Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tvarohový zábal: prírodný spôsob, ako zmierniť bolesti a podporiť zdravie

Tvarohový zábal: prírodný spôsob, ako zmierniť bolesti a podporiť zdravie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tvarohový zábal: prírodný spôsob, ako zmierniť bolesti a podporiť zdravie Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa povie tvaroh, väčšina ľudí si predstaví sladké buchty, koláče alebo plnené knedle. No tento nenápadný mliečny výrobok má omnoho širšie využitie. Okrem toho, že je chutný a výživný, môže byť účinným pomocníkom aj pri rôznych zdravotných ťažkostiach a dokonca prispieva aj k starostlivosti o pleť.

Tvaroh sa používa už tisíce rokov a dodnes patrí medzi základné suroviny v kuchyni. Dá sa použiť do teplých aj studených jedál a ani var či pečenie mu neuberajú na hodnote. Vďaka bohatému obsahu živín ho odborníci často zaraďujú medzi tzv. superpotraviny.

Čo robí tvaroh tak výnimočným?

Tvaroh je doslova zásobárňou minerálov – obsahuje vápnik, draslík, horčík, zinok, meď, mangán či selén. Okrem toho v ňom nájdeme aj dôležité aminokyseliny, ako sú lyzín alebo metionín, ktoré podporujú správnu hladinu cholesterolu.

Pravidelná konzumácia prospieva tvorbe krvi, nervovému systému aj metabolizmu. Večera z tvarohu preto nie je len ľahká a chutná, ale pomáha aj k pokojnejšiemu spánku.

Navyše je plný vitamínov – od skupiny B (B2, B6, B12, kyselina listová, tiamín), cez A, C, D, E až po betakarotén. Vďaka obsahu laktózy sa minerály z tvarohu dobre vstrebávajú, pretože sa menia na formy, ktoré telo dokáže ľahko využiť.

Prečo zaradiť tvaroh do jedálnička a domácej lekárničky

  • obsahuje kvalitné bielkoviny podporujúce rast a regeneráciu svalov,

  • zasýti na dlhší čas, čo ocenia najmä ľudia pri chudnutí,

  • pomáha pri bolestiach hrdla, kĺbov, svalov aj šliach,

  • ochladzuje organizmus pri zvýšenej teplote či horúčke,

  • upokojí pokožku po spálení slnkom alebo pri bodnutí hmyzom,

  • dojčiacim matkám uľaví od zápalu prsníkov,

  • v kozmetike funguje ako hydratačná a regeneračná maska,

  • nezaťažuje trávenie, preto je vhodný pre deti, športovcov aj ženy vo vyššom veku, ktoré potrebujú podporiť pevnosť kostí.

Pozor by si mali dať iba ľudia s alergiou na mliečne bielkoviny a pacienti s problémami s obličkami.

Tvarohový zábal – stará osvedčená metóda

Zábaly z tvarohu poznali už naše staré mamy. Ide o jednoduchú a úplne prírodnú terapiu, ktorú možno použiť aj u detí. Pri kontakte s pokožkou tvaroh pôsobí protizápalovo, zmierňuje opuchy a začervenanie, chladí a tlmí bolesť.

Kedy môže pomôcť?

  • pri nachladnutí, chrípke a virózach,

  • pri angíne a zapálenom hrdle,

  • pri horúčke, kašli alebo zachrípnutí,

  • pri bolestiach kĺbov, svalov a šliach,

  • pri bolestiach hlavy,

  • pri zápale prsníkov u dojčiacich žien,

  • pri popáleninách či spálenej pokožke,

  • po uštipnutí hmyzom.

Ako si pripraviť zábal doma

Najčastejšie sa používa nízkotučný tvaroh. Naneste ho studený na bolestivé miesto a nechajte pôsobiť približne pol hodiny. V prípade potreby môžete zábal ponechať aj dlhšie – napríklad cez noc. Aby sa tvaroh lepšie udržal, zabaľte ho do plátna, šatky alebo plienky.

Ak potrebujete uľaviť prieduškám pri kašli, natrite pol centimetra tvarohu na bavlnenú plienku, preložte a priložte na hrudník. Prekryte fóliou či igelitom a na záver uterákom alebo dekou, aby sa zábal udržal na mieste. Pri bolestiach priedušiek sa odporúča použiť tvaroh mierne zohriaty na telesnú teplotu.

Takto pripravený tvarohový zábal je jednoduchý, lacný a účinný spôsob, ako si uľaviť od bolesti či zápalu bez chémie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.