- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Upiecť skutočne vláčne kokosky vie len málokto. Recept mojej babičky nič neprekoná
Upiecť skutočne vláčne kokosky vie len málokto. Recept mojej babičky nič neprekoná
Kokosky buď milujete, alebo nenávidíte. Kto patrí do prvej skupiny, mal by spozornieť, pretože mu prinášame dokonalý recept na kokosky ako od babičky. Takže žiadne vysušené kôpky, ale šťavnaté, mäkké a skvele vyzerajúce vianočné pečivo.
Recept na kokosky nie je žiadna veda. Vystačíte si s bielkami, cukrom a kokosom. Je ale veľmi dôležité, ako budete kokosky vyrábať a spracovávať. Nie vždy sa totiž podarí, preto je nutné postup presne dodržiavať.
Ak si myslíte, že stačí vyšľahať bielky na sneh a zmiešať ich s cukrom a kokosom, tak sa mýlite. Síce by ste asi tiež niečo ako kokosky vytvorili, ale za moc by nestáli. Takto upečené kokosky zle držia tvar, roztekajú sa a sú až príliš vlhké. V podstate by ste si pripravili snehové pusinky s dávkou kokosu.
Ak chcete teda naozajstné, tradičné a skvelé kokosky, potom ich robte ako naše babičky. Tie sneh s cukrom šľahali spravidla v pare. Treba podotknúť, že to bola pekná fuška, ale výsledok stál za to. A iste priložil ruku k dielu často aj starý otec, aby babičke so šľahaním pomohol.
Pripravte si dokonalé kokosky podľa receptu babičky
Najprv dajte variť vodu, aby ste si nachystali vodný kúpeľ. 3 bielky, 180 g práškového cukru a 150-180 g strúhaného kokosu zmiešajte v menšej nádobe, ako je tá s vodou, a potom už jednoducho len šľahajte a šľahajte. Pekne dlho, pravidelne a poctivo.
Kokosky ako z cukrárne
Ak chcete kokosky aj s podstavou, tak ako sa predávajú v cukrárni, pozrite sa na video, kde vám pani Helenka poradí, ako na to:
Francúzsky sneh z bielkov
Dáme vám niekoľko rád, ako našľahať bielky v pevný sneh. Najzaujímavejší je spôsob francúzsky. Ide o šľahanie bielkov s cukrom tak dlho, pokiaľ nie je dosť pevný. Toho však nikdy nedocielite ručne, bez robota. Nastavte teda vyššiu rýchlosť a šľahajte bielky päť až desať minút. Pamätajte, že cukor je nutné pridať až keď budú bielky čiastočne vyšľahané, alebo vám práca bude trvať ešte oveľa dlhšie.
Taliansky spôsob prípravy snehu
Druhý spôsob je taliansky a spočíva v tom, že sa do mäkkého snehu prilieva horúci zvarený cukor. Zmes sa šľahá až do jej celého vychladnutia. Horúci sirup bielky zahreje a pozmení, teda vznikne snehová hmota, ktorú môžete použiť na rôzne cukrárske delikatesy. Pokiaľ teda preferujete krehké a ostro rezané snehové pusinky, ktoré sa neroztekajú a držia tvar a sú navyše chrumkavé po celom svojom povrchu, taliansky spôsob je pre vás ten pravý.
Ako to robia vo Švajčiarsku
Posledný spôsob je švajčiarsky, kedy dosiahnete spevnený sneh pri starostlivom a pomalom šľahaní bielkov s cukrom vo vodnom kúpeli nad parou. Keď sneh zohrejte na 45-50 stupňov, zmení sa jeho vlastnosti. Bude pevný, lesklý a nebude sa pri ďalšom spracovaní rozpadať. Teplotu nepreťahujte, sneh by potom bol až príliš pevný a hrozilo by zrazenie bielkov veľkým teplom.
Ideálnu teplotu snehu spoznáte tak, že do neho dáte prst, a pokiaľ vám pripomína teplotu horúcej vane, do ktorej sa máte chuť ponoriť, máte vyhrané. Takto pripravený sneh nechajte do druhého dňa v chladničke. Pokiaľ ale robíte francúzsky spôsob, potom na to zabudnite, ten by v chladničke nevydržal a vodnatel by.
Extra tipy na dokonalé kokosky
- Pokiaľ chcete kokosky ešte trochu vylepšiť, môžete do nich pridať maslo, masť, tvaroh alebo mandľovú arómu.
Lyžičkou zo zmesi vykrajujte malé kôpky a tie rovnajte v radoch na plech vyložený papierom na pečenie.
Kúzliť môžete aj s kokosom. Ten najskôr opečte nasucho v rúre asi na 150-170 stupňov, jeho chuť sa potom zintenzívni.
Keď kokosky pripravíte z čerstvého kokosu, garantujeme vám, že takú intenzívnu chuť ste iste ešte nikdy nezažili.
Vytvarované pusinky pečte zvoľna. Mali by ľahko zružovieť.
Ideálna je teplota 130-140 stupňov a doba pečenia cca dvadsať minút.
Potom ich nechajte samozrejme vychladnúť a pár dní odležať na suchom mieste pre lepšiu chuť.
Zdroj: www.kucharkaprodceru.cz, www.dancahajkova.com, www.ireceptar.cz