Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Typy kuchynských olejov – ako si vybrať ten správny?

Pexels ron lach 10060232.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Pexels

Poradíme vám, ktorý rastlinný olej je vhodný na fritovanie, vysmážanie či studenú kuchyňu.

Výber rastlinného oleja dokáže ovplyvniť chuť aj vôňu jedla, ktoré pripravíte. Každý olej má svoju špecifickú chuť, a ak viete ako ho správne kombinovať k jednotlivým jedlám, zaručene vyčaríte blažený úsmev na tvárach celej rodiny.

Aké typy olejov poznáme?

Myslíte si, že rastlinné tuky sú zdravé a živočíšne nezdravé? Nie je to celkom pravda. Vysvetlíme vám prečo. Prospešnosť pre zdravie pri používaní olejov ovplyvňuje najmä spôsob úpravy a kvalita oleja. Teda samotný pôvod oleja zo zdravotného hľadiska nezohráva hlavnú rolu.

Rastlinné oleje rozlišujeme podľa spôsobu ich výroby – rafinované a nerafinované. Rafinované oleje sa vyrábajú pri vysokých teplotách. Teplota varu rafinovaného oleja sa pohybuje od 150 do 200°C. Pod vplyvom vysokej  teploty varu oleje strácajú časť vitamínov, teda nevedia telu dodať potrebné živiny. Rafinované oleje majú dlhú trvácnosť a nevýraznú chuť. Nerafinované oleje majú teplotu varu 120 – 150°C a vďaka šetrnému spôsobu výroby si zachovávajú svoje živiny. Vyznačujú sa výraznejšou chuťou, prenikavou vôňou a rozdiel je aj v hustote a sýtosti farbe. Nerafinované oleje majú oproti rafinovaným výraznejšiu farbu a vyššiu hustotu.

2 2.jpg
Foto: Klarstein

Aká je najdôležitejšia vlastnosť oleja?

Pri olejoch na varenie je najdôležitejší ich dymový bod – často označovaný aj ako bod prepálenia. Keď olej dosiahne svoj dymový bod, začne sa prepaľovať, čím sa znehodnocuje a ničia sa jeho živiny. Oleje, ktoré majú nízky dymový bod, preto nie sú vhodné na vyprážanie, fritovanie a grilovanie. Výborne sa však hodia do studenej kuchyne alebo na dochucovanie jedál.

Nasledujúce typy olejov sú vhodné do studenej kuchyne, pretože majú nízky dymový bod:

  • Arašidový nerafinovaný olej (160°C)
  • Kokosový nerafinovaný olej (177°C)
  • Sezamový rafinovaný olej (177°C)
  • Slnečnicový nerafinovaný olej (107°C)
  • Tekvicový olej (160°C)
  • Z vlašských orechov (160°C)

Ak si radšej pochutnávate na jedle z fritézy, potom siahnite po jednom z nasledujúcich olejov s vysokým dymovým bodom:

  • Arašidový rafinovaný olej (232°C)
  • Avokádový nerafinovaný olej (190 – 205°C)
  • Avokádaový rafinovaný olej (271°C)
  • Kokosový rafinovaný olej (232°C)
  • Olivový extra panenský olej (191°C)
  • Olivový panenský olej (199°C)
  • Olivový rafinovaný (242°C)
  • Repkový olej (190-232°C)
  • Slnečnicový rafinovaný olej (232°C)

Aký olej je vhodný do fritézy?

Oleje a tuky, ktoré sú určené na fritovanie sú zložené z viacerých rastlinných olejov. Vhodnou kombináciou rafinovaných rastlinných olejov sa zaručuje zvýšenie bodu prepálenia oleja. Všeobecne sa odporúča fritovať pri teplote uvedenej na fritovacom oleji či tuku. Napríklad pri klasickom fritovaní hranoliek je odporúčaná maximálna teplota 175°C.

3 2.jpg
Foto: Klarstein

Na fritovanie je najlepšie používať palmový, arašidový, repkový, slnečnicový alebo olivový olej. Ak by ste sa chceli použitiu oleja vyhnúť, môžete ho nahradiť tukom živočíšneho pôvodu – teda bravčovým či jahňacím tukom, alebo tukom rastlinného pôvodu ako je palmový tuk.

Určite nepoužívajte na fritovanie maslo alebo margarín ani oleje určené do studenej kuchyne.

Ako si pripraviť fritované jedlo zdravo?

Vyprážané jedlá všeobecne patria k obľúbeným jedlám, avšak čo sa týka zdravia, určite nepatria k prospešným alternatívam. Dôvodom je prítomnosť oleja a tukov. Ich častá konzumácia môže spôsobiť srdcovo-cievne ochorenia, ktoré patria k najčastejším príčinám úmrtí na Slovensku.

Ak si svoj jedálniček neviete predstaviť bez chrumkavých kuracích nugetiek, marinovaných kuracích krídelok, bylinkových steakov, hranolčekov, kroketiek, amerických zemiakov či vyprážanej zeleniny, teplovzdušná fritéza je pre vás ideálnou voľbou.

4 3.jpg
Foto: Klarstein

Teplovzdušné fritézy dokážu pripraviť rovnako chutné jedlá s minimálnou spotrebou oleja. Namiesto litrov oleja, stačí použiť iba 1 – 2 lyžice oleja. Teplovzdušné fritézy fungujú podobne ako teplovzdušná rúra. Vo fritéze neustále cirkuluje horúci vzduch, ktorý je rovnomerne zahrievaný vykurovacím telesom. Stačí, keď na fritéze nastavíte požadovanú teplotu fritovania a pridáte lyžicu oleja, aby si jedlo udržalo šťavnatosť.

Informačný servis

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.