Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Univerzálny orechový korpus na tortu: rýchlo hotový a vždy fantastický

Orechová torta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Orechová torta Foto: depositphotos.com
reklama:

Plánujete rodinnú oslavu, meniny, narodeniny alebo len menšie posedenie s priateľmi a rozmýšľate, akú sladkosť pripraviť, aby ste potešili všetkých prítomných? Nemusíte tráviť hodiny v kuchyni ani hľadať komplikované recepty. Úplne postačí univerzálny orechový korpus na tortu, ktorý je hotový rýchlo, chutí výborne a ľahko sa prispôsobí rôznym náplniam. S čokoládovým krémom je to neodolateľná kombinácia, no použiť môžete aj ovocie, šľahačku alebo tvarohový krém.

Domáce torty majú jedinečné čaro – aj keď je dnes jednoduché objednať si ich v cukrárni, vlastnoručne upečená sladkosť má úplne inú hodnotu. Každý kúsok je prejavom starostlivosti, lásky a tvorivosti. A čo je najlepšie – tento recept zvládne aj úplný začiatočník, takže sa nemusíte báť, že by ste niečo pokazili.

Prečo práve orechy?

Orechy patria k surovinám, ktoré tortám dodávajú nielen výraznú chuť, ale aj špecifickú vôňu a vláčnu štruktúru. V recepte môžete použiť buď jemné lieskovce, alebo klasické vlašské orechy, ktoré sú u nás najbežnejšie. Ich prirodzená sladkosť a olejnatosť robia cesto jemným a chutným aj bez prehnaného množstva prísad.

Recept na vláčny orechový korpus

Potrebujete:

  • 6 vajec,

  • 150 g kryštálového alebo krupicového cukru,

  • 12 lyžíc studenej vody,

  • 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry,

  • 8 lyžíc oleja,

  • 100 g jemne strúhaných orechov (lieskovce alebo vlašské),

  • 250 g polohrubej múky,

  • 1 balíček prášku do pečiva.

Postup prípravy:

  1. Žĺtky a cukor vyšľahajte do nadýchanej peny, aby zmes zosvetlela  a znásobila svoj objem.

  2. Pridajte vodu, citrónovú kôru a olej – tieto prísady zabezpečia vláčnosť a jemnú arómu.

  3. Vmiešajte orechy a postupne aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.

  4. Z bielkov si ušľahajte tuhý sneh a veľmi jemne ho zapracujte do cesta.

  5. Hotové cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.

  6. Pečte pri 170 °C približne 45 minút. Pred krájaním nechajte korpus úplne vychladnúť.

Tip na čokoládovo-orechovú náplň

K orechovému cestu sa dokonale hodí čokoládový krém. Skúste jednoduchú, ale výrazne chutnú náplň:

  • 200 g kondenzovaného mlieka,

  • 55 g mletých vlašských orechov,

  • 1 lyžica masla.

Všetko dajte do hrnca a na strednom plameni za stáleho miešania priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varte približne 10 minút, kým hmota nezhustne. Nakoniec ju preložte do misky a nechajte úplne vychladnúť.

Krém na zdobenie – tvarohovo-čokoládová kombinácia

Na ozdobenie torty je skvelý tvarohový krém, ktorý je ľahký, nadýchaný a výborne drží tvar. Potrebujete:

  • 200 g mäkkého tvarohu,

  • 500 ml smotany na šľahanie,

  • 50 g cukru,

  • 200 g kvalitnej horkej čokolády (minimálne 70 % kakaa),

  • 2 lyžice kakaa.

Postup: Čokoládu si rozpustite vo vodnom kúpeli alebo krátko v mikrovlnke a nechajte ju mierne vychladnúť. Medzitým vyšľahajte tvaroh so smotanou a cukrom do pevného krému. Časť krému si môžete odložiť bielu a do zvyšku primiešajte čokoládu s kakaom. Takto získate dva druhy krémov – biely aj tmavý – ktoré sa skvele kombinujú pri zdobení.

Posledný krok – veľké finále

Vychladnutý korpus prekrojte pozdĺžne na tri rovnaké časti. Každú vrstvu bohato potrite čokoládovo-orechovou náplňou. Vrch a boky torty potrite pripraveným krémom a nakoniec sa môžete naplno realizovať pri zdobení – použite cukrárske vrecko s rôznymi špičkami, nastrúhanú čokoládu, orechy alebo čerstvé ovocie.

Takto pripravená torta sa stane ozdobou každej oslavy a určite zožne obdiv nielen pre svoj vzhľad, ale aj pre dokonalú chuť.

Tento univerzálny orechový korpus si môžete prispôsobiť podľa seba – raz ho naplniť ovocnou plnkou, inokedy jemným mascarpone, a zakaždým vznikne úplne iná torta.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.