Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Už žiadne kupované údeniny: Domáci kurací salám pripravíte lacno a jednoducho

Domáca šunka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca šunka Foto: depositphotos.com
reklama:

Pri pohľade na cenovku šunky alebo salámu si väčšina ľudí všíma aj to, koľko percent mäsa výrobok vlastne obsahuje. Platí, že čím vyšší je podiel mäsa, tým je výrobok drahší. No vedeli ste, že kvalitný a chutný kurací salám si môžete pripraviť aj sami doma – bez zbytočných nákladov a hlavne s istotou, že presne viete, čo jete?

Dnes, keď väčšina domácností hľadá spôsoby, ako ušetriť, je výroba domáceho salámu skvelým riešením. Nemusíte robiť kompromisy medzi cenou a kvalitou a zároveň sa vyhnete rôznym prídavným látkam, ktoré sa v kupovaných údeninách často nachádzajú.

Prečo skúsiť domáci salám?

Kým v obchodoch nájdete množstvo údenín s pochybným zložením, doma si môžete pripraviť výrobok z čistého mäsa a jednoduchého korenia. Nepotrebujete ani žiadne špeciálne náradie, ako je mlynček na mäso či udiareň – postačí vám ostrý nôž, väčší hrniec a obyčajný plastový rukáv na pečenie.

Výhody domáceho salámu:

  • presne viete, z akého mäsa je pripravený,

  • môžete si ho ochutiť podľa vlastnej fantázie,

  • je lacnejší ako kvalitné výrobky z obchodu,

  • pripravíte ho bez zbytočných éčok, farbív a konzervantov.

Recept na domáci kurací salám

Čo budete potrebovať:

  • 8 kuracích stehien,

  • 1 kg kuracích pŕs,

  • 1 liter vody,

  • 1 čajovú lyžičku soli,

  • čerstvo mleté čierne korenie,

  • 2 strúčiky cesnaku,

  • voliteľne: mletú červenú papriku, kari alebo iné obľúbené korenie,

  • plastový rukáv na pečenie a kuchynský špagát.

Postup prípravy:

  1. Príprava mäsa a vývaru
    Najskôr odstráňte z kuracích stehien kosti a kožu. Mäso si odložte bokom. Kosti a kožu vložte do hrnca, zalejte litrom vody a nechajte variť asi 30 minút. Získate tak chutný kurací vývar, ktorý neskôr použijete.

  2. Spracovanie mäsa
    Mäso zo stehien nakrájajte na drobné kúsky a ešte ho posekajte nožom, aby sa dobre spojilo. To isté urobte aj s kuracími prsiami. Potom oba druhy mäsa vložte do väčšej misy a premiešajte.

  3. Dochutenie
    Masovú zmes osoľte, pridajte čierne korenie a pretlačený cesnak. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať papriku alebo štipku kari. Nakoniec všetko zalejte pripraveným vývarom a poriadne premiešajte. Misu zakryte fóliou a uložte do chladničky minimálne na 6 hodín – ideálne cez noc, aby sa chute spojili.

  4. Formovanie salámu
    Po odležaní rozdeľte mäsovú zmes na dve časti. Každú vložte do plastového rukáva, vytvarujte do tvaru šišky a poriadne utlačte. Konce rukáva zaviažte špagátom a salám pevne obviažte, aby si držal tvar pri tepelnej úprave.

Ako salám dokončiť: varenie alebo pečenie?

Na výber máte dva spôsoby:

  • Varenie: Vložte salám do veľkého hrnca, zalejte vodou, priveďte k varu a na miernom plameni varte zakryté asi hodinu.

  • Pečenie: Položte salám na plech a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 60 minút.

Po dopečení alebo dovarení nechajte salám úplne vychladnúť. Uchovávajte ho v chladničke a spotrebujte ideálne do 48 hodín.

Tipy na servírovanie

Domáci kurací salám chutí výborne len tak nakrájaný na chlebe s maslom, no hodí sa aj:

  • do studených obložených mís,

  • ako prísada do cestovinového šalátu,

  • k raňajkovému chlebíku so zeleninou,

  • na rýchle desiaty pre deti.

Záver

Príprava domáceho kuracieho salámu je nielen jednoduchá, ale aj ekonomická a zdravšia alternatíva k bežným údeninám zo supermarketu. Nemusíte sa báť prídavných látok, máte plnú kontrolu nad zložením a chuť si prispôsobíte presne podľa seba. A keď raz ochutnáte svoj vlastný domáci salám, možno už na kupované údeniny ani nepomyslíte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.