Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Týchto 7 potravín radšej nechajte v regáli. Vaše zdravie sa vám poďakuje

Týchto 7 potravín radšej nechajte v regáli. Vaše zdravie sa vám poďakuje
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Týchto 7 potravín radšej nechajte v regáli. Vaše zdravie sa vám poďakuje Foto: depositphotos.com
reklama:

Dnešný supermarket je doslova pastvou pre oči – lesklé obaly, výrazné farby, lákavé slogany. No za tým všetkým často nečaká výhra, ale skôr nástraha. Mnohé produkty síce pôsobia nevinne či zdravo, no pravda býva iná.

Pozrite sa na 7 druhov potravín, ktorým je lepšie sa vyhnúť. Nielenže tým ušetríte peniaze, ale možno aj svoj žalúdok a zdravie.

1. Nakrájaný šalát v plastovom balení

Vyzerá pohodlne – otvoríte, zjete, hotovo. No pod povrchom sa môže skrývať problém. Listy šalátu, ktoré sú takto predpripravené, môžu obsahovať baktérie z pôdy, ktoré sa bez tepelnej úpravy nedajú zničiť. A keďže ide o produkt určený na okamžitú konzumáciu, často sa konzumuje bez ďalšieho umývania. Odborníci na mikrobiológiu preto varujú – hoci je to praktické, riziko žalúdočných ťažkostí alebo infekcií je reálne. Lepšia voľba? Kúpte si celý šalát a dôkladne ho umyte doma.

2. Údeniny a salámy

Spracované mäso patrí medzi potraviny, ktoré si získali zlú povesť oprávnene. Medzinárodné štúdie potvrdili, že pravidelná konzumácia údenín, ako je slanina či saláma, môže zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva. A pritom stačí už malá denná dávka. Ak si chcete dať obložený chlieb, siahnite radšej po pečenom kuracom či morčacom mäse a pridajte čerstvú zeleninu. Alebo skúste kvalitný syr.

3. Zelený čaj v plastovej fľaši? Skôr cukrová bomba

Mnohí si myslia, že fľaškový zelený čaj je zdravá alternatíva k sladkým nápojom. Realita? V prevažnej väčšine prípadov ide len o vodu s cukrom, ochutenú kyselinou citrónovou a nejakým extraktom. Skutočný čaj tam často ani necítiť. Ak máte radi osviežujúci zelený nápoj, pripravte si ho doma – stačí čajové lístky zaliať studenou vodou a nechať lúhovať v chladničke. Chutí skvele a viete, čo pijete.

4. Pečivá a jogurty s „ovocím“, ktoré ovocím nie je

Lákavo vyzerajúce croissanty, koláčiky či jogurty s jahodovou príchuťou sú častokrát len ilúziou plnou chémie. Náplne sú zmesou aróm, škrobov, farbív a konzervantov, ktoré majú za cieľ jediné – predĺžiť trvanlivosť a zabrániť tomu, aby sa „ovocie“ rozpilo do cesta. Skutočné kúsky ovocia tam často nenájdete. Čo s tým? Do jogurtu si pridajte hrsť čerstvých malín, čučoriedok alebo jahôd a máte istotu, čo jete.

5. Majonézy a ich „odľahčené“ náhrady

Majonéza je kalorická bomba – to všetci vieme. Ale ešte väčším problémom sú tzv. light verzie, kde je tuk nahradený cukrom alebo inými prísadami, ktoré zdraviu neprospievajú. Niektoré výrobky sú tiež plné konzervantov a farbív. Ak si ju doprajete raz ročne, napríklad počas Vianoc, nič sa nedeje. No ak ju obľubujete častejšie, skúste si ju vyrobiť doma – budete mať pod kontrolou zloženie aj chuť.

6. Mleté koreniny – čo všetko v nich vlastne je?

Koreniace zmesi a práškové koreniny sú častým miestom pre podvody. Predražené balenia môžu obsahovať veľké množstvo obyčajnej soli alebo lacnejších náhrad. Namiesto kvalitnej škorice sa do nich môže dostať cassia, ktorá má síce podobnú vôňu, no ide o úplne inú rastlinu. Čítajte etikety a zamerajte sa na zloženie. A vyhýbajte sa produktom s glutamátom – hoci je legálny, jeho schopnosť „naučiť“ vás na silne ochutené jedlá je značná.

7. Supermarketový chlieb, čo len pripomína chlieb

Priemyselne vyrábaný chlieb môže obsahovať látky, ktoré by ste v tradičnej pekárni nenašli. Od bielidiel múky cez rôzne enzymatické zmesi až po prípravky urýchľujúce kysnutie. Výsledkom je síce „chlieb“, ktorý vydrží dni bez plesne, no jeho chuť a kvalita sú často diskutabilné. Ak chcete skutočný chlieb, zájdite na trh alebo do malej pekárne – rozdiel spoznáte hneď.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.