
Postup
01.
Jablká olúpte a nakrájajte na kocky veľké asi 1,5 cm. Zľahka ich pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedla, a nechajte chvíľu bokom. Podľa šikovnosti vytvoríte 28–32 knedlí, pripravte si ich dostatok.
02.
Do misy dajte tvaroh (na knedle je najlepší mäkký tvaroh v alobale), štipku soli, vajcia a väčšiu časť detskej krupičky. Cesto poriadne prepracujte vidličkou, a potom sa doň pustite rukou. Postupne prisypte toľko krupičky, aby vzniklo súdržné, trochu lepivé cesto, z ktorého môžete v dlani vytvoriť tvárnu placku.
Tip: Tvarohové cesto dobre znesie aj prácu začiatočníka, nemusíte sa ho príliš obávať. Je pravda, že keď pridáte krupičky príliš, knedle nebudú tak vláčne. Na tanieri s maslom sa to trochu stratí a vy si určite pochutnáte.
03.
Cesto rozdeľte na polovice, vytvarujte z neho šišky podobné knedlíkom a na tanier si nasypte ešte trochu krupičky. Z cesta odkrajujte kúsky podobne, ako keď krájate knedle. Jednu stranu cesta otlačte v krupičke, aby sa vám nelepilo na ruky, doprostred položte kocku jablka a vytvarujte knedľu. Ten ešte môžete celý zľahka vyváľať v krupičke, aby sa vám neprilepil na tácku.
04.
Až budete mať všetky knedle pripravené, priveďte do varu vodu. Do vriacej vody vložte všetky knedle a vareškou ich jemne odlepte od dna. Znovu priveďte do varu a stiahnite plameň na mierny. Knedle varte asi 6–8 minút od chvíle, keď vyplávajú na povrch.
05.
Uvarené knedle sceďte a na tanieri prelejte rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom, škoricou a nasekanými vlašskými orechmi.
Múčné jedlá sú naozaj lacné a rýchle, často v nich ale chýbajú bielkoviny. Tvaroh je ich dôstojný zdroj. Keď sa vám nechce robiť knedle, skúste napríklad rezance s tvarohom naslano alebo rezancový kugel.
Zdroj: www.prozeny.cz