Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Úchvatné kysnuté knedle plnené jablkami a makom: Tento recept hravo prekoná aj klasickú štrúdľu

Experimentujte s jablkovou štrúdľou a vytvorte netradičné cesto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Experimentujte s jablkovou štrúdľou a vytvorte netradičné cesto Foto: depositphotos.com
reklama:

Koniec leta v kuchyni patrí jablkám. A tentoraz si z nich pripravíme niečo skutočne výnimočné.

Jablká sú symbolom babieho leta – šťavnaté, sladkasté, osviežujúce a predovšetkým všestranné. Najčastejšie z nich pečieme tradičný jablkový závin, no čo tak vyskúšať niečo úplne nové a nápadité? Predstavujeme vám recept na netradičné ovocné knedle, ktoré nebudú plnené jahodami, slivkami ani marhuľami, ale lahodnými plátkami jabĺk, makom a jemne opraženou strúhankou. A pozor – nevznikne niekoľko malých guličiek, ale dve veľké knedle, ktoré sa pripravujú podobne ako závin. Výsledok vás očarí nielen chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy.

Zabudnite na zložité guličky – jeden veľký knedlík vás zbaví stresu

Ovocné knedle sú klasika, ktorú milujú malé aj veľké deti. Zvyčajne sa robia ako malé guľky plnené čerstvým ovocím. V tomto recepte sa však dozviete, ako pripraviť knedle inak – efektívnejšie a možno aj chutnejšie. Vďaka tomu, že cesto len rozvaľkáte, naplníte a zrolujete ako závin, si ušetríte veľa času a práce, a výsledok je pritom viac než výborný.

Ako na kysnuté cesto bez stresu

Kysnuté cesto býva pre mnohých kuchárov a kuchárky strašiakom. Obávajú sa, že nevyjde, že nevykysne, že bude hutné alebo tvrdé. Dôležité však je, aby ste dodržali niekoľko zásad. Tým najčastejším problémom býva použitie starého alebo neaktívneho droždia – preto vždy siahnite po čerstvom alebo instantnom droždí s dlhšou trvanlivosťou.

Ďalším kľúčovým bodom je teplota surovín. Vlažné mlieko je základ – nesmie byť horúce, pretože by zabilo kvasinky. Rovnako by maslo a vajce mali mať izbovú teplotu, aby cesto správne narástlo. Kysnutie samotné by malo prebiehať na teplejšom, nie však horúcom mieste. Ideálne je prikryť misku čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechať cesto kysnúť približne pol hodiny.

Recept na kysnuté jablkové knedle s makom a strúhankou

Ingrediencie na cesto:

  • 250 g polohrubej múky

  • 1 balíček instantného droždia

  • 1 lyžička kryštálového cukru

  • 120 ml vlažného mlieka

  • ½ lyžičky soli

  • 2 lyžice cukru

  • 2 lyžice oleja

  • 1 vajce

Na plnku:

  • 2 lyžice masla

  • 4 lyžice strúhanky

  • 1 lyžica práškového cukru

  • 4 lyžice mletého maku

  • 3 väčšie jablká

  • práškový cukor na posypanie

  • voliteľne: hrozienka, nasekané orechy

Podrobný postup:

  1. Príprava kvásku: Do misy nasypte približne tretinu z odmeranej múky, pridajte instantné droždie, lyžičku cukru a vlažné mlieko. Premiešajte a nechajte pod utierkou 15 minút oddychovať. Kvások by mal začať jemne peniť.

  2. Zamiesenie cesta: Po zídení kvásku pridajte zvyšok múky, cukor, soľ, olej a vajce. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto. Vytvorte bochník, prikryte a nechajte kysnúť asi 30 minút.

  3. Príprava náplne: Medzitým si na masle opražte strúhanku dozlatista a zamiešajte do nej práškový cukor. Jablká ošúpte a pomocou škrabky nakrájajte na veľmi tenké plátky – budú sa tak lepšie zavinovať a rýchlejšie prevariť.

  4. Tvarovanie knedlí: Vykysnuté cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Najprv posypte opečenou strúhankou a mierne ju zatlačte valčekom. Potom nasypte mak a trochu pocukrujte. Nakoniec poukladajte plátky jabĺk. Cesto rozrežte na dve rovnaké časti, aby vám vznikli dva knedle.

  5. Zavinutie: Každú časť zrolujte ako roládu a konce dobre uzavrite, aby náplň nevytekala. Takto pripravené knedle opatrne vložte do vriacej vody a varte 20–25 minút.

  6. Servírovanie: Uvarené knedle nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte na plátky a podávajte posypané práškovým cukrom, makom a poliate roztopeným maslom. Ak chcete, môžete pridať aj extra hrozienka alebo nasekané orechy – dodajú jedlu nový rozmer a zaujímavú textúru.

Extra tip na záver

Ak sa nebojíte experimentovať, skúste do plnky pridať aj trochu škorice alebo kvapku rumu – chuť jabĺk tým ešte viac vynikne. A ak ste fanúšikom tvarohu, pokojne môžete niektoré kúsky jabĺk nahradiť jemne ochuteným tvarohom. Tento recept vám dáva priestor na kreativitu a vždy dopadne skvelo.

Tieto jablkové knedle sú výnimočné tým, že spájajú tradičné kysnuté cesto s netradičnou formou závinov. Výsledok je jemný, voňavý, vláčny a plný chuti. Ak si ich raz pripravíte, možno na klasickú štrúdľu na chvíľu aj zabudnete.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.