Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tzatziki ako z gréckej taverny: Pripravte si doma osviežujúcu klasiku stredomorskej kuchyne

Tzatziki ako z gréckej taverny: Pripravte si doma osviežujúcu klasiku stredomorskej kuchyne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tzatziki ako z gréckej taverny: Pripravte si doma osviežujúcu klasiku stredomorskej kuchyne Foto: depositphotos.com
reklama:

Predstavte si horúce slnko, vôňu mora a pokoj olivových hájov – aj taká jednoduchá vec ako domáce tzatziki vás môže preniesť do atmosféry gréckej riviéry. Tento krémový jogurtový dip nie je len bežnou prílohou k mäsu. Je to kulinársky zážitok s koreňmi v tradícii, ktorý v sebe spája sviežosť, jednoduchosť a zdravie. A čo je najlepšie? Na túto chuťovku nepotrebujete letenku – stačí pár surovín z bežného obchodu.

Čo vlastne znamená tzatziki?

Tzatziki (vyslovuje sa dzadziki) je studený dip na báze jogurtu, ktorý sa najviac spája s gréckou kuchyňou, aj keď jeho pôvod siaha do širšej oblasti Balkánu a Blízkeho východu. Hlavnými ingredienciami sú hustý jogurt, nastrúhaná uhorka, pretlačený cesnak, olivový olej, ocot alebo citrónová šťava a bylinky – zvyčajne čerstvý kôpor alebo mäta.

V Grécku sa podáva ako súčasť mezé – teda malého predjedla – no výborne funguje aj ako príloha k hlavným jedlám. Často ho nájdete vedľa gyrosu, souvlaki alebo grilovanej zeleniny. Vďaka svojej ľahkosti dokáže zjemniť výrazné chute a zároveň príjemne osviežiť.

Nielen chutné, ale aj prospešné

Tzatziki nie je len pôžitok pre jazyk, ale aj pre telo. Vďaka gréckemu jogurtu je bohaté na bielkoviny a probiotiká, cesnak podporuje imunitný systém a uhorka dodáva hydratáciu aj vlákninu. Je to teda ideálna voľba pre tých, ktorí sa snažia jesť rozumne, ale nechcú sa vzdať výbornej chuti.

Ako na autentické tzatziki? Pozor na detaily

Ak chcete dosiahnuť skutočne kvalitné tzatziki, záleží na kvalite surovín a správnom postupe. Najdôležitejší je výber jogurtu – používajte hustý grécky jogurt, ktorý neobsahuje prebytočnú tekutinu. Ten je nielen chutnejší, ale aj výživnejší.

Uhorku je potrebné nastrúhať najemno, osoliť a nechať odležať aspoň 10 minút, aby pustila vodu. Až potom ju dôkladne vyžmýkajte – čím menej vody v uhorke, tým krémovejší výsledok.

Bylinky nie sú len dekoráciou – dodávajú dipu charakter. Tradične sa používa kôpor, no ak preferujete inú chuť, siahnite po mäte alebo ich pokojne kombinujte. Výsledok bude svieži a vyvážený.

Recept na domáce tzatziki – jednoduchý a spoľahlivý

Čo budete potrebovať:

  • 500 g gréckeho jogurtu (najlepšie plnotučného)

  • 1 stredná šalátová uhorka

  • 2 až 3 strúčiky cesnaku (podľa toho, ako pikantné chcete tzatziki)

  • 1 až 2 lyžice olivového oleja

  • 1 lyžica citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu

  • 1 lyžica čerstvo nasekaného kôpru (alebo sušeného)

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Uhorku nastrúhajte najemno, posoľte a nechajte pár minút odpočívať. Potom ju poriadne vyžmýkajte.

  2. V miske zmiešajte jogurt, pretlačený cesnak, olej, citrónovú šťavu, bylinky a pripravenú uhorku.

  3. Dochutíte soľou a korením.

  4. Hotové tzatziki nechajte vychladiť v chladničke aspoň hodinu, ideálne však cez noc – chute sa krásne prepoja.

Tip: Nebojte sa upraviť si pomer ingrediencií podľa vlastných preferencií – niekto má radšej viac cesnaku, iný preferuje jemnejšiu verziu s väčším množstvom byliniek.

Kde sa tzatziki v kuchyni najviac hodí?

Tzatziki sa skvele kombinuje s množstvom jedál – od mäsa až po zeleninu. Vyskúšajte ho ako dip ku grilovaným špízom, ako omáčku k pečeným batátom alebo namiesto nátierky na čerstvý chlieb. Výborne funguje aj v sendvičoch, burgroch alebo wrapoch ako zdravšia náhrada za majonézu.

Pre tých, čo sa snažia jesť ľahšie, je to ideálna voľba k čerstvej zelenine. Mrkva, kaleráb, stonkový zeler či papriky – stačí nakrájať na pásiky a servírovať s miskou tzatziki ako dipom.

Príklad z praxe? Jedna rodina zo stredného Slovenska si tento dip obľúbila natoľko, že ho používajú aj ako zdravú večeru – na chlieb namiesto masla, k tomu paradajky a uhorky a večera je hotová. Deti si vraj pýtajú „ten biely krém“, aj keď predtým zeleninu veľmi nechceli.

Aké korenie do tzatziki použiť?

Okrem klasiky – soli, čierneho korenia a cesnaku – hrá dôležitú rolu práve výber byliniek. Kôpor patrí medzi najtradičnejšie ingrediencie, no ak vám nesedí, nahraďte ho mätou, ktorá sa bežne používa napríklad v tureckých receptoch. Niektorí kuchári pridávajú aj štipku rímskej rasce – dodá zaujímavý nádych orientálnej chute.

Na trhu existujú aj hotové zmesi korenín určené na tzatziki – obsahujú zvyčajne sušený cesnak, cibuľu, mätu, kôpor a niekedy aj petržlen. Stačí ich pridať do jogurtu a doplniť čerstvou uhorkou.

Tzatziki ako súčasť vyváženej stravy

Ak dbáte na svoje zdravie, tzatziki si zamilujete ešte viac. Vďaka jogurtu je bohaté na prospešné baktérie, ktoré podporujú trávenie. Cesnak má prirodzené antibakteriálne účinky a uhorka pomáha telu s hydratáciou. Navyše má tento dip nízky obsah kalórií, čo z neho robí ideálneho spoločníka pri redukcii hmotnosti.

Ak sa stravujete rastlinne, stačí použiť rastlinný jogurt – napríklad kokosový, mandľový či sójový bez cukru. Chuť zostane svieža a zloženie bude vhodné aj pre vegánov či ľudí s intoleranciou na laktózu.

Na záver?

Tzatziki je dôkazom, že v jednoduchosti je krása. S niekoľkými bežnými ingredienciami dokážete vytvoriť jedlo, ktoré prekvapí nielen chuťou, ale aj svojim všestranným využitím. A najmä – jeho príprava je rýchla, nenáročná a výsledok vždy poteší.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.