
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Úchvatné kysnuté knedle plnené jablkami a makom: Tento recept hravo prekoná aj klasickú štrúdľu
Úchvatné kysnuté knedle plnené jablkami a makom: Tento recept hravo prekoná aj klasickú štrúdľu

Koniec leta v kuchyni patrí jablkám. A tentoraz si z nich pripravíme niečo skutočne výnimočné.
Jablká sú symbolom babieho leta – šťavnaté, sladkasté, osviežujúce a predovšetkým všestranné. Najčastejšie z nich pečieme tradičný jablkový závin, no čo tak vyskúšať niečo úplne nové a nápadité? Predstavujeme vám recept na netradičné ovocné knedle, ktoré nebudú plnené jahodami, slivkami ani marhuľami, ale lahodnými plátkami jabĺk, makom a jemne opraženou strúhankou. A pozor – nevznikne niekoľko malých guličiek, ale dve veľké knedle, ktoré sa pripravujú podobne ako závin. Výsledok vás očarí nielen chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy.
Zabudnite na zložité guličky – jeden veľký knedlík vás zbaví stresu
Ovocné knedle sú klasika, ktorú milujú malé aj veľké deti. Zvyčajne sa robia ako malé guľky plnené čerstvým ovocím. V tomto recepte sa však dozviete, ako pripraviť knedle inak – efektívnejšie a možno aj chutnejšie. Vďaka tomu, že cesto len rozvaľkáte, naplníte a zrolujete ako závin, si ušetríte veľa času a práce, a výsledok je pritom viac než výborný.
Ako na kysnuté cesto bez stresu
Kysnuté cesto býva pre mnohých kuchárov a kuchárky strašiakom. Obávajú sa, že nevyjde, že nevykysne, že bude hutné alebo tvrdé. Dôležité však je, aby ste dodržali niekoľko zásad. Tým najčastejším problémom býva použitie starého alebo neaktívneho droždia – preto vždy siahnite po čerstvom alebo instantnom droždí s dlhšou trvanlivosťou.
Ďalším kľúčovým bodom je teplota surovín. Vlažné mlieko je základ – nesmie byť horúce, pretože by zabilo kvasinky. Rovnako by maslo a vajce mali mať izbovú teplotu, aby cesto správne narástlo. Kysnutie samotné by malo prebiehať na teplejšom, nie však horúcom mieste. Ideálne je prikryť misku čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechať cesto kysnúť približne pol hodiny.
Recept na kysnuté jablkové knedle s makom a strúhankou
Ingrediencie na cesto:
-
250 g polohrubej múky
-
1 balíček instantného droždia
-
1 lyžička kryštálového cukru
-
120 ml vlažného mlieka
-
½ lyžičky soli
-
2 lyžice cukru
-
2 lyžice oleja
-
1 vajce
Na plnku:
-
2 lyžice masla
-
4 lyžice strúhanky
-
1 lyžica práškového cukru
-
4 lyžice mletého maku
-
3 väčšie jablká
-
práškový cukor na posypanie
-
voliteľne: hrozienka, nasekané orechy
Podrobný postup:
-
Príprava kvásku: Do misy nasypte približne tretinu z odmeranej múky, pridajte instantné droždie, lyžičku cukru a vlažné mlieko. Premiešajte a nechajte pod utierkou 15 minút oddychovať. Kvások by mal začať jemne peniť.
-
Zamiesenie cesta: Po zídení kvásku pridajte zvyšok múky, cukor, soľ, olej a vajce. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto. Vytvorte bochník, prikryte a nechajte kysnúť asi 30 minút.
-
Príprava náplne: Medzitým si na masle opražte strúhanku dozlatista a zamiešajte do nej práškový cukor. Jablká ošúpte a pomocou škrabky nakrájajte na veľmi tenké plátky – budú sa tak lepšie zavinovať a rýchlejšie prevariť.
-
Tvarovanie knedlí: Vykysnuté cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Najprv posypte opečenou strúhankou a mierne ju zatlačte valčekom. Potom nasypte mak a trochu pocukrujte. Nakoniec poukladajte plátky jabĺk. Cesto rozrežte na dve rovnaké časti, aby vám vznikli dva knedle.
-
Zavinutie: Každú časť zrolujte ako roládu a konce dobre uzavrite, aby náplň nevytekala. Takto pripravené knedle opatrne vložte do vriacej vody a varte 20–25 minút.
-
Servírovanie: Uvarené knedle nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte na plátky a podávajte posypané práškovým cukrom, makom a poliate roztopeným maslom. Ak chcete, môžete pridať aj extra hrozienka alebo nasekané orechy – dodajú jedlu nový rozmer a zaujímavú textúru.
Extra tip na záver
Ak sa nebojíte experimentovať, skúste do plnky pridať aj trochu škorice alebo kvapku rumu – chuť jabĺk tým ešte viac vynikne. A ak ste fanúšikom tvarohu, pokojne môžete niektoré kúsky jabĺk nahradiť jemne ochuteným tvarohom. Tento recept vám dáva priestor na kreativitu a vždy dopadne skvelo.
Tieto jablkové knedle sú výnimočné tým, že spájajú tradičné kysnuté cesto s netradičnou formou závinov. Výsledok je jemný, voňavý, vláčny a plný chuti. Ak si ich raz pripravíte, možno na klasickú štrúdľu na chvíľu aj zabudnete.