- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Urobte si sami chrumkavé krokety. Je to ľahké a lacné
Urobte si sami chrumkavé krokety. Je to ľahké a lacné
Mrazené síce kúpite v každom supermarkete, ale chuť domácich krokiet nič neprekoná. Na prípravu nie sú nijako zložité – ich základom je obyčajná zemiaková kaša.
O zemiakoch by sa dali písať dlhé ódy. Sú výživné, zdravé, majú málo kalórií a dajú sa z nich pripraviť desiatky rôznych jedál – slaných aj sladkých. Výhodou je aj ich nízka cena, za pár korún tak nasýtite celú rodinu. Navyše sú výborné nielen ako príloha, v správnej úprave poslúžia pokojne ako hlavný chod. A platí to aj o domácich kroketách.
Z obyčajných zemiakov urobte pochúťku, po ktorej sa zapráši. Vo videu nájdete postup krok za krokom:
Chuťové experimenty
Krokety môžete podávať k pečenému alebo dusenému mäsu, výborne chutia aj v kombinácii so zverinou. Pokiaľ k nim nachystáte jednoduchý dip z tvarohu, môžete ich servírovať aj ako jednoduchú večeru alebo pohostenie pre návštevy. Pokojne si vyhrajte aj s náplňami – do základného cesta je možné pridať obľúbený syr, nakrájanú šunku, slaninu, tuniaka, sušené paradajky alebo bylinky. Na vyprážanie je najlepší fritovací hrniec, ale ak ho nemáte, vystačíte s rajnicou a vyššou vrstvou oleja. A ak preferujete zdravší variant, upečte ich v rúre alebo teplovzdušnej fritéze.
Domáce zemiakové krokety so syrom
Doba prípravy: 45-60 minút
Ingrediencie:
700 g zemiakov (varný typ B alebo C)
30 g masla
2 žĺtky
5 lyžíc strúhaného syra
1 rozšľahané vajcia
hrubá múka
strúhanka
soľ
Príprava:
1) Zemiaky olúpte, nakrájajte na kocky a vložte ich do studenej osolenej vody. Varte asi 15 minút, kým úplne nezmäknú.
2) Zlejte všetku vodu, pridajte maslo a zemiaky dôkladne rozšťuchajte na kašu. Potom ju nechajte 5-10 minút vychladnúť.
3) Do kaše vmiešajte žĺtky, syr a prisypte tri lyžice hrubej múky. Pokiaľ bude cesto riedke, pridajte múku navyše.
4) Rukami vytvarujte guličky alebo valčeky. Namočte ich do rozšľahaného vajcia a potom obaľte v strúhanke.
5) V rajnici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja a krokety osmažte zo všetkých strán dozlatista. Môžete ich tiež piecť v rúre, a to 15-20 minút pri 170 ºC.
Zdroj: www.jocooks.com, www.bbcgoodfood.com, www.dumazahrada.cz