Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Univerzálna hubová omáčka, ktorú si zamilujete: Skvelá k mäsu, cestovinám aj ryži

Hubová omáčka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hubová omáčka Foto: depositphotos.com
reklama:

Príprava chutnej hubovej omáčky nemusí byť vôbec zložitá. Stačí niekoľko základných surovín, trocha času a výsledkom bude krémová a voňavá pochúťka, ktorá sa hodí takmer ku všetkému – od grilovaného mäsa, cez cestoviny, až po klasické zemiaky či knedle. Tento recept je ideálny najmä v období, keď máte po ruke čerstvé lesné huby, ale výborne funguje aj so sušenými.

Prečo si huby zaslúžia miesto v omáčke?

Huby majú jedinečnú schopnosť absorbovať chute a zároveň ponúkajú plnú, zemito korenistú arómu. V omáčke sa rozvinie ich prirodzená hĺbka chuti, ktorú nenájdete v žiadnej inej surovine. Okrem toho sú výživné, bohaté na bielkoviny a vitamíny skupiny B. Ak máte možnosť použiť čerstvé dubáky, kozáky či kuriatka, výsledná chuť omáčky bude jednoducho neodolateľná.

Ak však práve čerstvé huby nemáte, postačia aj sušené – tie treba vopred aspoň hodinu namočiť do horúcej vody, aby zmäkli a uvoľnili svoju vôňu.

Ako pripraviť univerzálnu hubovú omáčku, ktorá sa hodí ku všetkému?

Tento recept patrí k tým, ktoré sú jednoduché, no výsledok je taký výborný, že ho určite zaradíte medzi svoje obľúbené. Hubová omáčka sa výborne kombinuje s hovädzím alebo kuracím mäsom, hodí sa aj ako rýchly obed s cestovinami alebo ako príloha k ryži guľatej Mánya či domácim knedliam.

Čo budete potrebovať:

  • 250 g čerstvých húb (napr. dubáky, šampiňóny, kuriatka)

  • 1 menšiu cibuľu, nakrájanú nadrobno

  • 200 ml smotany na varenie

  • trocha rastlinného oleja + kúsok masla

  • 300 ml silného vývaru (ideálne domáceho)

  • soľ, čierne korenie

  • trochu nasekanej petržlenovej vňate

  • voliteľne: bobkový list, celé nové korenie, mletá rasca podľa chuti

Postup krok za krokom

  1. Príprava surovín:
    Huby dôkladne očistite a nakrájajte na väčšie kúsky – počas tepelnej úpravy výrazne zmenšia objem. Nachystajte si všetky suroviny vopred, aby išla práca plynule.

  2. Základ omáčky:
    V hlbšej panvici alebo kastróle zohrejte trochu oleja a pridajte kúsok masla. Na tomto základe orestujte najemno nasekanú cibuľku do sklovita.

  3. Pridajte huby a koreniny:
    Do zmäknutej cibule vsypte nakrájané huby. Restujte ich, kým sa neodparí väčšina vody a nezačnú chytať jemne zlatistý nádych. Pridajte soľ, korenie a voliteľné koreniny ako bobkový list či štipku rasce.

  4. Podliatie vývarom:
    Prilejte vývar a nechajte omáčku pár minút povariť. Ak nemáte po ruke vývar, môžete použiť aj obyčajnú vodu, no vývar dodá omáčke hĺbku a plnšiu chuť.

  5. Zahustenie smotanou:
    Smotanu na varenie si v miske zmiešajte s čajovou lyžičkou hladkej múky, ak chcete hustejšiu konzistenciu. Túto zmes pomaly vlejte do panvice a premiešajte. Ak preferujete ľahšiu verziu, múku môžete vynechať, alebo ju nahradiť hotovou zápražkou.

  6. Dochuťte podľa seba:
    Omáčku ešte chvíľu povarte, aby zhustla a chute sa prepojili. Ak máte radi jemne kyselkavú chuť, môžete pridať pár kvapiek octu alebo lyžičku plnotučnej horčice. Na vyváženie kyslosti sa hodí aj trocha cukru – stačí malá lyžička, ktorá sa okamžite rozpustí.

  7. Finálny dotyk:
    Pred podávaním omáčku ochutnajte a prípadne dochuťte. Na záver ju posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorá jej dodá sviežosť.

Tipy na servírovanie

Táto omáčka je skutočne univerzálna. Skvelo sa hodí k pečenému alebo grilovanému mäsu, no rovnako dobre doplní aj BOSORKA príchuť do jedálriánske jedlá – skúste ju napríklad s cestovinami, haluškami či pečenou zeleninou. Výborne chutí aj s dusenou ryžou guľatou Mánya alebo ako rýchla večera s chlebom.

Záver

Hubová omáčka pripravená z čerstvých húb a smotany je jedným z tých tradičných receptov, ktoré sa v domácnostiach dedia z generácie na generáciu. Vďaka svojej jednoduchosti, rýchlosti a výbornej chuti by nemala chýbať v žiadnom domácom jedálničku. Navyše – v sezóne húb je to ideálny spôsob, ako využiť úrodu z lesa. Tak neváhajte, pustite sa do varenia a vychutnajte si bohatú chuť lesa na tanieri.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.