Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Údená kapustnica: ako ju pripraviť správne a s dokonalou chuťou

Údená kapustnica: ako ju pripraviť správne a s dokonalou chuťou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Údená kapustnica: ako ju pripraviť správne a s dokonalou chuťou Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď vonku zima a chlad preniká pod kabát, väčšina z nás zatúži po teplom a výdatnom jedle.

Údená kapustnica je ideálna voľba – spája intenzívnu chuť údeného mäsa, kyslej kapusty a zemiakov do sýteho a voňavého pokrmu, ktorý zahreje telo aj dušu. V tomto recepte nájdete tipy, ako pripraviť suroviny správne, vyvážiť chute a povýšiť kapustnicu na skutočný kulinársky zážitok.

Čo robí údenú kapustnicu výnimočnou

Údená kapustnica je polievka, ktorá vás zahrieva a zasýti. Jej základ tvorí vývar z údenej kosti – práve ten dodáva hĺbku chuti a charakteristickú vôňu. Do polievky patrí kyslá kapusta, zemiaky, mrkva a korenie, a všetko je zjemnené kyslou smotanou, ktorá dodáva typickú krémovú chuť.

Polievku si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti: pridať pálivú papriku, klobásu alebo sušené huby. Kľúčom je udržať rovnováhu medzi výraznou kyslosťou kapusty a slanosťou vývaru, aby chuť nebola presladená ani príliš údená.

Tipy pre dokonalú kapustnicu

Výber a úprava kapusty
Kyslosť kapusty ovplyvňuje typ kapusty aj dĺžka kvasenia. Veľmi kyslú kapustu opláchnite, mierne kyslú nechajte, aby sa zachovala jej charakteristická chuť. Pri príliš dlhom dusení kapusta stratí sviežosť a rozvarí sa.

Mäso a vývar
Údené mäso býva slané, preto sa odporúča najprv ho uvariť v čistej vode, potom pripraviť nový vývar. Alternatívne môžeme časť vývaru nahradiť čistou vodou. Hlavné je vývar ochutnať – polievka má byť plná, ale nie presolená ani príliš údená. Zvyšný vývar je možné použiť aj do iných polievok, napríklad zemiakovej.

Príprava zemiakov
Zemiaky nevaríme priamo s kapustou, lebo v kyslom prostredí nezmäknú. Uvaríme ich zvlášť a pridáme až na konci.

Dochucovanie a zahusťovanie
Chuť kapustnice určuje kombinácia kyslej kapusty a údeného mäsa. Pri zahusťovaní polievky príliš veľa múky môže potlačiť chuť vývaru. Smotanu pridávame izbovej teploty alebo ju najprv premiešame s vývarom, aby sa nezrazila.

Polievka chutí najlepšie, keď odleží deň-dva – druhý deň je hustejšia, voňavejšia a stačí k nej kúsok chleba.

Ingrediencie (4 porcie)

  • 1 väčšia údená kosť
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 väčšie mrkvy
  • 4 väčšie zemiaky
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • mleté čierne korenie
  • 4 kúsky nového korenia
  • 1 kocka bujónu
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička majoránky
  • 1–2 cibule
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica hladkej múky
  • štipka cukru

Postup prípravy

  1. Údenú kosť vložte do hrnca s vodou a varte aspoň 90 minút. Potom mäso oberte a vývar precedíme.
  2. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme zvlášť v osolenej vode.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu na plátky.
  4. Na oleji osmažíme cibuľu do zlatista.
  5. Pridáme mäso, prepláchnutú kapustu a mrkvu, krátko orestujeme a posypeme sladkou paprikou.
  6. Zalejeme údeným vývarom, pridáme rascu, nové korenie a bujón. Varenie pokračuje, kým zelenina nezmäkne.
  7. Polievku zahustíme múkou rozmiešanou vo vode.
  8. Pridáme majoránku, pretlačený cesnak, smotanu a predvarené zemiaky. Varíme ďalších 10 minút.
  9. Dochutíme soľou a podľa chuti cukrom. Podávame s chlebom.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.