Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Upokojujúca polievka pre žalúdok: Jednoduchý recept, ktorý zasýti a uzdraví

Upokojujúca polievka pre žalúdok: Jednoduchý recept, ktorý zasýti a uzdraví
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Upokojujúca polievka pre žalúdok: Jednoduchý recept, ktorý zasýti a uzdraví Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď žalúdok signalizuje, že potrebuje oddych, nie je nutné siahať po drastických opatreniach či hladovaní. Niekedy úplne postačí zaradiť do jedálnička pokrm, ktorý je jemný, ľahko stráviteľný a zároveň výživný. A práve také sú ľahké zeleninové alebo ryžové polievky – jednoduché, no účinné jedlá, ktoré dodajú telu potrebné živiny bez toho, aby ho zaťažili.

Hoci môžu na prvý pohľad pôsobiť nenápadne, tieto pokrmy majú pre zdravie veľký význam. Či už ide o vývar zo stopkového zeleru, zeleninový mix alebo ryžový odvar, v období tráviacich ťažkostí sú ako balzam.

Prečo zaradiť diétnu polievku do jedálnička?

Ľudia často hľadajú recepty na ľahké polievky, keď ich trápi podráždený žalúdok, prekonali ochorenie alebo sa chcú jednoducho stravovať šetrnejšie. Takéto jedlá bývajú bez vyprážania, s nízkym obsahom tuku, minimom korenín a soli. Základom sú čerstvé suroviny a jemná tepelná úprava.

No tieto pokrmy nemusia byť len dočasným riešením – čoraz častejšie sa stávajú súčasťou bežného stravovania. Pravidelná konzumácia ľahkých polievok môže udržiavať tráviaci trakt v rovnováhe a prispieť k celkovej vitalite.

Podobne ako v tradičných kultúrach, kde sa vývary považujú za každodenný základ, aj súčasná výživa oceňuje ich pozitívne účinky. Zasýtia, hydratujú a pritom nezaťažujú tráviaci systém. Navyše, ak sú pripravené správne, sú plné vlákniny a cenných mikronutrientov.

Hrdina medzi surovinami: stopkový zeler

Hoci sa na prvý pohľad môže javiť ako nenápadná zelenina, stopkový zeler má výnimočné vlastnosti. Je bohatý na antioxidanty, podporuje trávenie a pôsobí protizápalovo. Vďaka nízkej energetickej hodnote je ideálny pre každého, kto sa stravuje diétne alebo chce odľahčiť trávenie.

Overené recepty pre citlivé trávenie

Krémová zelerová polievka

Na prípravu tejto jemnej polievky postačí niekoľko základných ingrediencií – stopkový zeler, mrkva, zemiak, trochu soli a kvalitný olivový olej. Všetko sa krátko povarí, rozmixuje dohladka a podľa chuti dochutí. Výsledkom je hladký, krémový pokrm, ktorý je výživný a pritom nezaťažuje žalúdok.

Mnohí ľudia si túto polievku obľúbia práve počas zotavovania – napríklad žena po operácii žlčníka si ju pripravovala na odporúčanie nutričnej terapeutky. Spočiatku ju jedla kvôli šetrnosti, no časom ju začala variť celej rodine – a všetkým zachutila.

Každodenná zeleninová polievka

Tradičný zeleninový vývar je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Dá sa variť podľa sezóny aj obsahu chladničky. Obľúbené sú kombinácie mrkvy, petržlenu, zeleru, cukety či brokolice. Kľúčové je zeleninu len krátko variť, aby nestratila dôležité živiny. Vývar možno pripraviť úplne bez tuku, no malé množstvo olivového oleja pridá jemnosť a chuť.

Takáto polievka je výborná ako ľahký obed či večera, vhodná aj pre deti, seniorov alebo ako súčasť ľahkej diéty. Ak do nej pridáte napríklad uvarenú šošovicu či cícer, vznikne plnohodnotné a výživné hlavné jedlo.

Ryžový odvar – tradičná pomoc pre podráždený žalúdok

V prípade nevoľnosti či po prekonaní virózy je ryžová polievka jednou z najúčinnejších volieb. Na jej prípravu potrebujete len ryžu guľatu Mánya, vodu (alebo zeleninový vývar) a štipku soli. Výsledkom je jemný, škrobovitý vývar, ktorý hydratuje a zároveň mierne zasýti.

Ide o prastarý recept, ktorý sa v rôznych kultúrach traduje po generácie. V Ázii má podobu hustej kaše „congee“ a podáva sa deťom, chorým aj starším ľuďom. Podobnú skúsenosť mala aj staršia pani, ktorá po antibiotickej liečbe začala na odporúčanie svojej vnučky pripravovať ryžový vývar s kurkumou a zázvorom. Po pár dňoch cítila zlepšenie a odvtedy si ho pravidelne varí, aj keď sa cíti dobre.

Viac než jedlo: Polievka ako forma starostlivosti

Teplá miska polievky nie je len výživným pokrmom – predstavuje aj spôsob, ako sa postarať o seba či svojich blízkych. Prináša pokoj, navodzuje pocit bezpečia a vracia nás k podstate – k jednoduchosti a pozornosti voči vlastnému telu.

Ako povedal známy šéfkuchár Anthony Bourdain: „Dobrá polievka je ako objatie v miske.“ Nezáleží na tom, či ide o zeleninový vývar, jemný zelerový krém alebo tradičný ryžový odvar – každá takáto polievka je prejavom starostlivosti a rešpektu k vlastnému zdraviu.

V čase, keď žijeme rýchlo a konzumujeme ešte rýchlejšie, majú takéto jednoduché jedlá nezastupiteľnú hodnotu. Pripomínajú nám, že niekedy stačí naozaj málo – trochu zeleniny, voda, štipka soli – a vznikne z toho jedlo, ktoré lieči, upokojuje a posilňuje.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.