Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Úchvatné kysnuté knedle plnené jablkami a makom: Tento recept hravo prekoná aj klasickú štrúdľu

Experimentujte s jablkovou štrúdľou a vytvorte netradičné cesto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Experimentujte s jablkovou štrúdľou a vytvorte netradičné cesto Foto: depositphotos.com
reklama:

Koniec leta v kuchyni patrí jablkám. A tentoraz si z nich pripravíme niečo skutočne výnimočné.

Jablká sú symbolom babieho leta – šťavnaté, sladkasté, osviežujúce a predovšetkým všestranné. Najčastejšie z nich pečieme tradičný jablkový závin, no čo tak vyskúšať niečo úplne nové a nápadité? Predstavujeme vám recept na netradičné ovocné knedle, ktoré nebudú plnené jahodami, slivkami ani marhuľami, ale lahodnými plátkami jabĺk, makom a jemne opraženou strúhankou. A pozor – nevznikne niekoľko malých guličiek, ale dve veľké knedle, ktoré sa pripravujú podobne ako závin. Výsledok vás očarí nielen chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy.

Zabudnite na zložité guličky – jeden veľký knedlík vás zbaví stresu

Ovocné knedle sú klasika, ktorú milujú malé aj veľké deti. Zvyčajne sa robia ako malé guľky plnené čerstvým ovocím. V tomto recepte sa však dozviete, ako pripraviť knedle inak – efektívnejšie a možno aj chutnejšie. Vďaka tomu, že cesto len rozvaľkáte, naplníte a zrolujete ako závin, si ušetríte veľa času a práce, a výsledok je pritom viac než výborný.

Ako na kysnuté cesto bez stresu

Kysnuté cesto býva pre mnohých kuchárov a kuchárky strašiakom. Obávajú sa, že nevyjde, že nevykysne, že bude hutné alebo tvrdé. Dôležité však je, aby ste dodržali niekoľko zásad. Tým najčastejším problémom býva použitie starého alebo neaktívneho droždia – preto vždy siahnite po čerstvom alebo instantnom droždí s dlhšou trvanlivosťou.

Ďalším kľúčovým bodom je teplota surovín. Vlažné mlieko je základ – nesmie byť horúce, pretože by zabilo kvasinky. Rovnako by maslo a vajce mali mať izbovú teplotu, aby cesto správne narástlo. Kysnutie samotné by malo prebiehať na teplejšom, nie však horúcom mieste. Ideálne je prikryť misku čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechať cesto kysnúť približne pol hodiny.

Recept na kysnuté jablkové knedle s makom a strúhankou

Ingrediencie na cesto:

  • 250 g polohrubej múky

  • 1 balíček instantného droždia

  • 1 lyžička kryštálového cukru

  • 120 ml vlažného mlieka

  • ½ lyžičky soli

  • 2 lyžice cukru

  • 2 lyžice oleja

  • 1 vajce

Na plnku:

  • 2 lyžice masla

  • 4 lyžice strúhanky

  • 1 lyžica práškového cukru

  • 4 lyžice mletého maku

  • 3 väčšie jablká

  • práškový cukor na posypanie

  • voliteľne: hrozienka, nasekané orechy

Podrobný postup:

  1. Príprava kvásku: Do misy nasypte približne tretinu z odmeranej múky, pridajte instantné droždie, lyžičku cukru a vlažné mlieko. Premiešajte a nechajte pod utierkou 15 minút oddychovať. Kvások by mal začať jemne peniť.

  2. Zamiesenie cesta: Po zídení kvásku pridajte zvyšok múky, cukor, soľ, olej a vajce. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto. Vytvorte bochník, prikryte a nechajte kysnúť asi 30 minút.

  3. Príprava náplne: Medzitým si na masle opražte strúhanku dozlatista a zamiešajte do nej práškový cukor. Jablká ošúpte a pomocou škrabky nakrájajte na veľmi tenké plátky – budú sa tak lepšie zavinovať a rýchlejšie prevariť.

  4. Tvarovanie knedlí: Vykysnuté cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Najprv posypte opečenou strúhankou a mierne ju zatlačte valčekom. Potom nasypte mak a trochu pocukrujte. Nakoniec poukladajte plátky jabĺk. Cesto rozrežte na dve rovnaké časti, aby vám vznikli dva knedle.

  5. Zavinutie: Každú časť zrolujte ako roládu a konce dobre uzavrite, aby náplň nevytekala. Takto pripravené knedle opatrne vložte do vriacej vody a varte 20–25 minút.

  6. Servírovanie: Uvarené knedle nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte na plátky a podávajte posypané práškovým cukrom, makom a poliate roztopeným maslom. Ak chcete, môžete pridať aj extra hrozienka alebo nasekané orechy – dodajú jedlu nový rozmer a zaujímavú textúru.

Extra tip na záver

Ak sa nebojíte experimentovať, skúste do plnky pridať aj trochu škorice alebo kvapku rumu – chuť jabĺk tým ešte viac vynikne. A ak ste fanúšikom tvarohu, pokojne môžete niektoré kúsky jabĺk nahradiť jemne ochuteným tvarohom. Tento recept vám dáva priestor na kreativitu a vždy dopadne skvelo.

Tieto jablkové knedle sú výnimočné tým, že spájajú tradičné kysnuté cesto s netradičnou formou závinov. Výsledok je jemný, voňavý, vláčny a plný chuti. Ak si ich raz pripravíte, možno na klasickú štrúdľu na chvíľu aj zabudnete.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.